AmstelveenZ

Beeld 'De Turftrapster' herplaatst in Oude Dorp Amstelveen

Amstelveen - Het Amstelveense beeld De Turftrapster, dat afgelopen september omver werd gereden op het Dorpsplein, is vandaag herplaatst in het Oude Dorp en heeft een nieuwe plek gekregen voor Station Amstelveen (bij de ingang van het Dorp naast de Museumtramlijn). 

Het beeld heeft eveneens een nieuwe sokkel gekregen. Wethouder Herbert Raat (Cultuur, VVD) onthulde De Turftrapster vanmiddag op haar nieuwe plek tijdens een speciale bijeenkomst in Station Amstelveen.

Sokkel

Het beeld was de laatste jaren onlosmakelijk verbonden met het Oude Dorp en stond jarenlang op het Dorpsplein. Na de renovatie van het Dorpsplein in 2011 werd De Turftrapster (dat daarvoor ook op het Dorpsplein stond) op een gemetselde sokkel geplaatst voor de Dorpskerk. 

In september 2018 reed een voertuig tegen het beeld aan. Het beeld raakte daarbij beschadigd en de sokkel werd vernield. Hoewel de schade aan het beeld werd betreurd, was niet iedereen rouwig dat de sokkel de aanrijding niet overleefde. Volgens diverse kunstkenners paste die sowieso niet bij het beroemde Amstelveense beeld. Voor het herstel van het beeld werd dan ook direct een hardstenen sokkel besteld in plaats van een gemetselde.

Kosten

De kosten voor het herstellen en herplaatsen werden overigens in zijn geheel vergoed; het bedrijf waarvoor de chauffeur werkte die verantwoordelijk was voor de aanrijding, erkende aansprakelijkheid.

Het bronzen beeld De Turftrapster werd in 1979 gemaakt door kunstenaar Pieter De Monchy. De gemeente maakte na het ongeval bekend een locatie in het Oude Dorp te zoeken waar het beeld 'beter tot zijn recht komt' en waar het 'geen risico loopt omver gereden te worden'.  

In september 2018 werd De Turftrapster omvergereden op het Dorpsplein. [Foto: AmstelveenZ]

Op 25 januari 2019 werd het beeld onthuld op haar nieuwe plaats voor Station Amstelveen


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 16:37

57 Amstelveners afgelopen 24 uur positief getest op Covid19

Amstelveen - De afgelopen 24 uur zijn 57 Amstelveners positief getest op het Covid19-virus. Hoewel het aantal positief geteste Amstelveners aan de hoge kant blijft, was er in Amstelveen in tegenstelling tot landelijk geen sprake van een recordaantal dagbesmettingen.

Algemeen gisteren 13:31

Overleg over educatieve invulling Amstelveense bunker

Amstelveen - Eind oktober gaat gemeente Amstelveen met het het Verzetsmuseum, de stichting Amstelveen Oranje, het CIDI, de Vereniging Historisch Amstelveen en het Museum zonder Muren in overleg over een educatieve invulling van de Amstelveense bunker aan de Wolfert van Borsselenweg. 

Corona Amstelveen gisteren 07:56

Steunactie Horeca Amstelveen krijgt vervolg

Amstelveen - Nu de corona-crisis voortduurt en horecabedrijven nog zwaarder getroffen worden hebben de initiatiefnemers van het boek Horeca Amstelveen in samenspraak met de horeca besloten de actie (en de in het boek vermelde kortingen) te verlengen tot onbepaalde tijd.