Basketbal: Van vader op zoons

Amstelveen - De familie Bucher woont aan de Sportlaan tegenover de basketbalvereniging MBCA. ‘We zijn hier enorm vaak te vinden, aangezien we een echte basketbalfamilie zijn’, vertelt de 13-jarige Raymian. Zijn vader Ray beoefent de sport al diens hele leven en speelde in de jeugdcompetitie op hoog niveau. Inmiddels is ook jongste zoon Danilo (8) aangehaakt en staat hun weekend volop in het teken van de sport. Niet zo gek want basketbal leeft in Amstelveen.

‘Ik was 6 jaar en mijn broertje 5 toen we lid werden van MBCA, dat staat voor Millennium Basketball Club Amstelveen’, vertelt Raymian. ‘Ik speel momenteel in de categorie U14, oftewel onder de 14 jaar.’ Op de vraag wat hij zo leuk vindt aan basketbal zegt hij resoluut: ‘teamsport’. ‘Ik heb hier enorm veel vrienden gemaakt waarvan sommige ook in mijn team zitten. Dat is superleuk! En dunken vind ik ook heel tof, alleen kan ik dat met mijn lengte zelf nog niet.’ Zijn jongere broertje Danilo zegt het ‘schieten’ naar de basket het allerleukst te vinden. Ray snapt het enthousiasme van zijn zoons. ‘Het is een sport waarbij continu actie is. Je kunt lekker snel scoren en hoeft niet lang te wachten (zoals soms bij voetbal het geval is). Ook het teamwork is leuk en basketbal is echt spektakel.’

Betrokken bij MBCA
Hij legt uit dat er bij de kleintjes wordt begonnen met drie tegen drie. ‘Op die manier kunnen ze goed aan de sport wennen. MBCA werkt samen met ‘3x3 Unites’ in onze buurt. Op een basketbalveld aan de Hortensialaan leggen we met onze young leaders de basketbalregels uit en spelen we het spel met iedereen die dit leuk vindt. Zo proberen wij de basketbalsport toegankelijk te maken voor buurtgenoten.’ Daarnaast is Ray zeer actief betrokken bij de basketbalclub MBCA. ‘Naast het spelen bij MBCA zet ik me als vrijwilliger in. Zo ben ik coach, trainer, TC lid, toernooicoördinator en verantwoordelijk voor de social media van de club.’

Internationaal karakter
MBCA is opgericht in 2000 en het aantal leden is de afgelopen jaren explosief gestegen. ‘We hebben nu zelfs wachtlijsten’, zegt Ray. De club heeft een culturele diversiteit qua leden en levert daarmee een positieve bijdrage aan de integratie van verschillende nationaliteiten in Amstelveen. ‘Dit komt met name door het internationale karakter van basketbal’, legt Ray uit. ‘De club is erg populair en trekt veel spelers aan van buitenaf; Amsterdam, Haarlem, Almere, Hilversum en Uithoorn. Ze komen graag bij ons spelen vanwege de trainers van niveau en de goede sfeer. We staan hoog aangeschreven en spelen met veel teams landelijk. Enkele spelers zijn zelfs geselecteerd voor de nationale U15 teams,’ zegt hij trots.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 12:32

Koninklijke onderscheiding Renske Peters stichting Beschermers Amstelland

Amstelveen - Op 4 juni ontving Renske Peters uit handen van burgemeester Tjapko Poppens een koninklijke onderscheiding tijdens de opening van de 15e Amstellanddag op Wester-Amstel. Renske Peters kreeg dit lintje vanwege haar jaarlange, onvermoeibare inzet voor de bescherming van de natuur in het Amstelland. 

Kunst & Cultuur gisteren 11:00

Kaartverkoop Schouwburg Amstelveen vliegend van start

Amstelveen - Het nieuwe theaterprogramma van Schouwburg Amstelveen valt in de smaak bij het publiek. Op zaterdag 3 juni ging de voorverkoop voor het nieuwe seizoen vliegend van start. Vooral voor cabaret was de belangstelling groot, maar ook de rest van de programmering valt in goede aarde; met bijna 20.000 verkochte kaarten op de eerste dag van de verkoop spreekt het theater van een heel mooie start van de voorverkoop.