Babbeltruc: slachtoffer geeft iPad en pinpas mee aan 'bankmedewerker'

Amstelveen - Opnieuw is een inwoonster van Amstelveen slachtoffer geworden van een babbeltruc. Een oplichter die zich voordeed als bankmedewerker, wist zondagavond een iPad en een pinpas buit te maken door zich uit te geven als medewerker van de bank.

Het slachtoffer was benaderd door de bank met de mededeling dat er een virus op haar iPad zat en haar pinpas niet goed meer werkte.

Medewerker van de bank

Een 'bankmedewerker' kwam langs aan de deur en wist het slachtoffer te overtuigen dat ze haar pinpas en iPad mee moest geven en zo geschiedde. De oplichter verdween vervolgens met de noorderzon. De politie is ter plaatse gekomen en maakte melding van de oplichtingstruc op Instagram. De politie heeft onderzoek in de buurt gedaan. Onbekend is of de oplichter geldbedragen heeft kunnen pinnen.

Babbeltrucs

Babbeltrucs komen veelvuldig voor. Veel inwoners, met name (kwetsbare) ouderen, trappen er in - met alle gevolgen van dien. De babbelcriminelen bellen vaak eerst op, geregeld namens de bank of een andere organisatie - en komen vervolgens aan de deur om zogenaamd pinpassen of goederen veilig te stellen. Ze komen vertrouwd over, waardoor veel mensen op het verkeerde been worden gezet.

Politie

Een bekende truc is ook dat de criminelen zich voordoen als politie of rechercheurs, met de smoes dat ze waardevolle goederen komen veiligstellen, omdat er criminelen op de loer liggen. Diverse inwoners hebben op die manier waardevolle goederen afgegeven die ze nooit meer terug hebben gezien. Babbeltrucs zijn er in vele vormen. Ook doen oplichters zich geregeld voor als medewerkers van energiebedrijven, post- en bezorgbedrijven, (thuis-)zorg, GGD of maatschappelijke instanties.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur vandaag 15:32

Amstelveen Triënnale 2024: Amstelveense kunstenaars kunnen zich nu aanmelden

Amstelveen - Elke drie jaar organiseren drie Amstelveense culturele instellingen een tentoonstelling met en voor Amstelveense kunstenaars. In 2024 vindt de negende editie van de Amstelveen Triënnale plaats, georganiseerd door het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Museum JAN en Platform C.

Horeca vandaag 13:02

Silversant doet weer mee aan Nationale Snertdag

Amstelveen - Op zondag 10 december vindt alweer de zesde editie plaats van de nationale snertdag. Ruim tweeduizend 50-plussers maken op honderd locaties van een snertdag een feestdag. Ook in Amstelveen wordt er snert gegeten en wel bij Silversant, dat zestig ‘snert-eters’ zal ontvangen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:48

Amstelveen van voorheen (379)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 379 een oude foto van Plein 60.

Zakelijk gisteren 12:06

Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota Van Ekris Mijdrecht!

Amstelveen / Mijdrecht - Wij nodigen u graag uit op 9 december voor een bijzondere gelegenheid. Kom langs bij Toyota van Ekris in Mijdrecht en ontdek de volledig nieuwe Toyota C-HR, een toonbeeld van innovatie en stijl. Met zijn futuristische design, efficiënte hybride motoropties, en een luxueus, technologisch geavanceerd interieur, zet de nieuwe C-HR een nieuwe standaard in zijn klasse.

Verkeer & Vervoer gisteren 09:23

Tram 25 valt midden op kruispunt stil

Amstelveen - Tram 25 is zondagochtend in Middenhoven op een ongelukkige plek stilgevallen, namelijk midden op het kruispunt Dr. Willem Dreesweg/Melkweg. Daardoor raakte het kruispunt volledig geblokkeerd voor al het verkeer. Nadat de tram weer in beweging was gekomen, werd de 25 vervolgens gestremd door een defecte bovenleiding.