Beschermers Amstelland roepen politieke partijen nogmaals op natuurgebied open te houden

Amstelveen - Stichting Beschermers Amstelland heeft politieke partijen in Amstelveen, Ouder-Amstel en Amsterdam opnieuw opgeroepen om de bescherming van natuurgebied Amstelland expliciet in hun verkiezingsprogramma’s op te nemen. De beschermers publiceerden eerder al tien kernpunten om het open landschap te kunnen behouden in de toekomst.

Onder de tien kernpunten vallen onder meer het tegengaan van verstedelijking en het plaatsen van windturbines, verduurzaming van de landbouw en versterking van de biodiversiteit.

Belangrijk

Volgens de stichting geeft de corona-pandemie aan hoe belangrijk het groen is in de nabijheid van het stedelijke gebied: 'Het ommetje tussen het thuiswerken door, het sporten in de openlucht en de rust en ruimte als tegengewicht van de stress die de hele situatie met zich meebrengt. Dat Amstelland tot het mooiste bijzondere provinciale landschap werd gekozen geeft maar weer eens het belang van deze groene long aan.'

Vanwege de toename van de recreanten is wel beter onderhoud en beheer van paden en zonering van het fietsverkeer noodzakelijk.

Ook de urgentie om het klimaatprobleem aan te pakken is volgens de beschermers van het natuurgebeid groot. Het klimaatprobleem beïnvloedt volgens de de stichting het polderlandschap van Amstelland: 'Het terugdringen van CO2, het stikstofprobleem, de bodemdaling en de gevolgen van droogte vormen een complexe opgave en raken de toekomst van de landbouw en daarmee ook het landschap met zijn openheid en weidevogels.'

Woningbouw

'De verstedelijking zal doorgaan. Veel huizen zullen gebouwd moeten worden. Hoewel tot nu toe door de betrokken bestuurders van Amstelland de uitspraak is gedaan dat Amstelland gevrijwaard blijft van stedelijke uitbreidingen, is de druk groot. Deze unieke groene long, zo dicht bij de stad, mag niet verdwijnen.'


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.