Jacqueline Solleveld (bbA)

BbA: 'Planprocessen gemeente niet meer van deze tijd'

Amstelveen - Oppositiepartij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt de huidige planprocessen die gemeente Amstelveen hanteert niet meer van deze tijd. Dat laat de lokale partij weten in een persbericht, nadat afgelopen woensdag in de gemeenteraad vernieuwingsplannen in de wijken Bankras/Kostverloren (Allemanskwartier) en het Oude Dop (herinrichting) ondanks veel tegenstand uit de buurt toch akkoord kregen. 'Bewoners en omwonenden maar ook de raad worden keer op keer geconfronteerd met een ‘in beton gegoten’ startnotitie', stelt bbA.

Burgerbelangen Amstelveen (bbA) verzocht tijdens de raadsvergadering van 1 juli de wethouder om de Startnotitie Alleman Kwartier terug te trekken. 'Dit om de inbreng van bewoners en omwonenden op te halen en te benutten, zodat binnen de beleidskaders gezamenlijk keuzes gemaakt worden voor een passend plan en een startnotitie waar draagvlak voor is'. Maar de startnotitie werd niet terug getrokken.

Geen tegenstander

BbA laat weten geen tegenstander te zijn van het bouwen van woningen in combinatie met een medisch- en wijkcentrum op deze plek en zich te kunnen vinden in een plan waarin woningen zijn opgenomen waar veel vraag naar is en verschillende mensen met een verschillende portemonnee passend kunnen wonen. Met een gedragen startnotitie had bbA zeker kunnen instemmen, meldt de partij.

Niet meer van deze tijd

Jacqueline Solleveld, raadslid van bbA: “Het huidige planproces is niet meer van deze tijd. Bewoners en omwonenden maar ook de raad worden keer op keer geconfronteerd met een ‘in beton gegoten’ startnotitie. Bij bespreking ervan blijkt dat de beschreven plannen al zo ver zijn dat er geen keuze meer is. Spreken we nog over een startnotitie of is het een eindnotitie? “

Participatie

'Van burgerparticipatie bij het tot stand komen van de startnotitie is beslist geen sprake. Bewoners en omwonenden worden tijdens een informatie bijeenkomst op de hoogte gebracht van de plannen die grote impact hebben op hun wijk en kunnen enige tijd later zienswijzen indienen op de startnotitie. Dit is niet meer van deze tijd en moet anders,' vindt BbA.

Proces

Jacqueline Solleveld: “Participatie is een continue proces van kennisuitwisseling en dialoog van ophalen en coproductie. Gezien de naderende Omgevingswet (2022) is het van belang dat de gemeente inziet dat plannen die de leefomgeving raken, binnen gestelde beleidskaders samen met bewoners en omwonenden tot stand moeten komen. Dit betekent ‘omdenken’ want bewoners en omwonenden worden belangrijke partners, met waardevolle kennis die benut moet worden bij het tot stand komen van plannen. Een startnotitie wordt een coproductie.”

Gemiste kans

De lokale partij vindt het een gemiste kans dat de wethouder de Startnotitie Alleman Kwartier niet heeft teruggetrokken en heeft tegen gestemd vanwege het eenzijdig tot stand komen van deze notitie. 'In de motie die bbA samen met de ChristenUnie en het CDA heeft ingediend werd het college opgeroepen om bewoners en omwonenden alsnog nadrukkelijk te betrekken bij de verdere uitwerking van de plannen binnen de ruimte die er na de startnotitie nog is. De motie heeft het met 17 stemmen voor en 19 tegen net niet gehaald'.

Oude Dorp

Ook bij het Beeldkwaliteitsplan voor de herinrichting van het Oude Dorp gaven bewoners en ondernemers volgens bbA aan zich onvoldoende gehoord en gezien te voelen bij de totstandkoming: 'bbA is voorstander van het in dit plan geschetste esthetische sfeerbeeld voor het Oude Dorp, maar stemde tegen dit beeldkwaliteitsplan. Vooral omdat het door het college van B&W genomen Verkeersbesluit om de Stationsstraat en de ‘zuidelijke’ Dorpsstraat af te sluiten voor doorgaand autoverkeer en motoren niet los kan worden gezien van dit beeldkwaliteitsplan. In ieder geval, ook hiervoor lijkt draagvlak te ontbreken.'

BbA geeft aan zich de komende tijd sterk te maken om, samen met andere fracties, raadsbreed het huidige planproces (met name het eerder betrekken van bewoners en raad) te verbeteren.


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.