Victor van Honk van Bibliotheek Amstelland

Bibliotheek Amstelland: meer dan alleen boeken lenen

Amstelveen - Aan het Stadsplein, boven boekhandel Libris-Venstra, vind je de grootste bibliotheek van de Bibliotheek Amstelland met ruim 300.000 bezoekers per jaar. Met tevens vestigingen in Amstelveen Westwijk, Aalsmeer en Uithoorn zorgen ze er voor om in de regio de persoonlijke wereld van mensen te ontwikkelen en te verrijken. 

De bibliotheek is lang niet meer een plek waar je alleen komt om boeken te lenen. Aan het Stadsplein is de bibliotheek uitgegroeid tot een hoogwaardige plek met ruimte voor creatie, inspiratie en participatie, met een eigentijdse programmering en een inspirerende collectie. Een podium van en voor de stad.

Boekstart

Dat begint al bij de allerkleinsten. BoekStart is een programma dat het lezen met kinderen van 0 tot 4 jaar wil bevorderen én ouders met jonge kinderen samen wil laten genieten van boeken. In de bibliotheek is daarom een kinderhoek ingericht, waar kinderen kennis kunnen maken met boeken. Een fijne zitplek, een box en diverse kasten vol gekleurde prentenboeken waar je terecht kunt. Er worden regelmatig voorleesmiddagen georganiseerd, waar je kosteloos kunt aanschuiven.

Maakplaats

Voor kinderen op de basisschool wil debibliotheek creatie bevorderen. Zo is de Maakplaats een plek waar kinderen van 4 tot 12 jaar zich kunnen ontwikkelen op het gebied van techniek en creativiteit, maar waar ze ook anderen leren kennen. Kinderen leren hoe het is om zelf dingen te bouwen en in beweging te krijgen, bijvoorbeeld in de LEGO-workshops waarin robots geprogrammeerd worden.

Bibliotheek 03.jpg

Voor de jeugd

De bibliotheek in Amstelveen is zo opgezet, dat er diverse studeer- en werkplekken zijn gecreëerd. Van een lange leestafel tot kleinere zitjes en van een computerwerkplek tot een plek in de ‘Amerikaanse diner’. Hier is het fijn vertoeven met vrienden om nog even de dag te bespreken, of om je huiswerk te doen. Een fijne plek waar je je terug kan trekken, zonder de afleiding van thuis.

Bibliotheek 07.jpg

Voor alle culturen

De bibliotheek streeft naar betrokkenheid van alle inwoners en dus ook alle culturen. De World of Books-kast stimuleert de meertaligheid in Amstelveen. De boekenkast wordt gevuld door lezers zelf, met kinderboeken in allerlei talen. Iedereenmag hier boeken achterlaten, en ze mogen ook door iedereen geleend worden – ook als je geen lid bent. Regelmatig worden hier storytelling momenten georganiseerd, in diverse talen.

PressReader

Vanaf deze maand kun je bij de bibliotheek terecht voor PressReader; hiermee heb je gratis toegang tot duizenden kranten en tijdschriften uit meer dan 100 landen. Zodra je in de bibliotheek op de WiFi zit, kun je de tijdschriften en kranten downloaden. Niet alleen fijn als je voor studie op zoek bent naar internationale berichten, maar ook voor mensen die graag op de hoogte blijven van het nieuws in hun thuisland.

Laaggeletterdheid

Bij de Bibliotheek Amstelland wordt onder andere samengewerkt met het Taalhuis om beter te leren lezen, schrijven en spreken. Wie informatie en hulp zoekt bij het omgaan met de (digitale) overheid, kan ook terecht in de bibliotheek bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) waar medewerkers je op weg helpen.

Kerstboom vol wensen

In de decembermaand staat de ‘wensboom’ weer centraal. Bezoekers worden uitgenodigd een boodschap voor een dierbare in de boom te hangen en hun verhaal te delen. Niet alleen ziet dat er heel sfeervol uit; ook kan het resulteren in bijzondere gesprekken op deze mooie ontmoetingsplek. Laat je inspireren en kom een kijkje nemen.

De Bibliotheek Amstelveen
Stadsplein 102
1181 ZM Amstelveen
www.debibliotheekamstelland.nl

Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No.84, December 2023


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.