Rijksweg A9 Amstelveen

Beroering rond Spaans bedrijf dat betrokken is bij vernieuwing A9 Amstelveen

Amstelveen - Rond een partner van het bouwconsortium dat onder andere de A9 bij Amstelveen gaat vernieuwen is enige ophef ontstaan na een publicatie in De Volkskrant.

De Volkskrant meldt dat het Spaanse bedrijf FCC dat betrokken is bij de vernieuwing van de snelweg A9 bij Amstelveen verwikkeld zou zijn in tal van corruptieonderzoeken in Spanje en Zuid-Amerika.

Rijkswaterstaat maakte begin september bekend dat de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Badhoevedorp - Holendrecht (waaronder het deel bij Amstelveen) definitief was gegund aan een consortium  bestaande uit Macquarie Capital, Siemens, Count & Cooper én het Spaanse FCC. Het consortium werkt onder de naam 'VEENIX'. 

De Volkskrant-publicatie heeft naar verluidt voor enige beroering gezorgd in Amstelveense politieke kringen. Wethouder Herbert Raat (A9, VVD) staat er vooralsnog nuchter in. 'Voor zover ons bekend controleert Rijkswaterstaat betrokken partijen vooraf intensief zoals dat gaat met Europese aanbestedingen. We gaan ervan uit dat dat hier ook is gebeurd. Amstelveen is ook geen partij in de keuze van het consortium. Wij dragen als gemeente circa 40 miljoen euro bij aan bovenwettelijke maatregelen, waaronder bijvoorbeeld een verdiepte ligging, extra overkappingen en groene geluidsschermen. Rijkswaterstaat gaat vervolgens, volgens de regels van Europese aanbesteding, over de uitvoering en zij zijn met alle expertise en juridische kennis die voorhanden is tot de gunning aan genoemde partijen gekomen.' [Tekst gaat verder onder foto]

A9: Wat staat er te gebeuren?

Bij Amstelveen wordt snelweg A9 tussen 2020 en 2026 over een lengte van 1,3 km verdiept aangelegd. Een eerder bedachte volledige ondertunneling, waaraan Amstelveen minimaal 100 miljoen euro had moeten bijdragen en bovendien financieel verantwoordelijk was voor overschrijdingen, bleek te risicovol voor de gemeente. Ook zou een tunnel te ingrijpende gevolgen hebben gehad voor de binnenstedelijke verkeersafwinkkeling. Het college van B & W besloot daarop opnieuw om tafel te gaan met Rijkswaterstaat. 

Het alternatief is uiteindelijk een verdiepte ligging met drie overkappingen geworden, waar Amstelveen dus circa 40 miljoen aan bovenwettelijke maatregelen aan bijdraagt. 'Hadden we dat niet gedaan dan hadden we een gewone onverdiepte snelweg gekregen', zegt Raat.

Overkappingen

Een overkapping over de te vernieuwen A9 komt ter hoogte van het Oude Dorp en wordt uitgerust met een park. Ook komt er een overkapping ter hoogte van het Stadshart/Keizer Karelweg (met onder andere een verkeersplein en een fietsbrug ofwel bomenbrug ) en tot slot komt er een 80 meter brede overkapping ter hoogte van het Bovenlandpad (tussen het te ontwikken appartementencomplex The Mayor en Meandertorens 3 en 4).

Het project A9 Badhoevedorp-Holendrecht is het vijfde en tevens laatste traject van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere.


Meer nieuws

Sport vandaag 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 vandaag 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.

Algemeen gisteren 09:35

‘Invoeren betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk’

Amstelveen - De VVD Amstelveen stelt dat het invoeren van betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn. ‘Onze insteek zal zijn dat parkeervergunningen voor inwoners en ondernemers goedkoop blijven en dat er per wijk ruimte is voor maatwerkoplossingen,’ stelt VVD-raadslid Menno van Leeuwen in een vooruitblik op volledig betaald parkeren in Amstelveen.

Amstelveen van voorheen 21 apr. 2024 19:26

Amstelveen van voorheen (399)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 399 een oude foto van het voormalige raadhuis van Amstelveen op de hoek van de Dorpsstraat in het Oude Dorp.