AmstelveenZ

Beeld 'De Turftrapster' herplaatst in Oude Dorp Amstelveen

Amstelveen - Het Amstelveense beeld De Turftrapster, dat afgelopen september omver werd gereden op het Dorpsplein, is vandaag herplaatst in het Oude Dorp en heeft een nieuwe plek gekregen voor Station Amstelveen (bij de ingang van het Dorp naast de Museumtramlijn). 

Het beeld heeft eveneens een nieuwe sokkel gekregen. Wethouder Herbert Raat (Cultuur, VVD) onthulde De Turftrapster vanmiddag op haar nieuwe plek tijdens een speciale bijeenkomst in Station Amstelveen.

Sokkel

Het beeld was de laatste jaren onlosmakelijk verbonden met het Oude Dorp en stond jarenlang op het Dorpsplein. Na de renovatie van het Dorpsplein in 2011 werd De Turftrapster (dat daarvoor ook op het Dorpsplein stond) op een gemetselde sokkel geplaatst voor de Dorpskerk. 

In september 2018 reed een voertuig tegen het beeld aan. Het beeld raakte daarbij beschadigd en de sokkel werd vernield. Hoewel de schade aan het beeld werd betreurd, was niet iedereen rouwig dat de sokkel de aanrijding niet overleefde. Volgens diverse kunstkenners paste die sowieso niet bij het beroemde Amstelveense beeld. Voor het herstel van het beeld werd dan ook direct een hardstenen sokkel besteld in plaats van een gemetselde.

Kosten

De kosten voor het herstellen en herplaatsen werden overigens in zijn geheel vergoed; het bedrijf waarvoor de chauffeur werkte die verantwoordelijk was voor de aanrijding, erkende aansprakelijkheid.

Het bronzen beeld De Turftrapster werd in 1979 gemaakt door kunstenaar Pieter De Monchy. De gemeente maakte na het ongeval bekend een locatie in het Oude Dorp te zoeken waar het beeld 'beter tot zijn recht komt' en waar het 'geen risico loopt omver gereden te worden'.  

In september 2018 werd De Turftrapster omvergereden op het Dorpsplein. [Foto: AmstelveenZ]

Op 25 januari 2019 werd het beeld onthuld op haar nieuwe plaats voor Station Amstelveen


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:17

Pluktuin Zorgvlied geopend

Amstelveen - Afgelopen week is op gedenkpark Zorgvlied een bijzondere tuin geopend: een natuurlijke bloemenpluktuin. Burgemeester Tjapko Poppens was hierbij aanwezig. Naasten die op Zorgvlied een graf van dierbare bezoeken, kunnen in de pluktuin een paar bloemen plukken en bij het graf neerleggen.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 12:20

Bloesempark Amsterdamse bos in bloei

Amstelveen - De bloeiperiode van het Bloesempark in het Amsterdamse bos is officieel aangebroken.