AmstelveenZ

Babbeltruc mislukt: Amstelveense 'bankmedewerker' (18) loopt recht in armen politie

Amstelveen - Dankzij een 65-jarige vrouw uit Heiloo die zich niet in de maling liet nemen, is een 18-jarige Amstelvener door de politie in de kraag gevat toen hij na een telefonische babbeltruc als zogenoemde 'bankmedewerker' de bankpassen van de vrouw kwam ophalen. De Amstelvener liep recht in de armen van de politie. 

Afgelopen zaterdag werd een 65-jarige bewoonster aan de Ypesteinerlaan in Heiloo gebeld door een persoon die zich uitgaf als medewerker van haar bank. Haar werd telefonisch medegedeeld dat er een aanzienlijk geldbedrag van haar rekening was afgeschreven en dat de bank haar pas zou blokkeren. Het is een babbeltruc die criminelen aan de lopende band uitvoeren.

Politie ingeschakeld

De vrouw was echter niet op haar achterhoofd gevallen en wist dat de echte bank nooit naar klanten belt. De vrouw kreeg van de zogenoemde ‘bankmedewerker’ instructies om haar pincode te geven en haar bankpas en waardevolle spullen in enveloppen te doen. Zoals babbeltruc-criminelen vaker aangeven, zou een bankmedewerker de enveloppen vervolgens komen ophalen. Wat de criminelen echter niet wisten is dat de vrouw ondertussen met haar mobiele telefoon 112 had gebeld om de politie in te schakelen.

De 'bankmedewerker' kwam even later inderdaad aan de deur om de enveloppen op te halen: het bleek een 18-jarige Amstelvener die recht in de armen van de politie liep en op heterdaad kon worden aangehouden. De Amstelvener zit vast, zijn aandeel in de oplichtingszaak wordt verder onderzocht. 

De bank belt nooit

Banken vragen nooit telefonisch naar bankgegevens. Dit geldt ook voor overheidsinstanties, of de politie. Ook zetten banken mensen nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is. Vertrouwt u een telefoontje van de bank niet? Hang direct op, bel zelf uw bank via een algemeen bekend nummer en wacht tot u iemand aan de lijn krijgt. Dan kunt u zelf controleren of datgene wat u is verteld wel klopt. Bent u toch slachtoffer geworden van bankpasfraude? Doe dan altijd aangifte bij de politie via de website www.politie.nl of telefonisch via 0900-8844.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 09:46

Gratis energiescan en -besparingsrapport voor ondernemers

Amstelveen - Om ondernemers in Amstelveen te helpen bij het reduceren van hun energiekosten, biedt de gemeente een kosteloos traject voor energiebesparing aan. Deze aanpak bestaat uit twee fasen: een gratis energiemonitoring en vervolgens een op maat gemaakt rapport met besparingsadvies.

Horeca 28 feb. 2024 15:00

Culinair genieten bij Restaurant FUMI in Amstelveen

Amstelveen - Restaurant FUMI heeft zijn thuis gevonden in de charmante omgeving van Kronenburg, nabij Buitenveldert, in het voormalige restaurant Kronenburg en staat klaar om gasten te verwennen met een unieke smaakbeleving.  

Verkeer & Vervoer 28 feb. 2024 13:36

Amstelveen krijgt buslijn 178 als vervanger voor verdwijnende lijnen 347/348

Amstelveen - Vanwege het verdwijnen van de buslijnen 347 en 348  komende zomer, als de Uithoornlijn (Amsteltram) gaat rijden, wordt in Amstelveen tussen Poortwachter en Station Amsterdam Zuid de vervangende buslijn 178 ingezet. Deze buslijn gaat 4 keer per uur rijden (daluren 2x per uur) tussen Poortwachter en eindstation Amsterdam Zuid en doet ten opzichte van de 347/348 drie extra haltes aan in Amstelveen.

Algemeen 28 feb. 2024 10:32

Zorgen om staat van kersenbloesempark Amsterdamse bos: 'Gezondheid al jaren achteruit'

Amstelveen - Er bestaan serieuze zorgen over de gezondheidsstaat van het kersenbloesempark in het Amsterdamse bos. Door bodemverdichting en te weinig bodemleven gaat de gezondheid van de Japanse sierkersen al jaren achteruit. De verslechterde (bodem-)gezondheid wordt deels toegeschreven aan de hoge bezoekersaantallen in het park tijdens de bloeiperiodes.