Bieb werkt aan leesplezier

Amstelveen - De cijfers zijn schokkend: maar liefst 25% van de Nederlanders van 15 jaar oud loopt het risico om laaggeletterd de school te verlaten*. ‘Laaggeletterdheid is een term voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen en kost de samenleving €1,13 miljard per jaar**’, stelt Gertrude Hoogendoorn, manager Educatie & Programmering bij de Bibliotheek Amstelland.

‘Mensen die laaggeletterd zijn lopen een groter risico werkloos te raken of problemen met hun gezondheid te krijgen. Door het plezier in lezen te vergroten, wordt meer gelezen en gaat het leesniveau omhoog. Die inspanning is keihard nodig’, zegt Gertrude.

Wie goed kan lezen, leert zich in de ander verplaatsen, verbanden te zien en is in staat gemakkelijker nieuwe kennis in zich op te nemen. In samenwerking met scholen, consultatiebureaus en kinderdagverblijven zetten de leesmediaconsulenten van de Bibliotheek zich in om te werken aan leesplezier en digitale geletterdheid.

BoekStart en de Bibliotheek op school
Op consultatiebureaus en kinderdagverblijven biedt de Bibliotheek het programma Boekstart; waarmee kinderen – en hun ouders! - al op jonge leeftijd bekend raken met een voorleesritueel en boeken. Dat programma zet zich voort in de 44 basisscholen in Amstelveen en de omliggende dorpen. ‘We richten schoolbibliotheken in en leiden leerkrachten op om lezen een vaste plek in het dagprogramma van de school te geven’, vervolgt Gertrude. ‘Uit onderzoek is gebleken dat als leerkrachten het goede voorbeeld geven en enthousiast over boeken praten, leerlingen ook veel enthousiaster worden over lezen. Wij adviseren scholen en leerkrachten in boeken die passen bij de thema’s die zij behandelen. Naast leesplezier is het vergroten van digitale geletterdheid, zoals mediawijsheid, ook een speerpunt voor de bieb.’

Lezen is een vaardigheid die je moet onderhouden. Aandacht voor leesplezier moet daarom ook na de basisschool blijven bestaan. Daarom werkt de Bibliotheek samen met middelbare scholen. ‘Zeker jongeren moeten op een positieve manier geprikkeld worden om te lezen, maar dat gebeurt nog onvoldoende. Van de VMBO scholen bijvoorbeeld beschikt 60% niet over een bibliotheek’, vervolgt Gertrude. ‘Gelukkig zijn er scholen in Amstelveen die daar wel in investeren. Samen onderhouden we de schoolbieb en denken we na over de plek die boeken in moeten nemen in het lesprogramma. Lezen moet je aanmoedigen. Verdiep je in de interesses van jongeren en geef ze de kans om te lezen wat zij willen.’

Kinderboekenweek
Om de leesbeleving te vergroten viert de Bibliotheek de Kinderboekenweek. Dit jaarlijks terugkerend feestje duurt van 6 t/m 17 oktober en heeft dit jaar als thema ‘Worden wat je wil’. Benieuwd naar alle activiteiten die de Bibliotheek Amstelland ontplooit om het plezier in lezen en de digitale geletterdheid te bevorderen? Kijk dan op www.debibliotheek.nl/ educatie. Kijk voor alle voorstellingen, workshops én heel veel boekentips op www.debibliotheekamstelland.nl/kinderboekenweek.

* PISA onderzoek (www.vo-raad.nl/nieuws/pisa-toont-noodzaak-voor-leesoffensief)
** Lezen en Schrijven (www.lezenenschrijven.nl/wat-doen-wij/oplossing-voor-je-vraagstuk/maatschappelijke-kosten-laaggeletterdheid)


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:42

Nieuwe editie AmstelveenZ Magazine is weer uit

Amstelveen - Vanaf vandaag (vrijdag 7 oktober 2022) wordt de nieuwe editie van AmstelveenZ Magazine weer verspreid in Amstelveen en omgeving. Nu we de koude maanden in gaan staat het oktober-nummer vol met tips en adviezen om in de naderende winter energie te besparen.

Politiek vandaag 10:14

Adam Elzakalai: 'We moetens soms meer onorthodox durven denken en meer lef tonen'

Amstelveen - Adam Elzakalai (VVD) is vandaag, 7 oktober, honderd dagen onderweg als wethouder van Amstelveen. Op zijn werkkamer geen duur schilderij, maar een geprinte plattegrond van Amstelveen. Het nieuwe gezicht in de Amstelveense politiek had zich in zijn eerste 100 dagen ten doel gesteld de stad zo snel en goed mogelijk te leren kennen, met een heldere reden: ‘Je bent als bestuurder een exponent van de samenleving, dan moet je ook zo snel mogelijk weten wat er in de samenleving speelt,’ meent Elzakalai.  

Verkeer & Vervoer gisteren 14:20

Rijkswaterstaat: 'Niet substantieel meer ongelukken op DDI-kruispunt Amstelveen'

Amstelveen - Bij het DDI-verkeersknooppunt aan de Keizer Karelweg ter hoogte van de onderdoorgang van Rijksweg A9 in het centrum van Amstelveen vinden volgens Rijkswaterstaat niet substantieel meer ongevallen plaats dan in de oude situatie. Die conclusie wordt getrokken nu het speciale kruispunt (DDI staat voor Diverging Diamond Interchange) meer dan een jaar in gebruik is.

Algemeen gisteren 10:41

In Memoriam Gerard de Jong ('GéDéJé')

Amstelveen - De maatschappelijk betrokken Amstelvener Gerard de Jong, onder bekenden en vrienden ook bekend als 'GéDéJé',  is vorige week zaterdag op 71-jarige leeftijd overleden.

Algemeen 5 okt. 2022 16:47

Dit zijn de winnaars van de AmstelveenZ Dierendagactie

Amstelveen - AmstelveenZ vroeg lezers traditiegetrouw op Dierendag om een foto of filmpje van hun huisdier in te sturen om zo kans te maken op een waardebon van 50 euro van de Amstelveense dierenspeciaalzaak Van Noord's Dierenvoeders. We werden letterlijk bedolven onder de inzendingen - de winnaars zijn bekend!