Wethouder Floor Gordon op de duurzame waterstoftractor die wordt ingezet bij de aanplanting van groen

Bestuurder Floor Gordon: 'Beneluxbaan weer groen karakter teruggeven'

Amstelveen – In het najaar wordt gestart met het inzaaien en beplanten van de grond langs de Beneluxbaan. In totaal komen langs de Beneluxbaan, waar veel groen verdween door de aanleg van de Amstelveenlijn 23.795 nieuwe heesters en 219 nieuwe bomen terug.

'Nu de inrichtingsplannen van het groen gereed zijn kunnen we de gebieden langs de Beneluxbaan weer het groene, Amstelveense karakter teruggeven,' zegt wethouder Floor Gordon (Groenbeheer, D66). 'Uitgangspunt van de beplanting is dat er zoveel als mogelijk terugkomt van wat er voor de werkzaamheden stond. Bij de nieuwe kruispunten is de situatie op sommige plekken echter veranderd. Direct omwonenden van deze kruispunten krijgen informatie over de plannen voor de nieuwe beplanting', aldus  de wethouder Gordon.

Milieuvriendelijke tractor

Aannemingsbedrijf Jos Scholman voert een groot deel van deze werkzaamheden, zoals het planten van bomen en inzaaien, uit. Hij doet dat voor een deel met onder andere een milieuvriendelijke tractor die op waterstof rijdt en uniek in Nederland is. Deze tractor heeft de aannemer speciaal laten ontwikkelen in Engeland, omdat hij duurzaam wil werken. Zo moest er een oplossing worden gevonden voor de opslag van de waterstof in een ronde tank. ' Daarvoor hebben ze een speciale tank op het dak van de tractor laten maken', zegt Gordon: 'Het is heel belangrijk voor de gemeente om te werken met duurzame aannemers. Heel goed dat een aannemer denkt bij het uitvoeren van het werk aan een heel lage belasting van het milieu.'

Terugplaatsen iepen

Dertien iepen die langs de Keizer Karelweg stonden en weg moesten vanwege de werkzaamheden aan de A9 zijn bewaard en verhuizen nu naar hun nieuwe plek langs de Beneluxbaan. 'Het is belangrijk dat het groen zoveel mogelijk in oude glorie wordt hersteld. Daar heeft de gemeente graag de regie op. Om onze groene kwaliteit als gemeente in stand te houden, doen we dit ook bij infraprojecten. De situatie is veranderd en dat leidt tot een ander beeld. Naast de herplant van bomen hopen we de bloeiende bermen waar de Beneluxbaan om bekend staat, weer te kunnen bewonderen', zegt Gordon.

Verschillende boomsoorten en bosplantsoen

Het ontwerp van de gemeentelijke landschapsarchitect bevat verschillende boomsoorten zoals iepen, eiken, berken en kastanjes. Het bosplantsoen bestaat uit meerdere inheemse soorten als meidoorn, veldesdoorn, els, haagbeuk, berk, hulst, liguster, vuilboom, lijsterbes, eik en Gelderse roos. Elf iepen die eerder vanwege de werkzaamheden aan de A9 zijn uitgegraven kregen afgelopen maart al een nieuwe bestemming bij de Eleanor Rooseveltlaan en de Sportlaan. Ook zijn wensen van omwonenden meegenomen die inwoners aangegeven hadden tijdens twee digitale informatiebijeenkomsten van de gemeente.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.