Davey Photography, Davey Baas (Archief)

Babbeltrucs steeds geavanceerder: nep-bankmedewerker misbruikt naam wijkagent

Amstelveen - Om nog overtuigender over te komen, hebben criminelen tijdens een babbeltruc de naam van een wijkagent misbruikt. De criminelen sloegen gisteren toe bij een slachtoffer die dacht in contact te staan met de fraudehelpdesk van een bank én de wijkagent en gaf daardoor bankgegevens prijs. De (echte) politie waarschuwt inwoners andermaal om er niet in te trappen.

Op 12 februari hebben er meerdere babbeltrucs plaatsgevonden in de omgeving van Amstelveen, zo meldt de Amstelveense politie op social media.
 
Een van de slachtoffers dacht telefonisch benaderd te zijn door een medewerker van de fraudehelpdesk van de bank. De nep-medewerker gaf hierbij telefonisch aan dat er een transactie gedaan was op de rekening van het slachtoffer en dit moest worden gecontroleerd.
 
Het slachtoffer moest de pincode inspreken zodat de medewerker van de fraudehelpdesk de pinpassen kon blokkeren. Iemand anders zou langs de woning komen om de pinpassen op te halen. Er werd verteld dat er gebruik gemaakt zou worden van een code waarmee de medewerker aan de deur zich kon legitimeren als politie.
 
Om het verhaal nog overtuigender te maken, gaf de medewerker van de fraudehelpdesk aan dat de politie telefonisch contact zou opnemen met het slachtoffer. Dat werd ook gedaan en hierbij werd de naam van de wijkagent gebruikt.
 
De politie verzoekt iedereen opnieuw extra alert te zijn op dit soort babbeltrucs:
  • De politie en bankmedewerkers nemen op deze manier nooit telefonisch contact op en komen ook niet aan de deur om te vragen naar pinpassen.
  • Als iemand u belt en zegt dat het in overleg is gegaan met de wijkagent, neem dan ALTIJD zelf eerst contact op met de politie. Laat u nooit doorverbinden
  • Indien een ‘agent in burger’ aan de deur komt, is deze verplicht zich te legitimeren.
  • Bij enige twijfel, bel direct 112!
  • De bank vraagt nooit om een pincode en komt ook nooit een pinpas ophalen.
  • Hang direct op.
  • Maakt u dit mee of iemand in uw omgeving, bel dan direct 112. Ook bij twijfel.

Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:00

Nieuwe editie AmstelveenZ Magazine is uit: No. 86

Amstelveen - De nieuwste editie van AmstelveenZ Magazine (No. 86, maart 2024) is uit! Deze maand bevat het magazine onder andere een overzicht van woningbouwlocaties in Amstelveen.

Politiek vandaag 14:02

Gemeenteraad Amstelveen wil inwoners meer betrekken bij lokale politiek en gaat de straat op

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen wil inwoners meer betrekken bij de lokale politiek en horen wat er leeft in de samenleving. Wat zijn de zorgen en aandachtspunten van inwoners, wat zijn hun tips aan de raad? Een aantal raads- en burgerleden bracht afgelopen zaterdag daarom onder de noemer 'Raad op straat' een bezoek aan winkelcentrum Groenhof, om input van inwoners te verzamelen.

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:27

Het festival voor jonge bands Young Urbanus op 6 april

Amstelveen - Zaterdagavond 6 april aanstaande vindt voor de derde keer Young Urbanus plaats in het Noorddamcentrum Bovenkerk. Young Urbanus is inmiddels uitgegroeid tot dé hotspot voor jonge bands in Amstelveen! Toegang is gratis. Het eerste optreden start om 19:30 uur. Vol is vol!

Politiek vandaag 09:11

Vijvers Middenhoven uitgebaggerd: ‘Nu vijver bij winkelcentrum Groenhof’

Amstelveen - Om de waterkwaliteit te verbeteren zijn de vijvers in Park Middenhoven uitgebaggerd. De lokale politieke partij Goed voor Amstelveen, die zich hard maakte voor het uitbaggeren, hoopt dat nu ook de vijver bij winkelcentrum Groenhof (naast De Bolder) aan de beurt komt.

112 vandaag 08:40

Blikschade bij ongeval A9

Amstelveen - Op Rijksweg A9 bij Amstelveen heeft zondagavond een ongeval plaatsgevonden, waardoor twee rijstroken tijdelijk moesten worden afgesloten.