Bianca Combee over de veranderende vastgoedmarkt

Amstelveen - Momenteel speelt er ontzettend veel binnen het vastgoed. De particuliere belegger wordt aan alle kanten beschuldigd van de hoge koopprijs en huurprijs, maar is dat wel terecht? Of zijn het politici die te stigmatiserend zijn en niet voldoende diepgravend? Of mogelijk iets anders? De meningen zijn hierover verdeeld en er wordt veel over gesproken, vandaar dat ik het wel een interessant onderwerp vind om iets over te schrijven.

Woningen raken inmiddels een stuk moeilijker verkocht en er wordt minder tot niet overboden. Ook zijn er flink minder kijkers. We merken momenteel dat er veel onzekerheid heerst onder kopers en de stijgende hypotheekrente speelt daarbij vermoedelijk een belangrijke rol.

Liberale huurwoningen

Bij liberale huurwoningen is het juist andersom. Waar deze markt tijdens de coronaperiode volledig stil stond, er amper kijkers waren en er ook flink onderboden werd, zijn deze liberale huurwoningen nu vaak al binnen enkele dagen verhuurd. Zelfs bóven de vraagprijs. Er wordt dus inmiddels op deze huurwoningen overboden. En niet alleen door expats, maar ook Nederlandersdie een (tijdelijke) huurwoning zoeken .Komt dit door de veranderende koopmarkt en onzekerheid, de moeilijker te verkrijgen hypotheek en de hogere rente, of heeft dit een andere reden?

Overdrachtsbelasting

Volgend jaar worden er zeer waarschijnlijk op belastingtechnisch gebied diverse veranderingen doorgevoerd op de vastgoedmarkt. Zo zijn er bijvoorbeeld plannen voor een verhoging van de overdrachtsbelasting per 1 januari 2023, zoals in het Belastingplan 2023 te lezen is. Op dit moment is de overdrachtsbelasting voor kopers die niet zelf de woning zullen gaan bewonen 8 procent, in plaats van 2 procent bij zelfbewoning, of nul procent bij kopers tot 35 jaar.

Het voorgestelde nieuwe bedrag is 10,4 procent. Het doel van het kabinet is dat starters en doorstromers zo een betere positie krijgen op de koopmarkt. Maar zal dit in de praktijk ook zo werken? Vooral bijvoorbeeld ouders die een woning willen kopen voor hun kind, zodat hun kind die woning kan huren, zijn daardoor straks flink duurder uit. Inmiddels wordt er ook al gesproken om een dergelijke constructie in de toekomst helemaal te verbieden.

Jubelton

Ook de zogenoemde ‘jubelton’ (schenkingsvrijstelling) zal binnenkort vervallen. Op dit moment kan je nog eenmalig €106.671,- belastingvrij schenken aan mensen tussen de 18 en 40 jaar voor de koop (of verbouw) van een eigen woning. Per 1 januari 2023 zal dit bedrag al worden verlaagd naar €27.231,- . En op 1 januari 2024 zal de jubelton-regeling zelfs volledig vervallen. Wil je dus nog graag gebruik maken van de huidige Jubelton-regeling? Doe dit dan snel en uiterlijk op 31 december 2022. Overleg met jouw financieel adviseur over de mogelijkheden.

Er verandert dus veel op de vastgoedmarkt en hier zullen velen iets van (gaan) merken, zowel positief als negatief.


Meer nieuws

Wonen vandaag 16:37

Droom komt uit: wonen in Barcelona in Amstelveen

Amstelveen - Wethouder Wonen Adam Elzakalai en Dennis Wedding van Amvest hebben symbolisch de eerste sleutel overhandigd aan de (eerste) huurders van het appartementengebouw Barcelona in het Amstelveense nieuwbouwproject Olympiade.

Sport vandaag 14:15

Maurits (17) kampt al hele leven met hersenletsel en organiseert nu sponsorloop voor Hersenstichting

Amstelveen - De nu 17-jarige Maurits Maessen werd als baby van 13 maanden oud getroffen door hersenvliesontsteking en liep daarbij blijvend hersenletsel op. Ondanks de uitdagingen die hij daar dagelijks van ondervindt haalt hij het maximale uit zijn leven en vrijdag 21 juni organiseert hij met BuentingSport Amstelveen een sponsorloop waarbij hij zoveel mogelijk geld wil inzamelen voor de Hersenstichting. Doneren kan hier.     

Sport vandaag 11:18

NRT500-toernooi van start op Park Startbaan

Amstelveen - Op Park Startbaan is vandaag het nationale NRT500 tennistoernooi van start gegaan. 32 mannen en 24 vrouwen strijden de komende dagen om punten te verdienen voor de nationale ranking.