Bieb werkt aan leesplezier

Amstelveen - De cijfers zijn schokkend: maar liefst 25% van de Nederlanders van 15 jaar oud loopt het risico om laaggeletterd de school te verlaten*. ‘Laaggeletterdheid is een term voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen en kost de samenleving €1,13 miljard per jaar**’, stelt Gertrude Hoogendoorn, manager Educatie & Programmering bij de Bibliotheek Amstelland.

‘Mensen die laaggeletterd zijn lopen een groter risico werkloos te raken of problemen met hun gezondheid te krijgen. Door het plezier in lezen te vergroten, wordt meer gelezen en gaat het leesniveau omhoog. Die inspanning is keihard nodig’, zegt Gertrude.

Wie goed kan lezen, leert zich in de ander verplaatsen, verbanden te zien en is in staat gemakkelijker nieuwe kennis in zich op te nemen. In samenwerking met scholen, consultatiebureaus en kinderdagverblijven zetten de leesmediaconsulenten van de Bibliotheek zich in om te werken aan leesplezier en digitale geletterdheid.

BoekStart en de Bibliotheek op school
Op consultatiebureaus en kinderdagverblijven biedt de Bibliotheek het programma Boekstart; waarmee kinderen – en hun ouders! - al op jonge leeftijd bekend raken met een voorleesritueel en boeken. Dat programma zet zich voort in de 44 basisscholen in Amstelveen en de omliggende dorpen. ‘We richten schoolbibliotheken in en leiden leerkrachten op om lezen een vaste plek in het dagprogramma van de school te geven’, vervolgt Gertrude. ‘Uit onderzoek is gebleken dat als leerkrachten het goede voorbeeld geven en enthousiast over boeken praten, leerlingen ook veel enthousiaster worden over lezen. Wij adviseren scholen en leerkrachten in boeken die passen bij de thema’s die zij behandelen. Naast leesplezier is het vergroten van digitale geletterdheid, zoals mediawijsheid, ook een speerpunt voor de bieb.’

Lezen is een vaardigheid die je moet onderhouden. Aandacht voor leesplezier moet daarom ook na de basisschool blijven bestaan. Daarom werkt de Bibliotheek samen met middelbare scholen. ‘Zeker jongeren moeten op een positieve manier geprikkeld worden om te lezen, maar dat gebeurt nog onvoldoende. Van de VMBO scholen bijvoorbeeld beschikt 60% niet over een bibliotheek’, vervolgt Gertrude. ‘Gelukkig zijn er scholen in Amstelveen die daar wel in investeren. Samen onderhouden we de schoolbieb en denken we na over de plek die boeken in moeten nemen in het lesprogramma. Lezen moet je aanmoedigen. Verdiep je in de interesses van jongeren en geef ze de kans om te lezen wat zij willen.’

Kinderboekenweek
Om de leesbeleving te vergroten viert de Bibliotheek de Kinderboekenweek. Dit jaarlijks terugkerend feestje duurt van 6 t/m 17 oktober en heeft dit jaar als thema ‘Worden wat je wil’. Benieuwd naar alle activiteiten die de Bibliotheek Amstelland ontplooit om het plezier in lezen en de digitale geletterdheid te bevorderen? Kijk dan op www.debibliotheek.nl/ educatie. Kijk voor alle voorstellingen, workshops én heel veel boekentips op www.debibliotheekamstelland.nl/kinderboekenweek.

* PISA onderzoek (www.vo-raad.nl/nieuws/pisa-toont-noodzaak-voor-leesoffensief)
** Lezen en Schrijven (www.lezenenschrijven.nl/wat-doen-wij/oplossing-voor-je-vraagstuk/maatschappelijke-kosten-laaggeletterdheid)


Meer nieuws

112 vandaag 13:08

Politievoertuig met honden betrokken bij forse kop-staartbotsing

Amstelveen - Een politievoertuig is donderdagmiddag rond half 1 betrokken geraakt bij een forse aanrijding op de Bovenkerkerweg in Amstelveen. Het voertuig, waarin twee politiehonden werden vervoerd, botste ter hoogte van de kruising met de Spinnerij achterop een personenwagen. Twee inzittinden van die wagen raakten gewond. De honden maken het volgens een politiewoordvoerder goed.

Algemeen vandaag 11:04

Aalsmeer komt in juni met Flower Festival

Aalsmeer -  Na twee jaar afwezigheid door corona pakt Aalsmeer dit jaar weer uit met het Aalsmeer Flower Festival. Van 17 tot en met 21 juni 2022 zijn er allerlei bloemrijke activiteiten op meerdere locaties in Aalsmeer.

Wonen gisteren 14:03

DUWO: 'Door uitspraak Kronenburg hele gebied rond Schiphol op slot voor woningbouw; vliegen gaat boven wonen'

Amstelveen - Woningcorporatie DUWO is zwaar teleurgesteld door de uitspraak van de Raad van State over het niet doorgaan van studentenhuisvesting op Kronenburg in Amstelveen. 'De puur formeel juridische insteek gaat totaal voorbij aan de strijd tegen de wooncrisis in Nederland. Vliegen gaat boven wonen. De minister van Wonen en het kabinet zijn aan zet om orde op zaken te stellen,' stelt de organisatie.

Wonen gisteren 12:35

'Klap in gezicht woningzoekenden': Amstelveen moet bouw duizenden studentenwoningen cancellen

Amstelveen - Door een vernietigende uitspraak van de Raad van State mag Amstelveen geen studentenwoningen bouwen in de verouderde kantorenwijk Kronenburg. Amstelveen wilde er minimaal 2500 bouwen inclusief diverse extended stay-units, maar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tekende namens het ministerie beroep aan tegen de plannen in verband met vliegtuigen die over het gebied vliegen - en werd in het gelijk gesteld.

Algemeen gisteren 09:57

Vermiste man uit Amstelveen (23) doodgeschoten aangetroffen in bestelauto: 72-jarige verdachte opgepakt

Amsterdam - De recherche heeft een 72-jarige verdachte met zowel de Israëlische als de Litouwse nationaliteit aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van een 23-jarige man uit Amstelveen in 2021. Het slachtoffer werd op 12 april 2021 overleden aangetroffen in zijn (in Amsterdam inbeslaggenomen) bestelauto. Uit onderzoek blijkt dat de Amstelvener op de Parelvisserslaan in Amstelveen om het leven is gebracht.