Bianca Combee over de veranderende vastgoedmarkt

Amstelveen - Momenteel speelt er ontzettend veel binnen het vastgoed. De particuliere belegger wordt aan alle kanten beschuldigd van de hoge koopprijs en huurprijs, maar is dat wel terecht? Of zijn het politici die te stigmatiserend zijn en niet voldoende diepgravend? Of mogelijk iets anders? De meningen zijn hierover verdeeld en er wordt veel over gesproken, vandaar dat ik het wel een interessant onderwerp vind om iets over te schrijven.

Woningen raken inmiddels een stuk moeilijker verkocht en er wordt minder tot niet overboden. Ook zijn er flink minder kijkers. We merken momenteel dat er veel onzekerheid heerst onder kopers en de stijgende hypotheekrente speelt daarbij vermoedelijk een belangrijke rol.

Liberale huurwoningen

Bij liberale huurwoningen is het juist andersom. Waar deze markt tijdens de coronaperiode volledig stil stond, er amper kijkers waren en er ook flink onderboden werd, zijn deze liberale huurwoningen nu vaak al binnen enkele dagen verhuurd. Zelfs bóven de vraagprijs. Er wordt dus inmiddels op deze huurwoningen overboden. En niet alleen door expats, maar ook Nederlandersdie een (tijdelijke) huurwoning zoeken .Komt dit door de veranderende koopmarkt en onzekerheid, de moeilijker te verkrijgen hypotheek en de hogere rente, of heeft dit een andere reden?

Overdrachtsbelasting

Volgend jaar worden er zeer waarschijnlijk op belastingtechnisch gebied diverse veranderingen doorgevoerd op de vastgoedmarkt. Zo zijn er bijvoorbeeld plannen voor een verhoging van de overdrachtsbelasting per 1 januari 2023, zoals in het Belastingplan 2023 te lezen is. Op dit moment is de overdrachtsbelasting voor kopers die niet zelf de woning zullen gaan bewonen 8 procent, in plaats van 2 procent bij zelfbewoning, of nul procent bij kopers tot 35 jaar.

Het voorgestelde nieuwe bedrag is 10,4 procent. Het doel van het kabinet is dat starters en doorstromers zo een betere positie krijgen op de koopmarkt. Maar zal dit in de praktijk ook zo werken? Vooral bijvoorbeeld ouders die een woning willen kopen voor hun kind, zodat hun kind die woning kan huren, zijn daardoor straks flink duurder uit. Inmiddels wordt er ook al gesproken om een dergelijke constructie in de toekomst helemaal te verbieden.

Jubelton

Ook de zogenoemde ‘jubelton’ (schenkingsvrijstelling) zal binnenkort vervallen. Op dit moment kan je nog eenmalig €106.671,- belastingvrij schenken aan mensen tussen de 18 en 40 jaar voor de koop (of verbouw) van een eigen woning. Per 1 januari 2023 zal dit bedrag al worden verlaagd naar €27.231,- . En op 1 januari 2024 zal de jubelton-regeling zelfs volledig vervallen. Wil je dus nog graag gebruik maken van de huidige Jubelton-regeling? Doe dit dan snel en uiterlijk op 31 december 2022. Overleg met jouw financieel adviseur over de mogelijkheden.

Er verandert dus veel op de vastgoedmarkt en hier zullen velen iets van (gaan) merken, zowel positief als negatief.


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.