Bieb werkt aan leesplezier

Amstelveen - De cijfers zijn schokkend: maar liefst 25% van de Nederlanders van 15 jaar oud loopt het risico om laaggeletterd de school te verlaten*. ‘Laaggeletterdheid is een term voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen en kost de samenleving €1,13 miljard per jaar**’, stelt Gertrude Hoogendoorn, manager Educatie & Programmering bij de Bibliotheek Amstelland.

‘Mensen die laaggeletterd zijn lopen een groter risico werkloos te raken of problemen met hun gezondheid te krijgen. Door het plezier in lezen te vergroten, wordt meer gelezen en gaat het leesniveau omhoog. Die inspanning is keihard nodig’, zegt Gertrude.

Wie goed kan lezen, leert zich in de ander verplaatsen, verbanden te zien en is in staat gemakkelijker nieuwe kennis in zich op te nemen. In samenwerking met scholen, consultatiebureaus en kinderdagverblijven zetten de leesmediaconsulenten van de Bibliotheek zich in om te werken aan leesplezier en digitale geletterdheid.

BoekStart en de Bibliotheek op school
Op consultatiebureaus en kinderdagverblijven biedt de Bibliotheek het programma Boekstart; waarmee kinderen – en hun ouders! - al op jonge leeftijd bekend raken met een voorleesritueel en boeken. Dat programma zet zich voort in de 44 basisscholen in Amstelveen en de omliggende dorpen. ‘We richten schoolbibliotheken in en leiden leerkrachten op om lezen een vaste plek in het dagprogramma van de school te geven’, vervolgt Gertrude. ‘Uit onderzoek is gebleken dat als leerkrachten het goede voorbeeld geven en enthousiast over boeken praten, leerlingen ook veel enthousiaster worden over lezen. Wij adviseren scholen en leerkrachten in boeken die passen bij de thema’s die zij behandelen. Naast leesplezier is het vergroten van digitale geletterdheid, zoals mediawijsheid, ook een speerpunt voor de bieb.’

Lezen is een vaardigheid die je moet onderhouden. Aandacht voor leesplezier moet daarom ook na de basisschool blijven bestaan. Daarom werkt de Bibliotheek samen met middelbare scholen. ‘Zeker jongeren moeten op een positieve manier geprikkeld worden om te lezen, maar dat gebeurt nog onvoldoende. Van de VMBO scholen bijvoorbeeld beschikt 60% niet over een bibliotheek’, vervolgt Gertrude. ‘Gelukkig zijn er scholen in Amstelveen die daar wel in investeren. Samen onderhouden we de schoolbieb en denken we na over de plek die boeken in moeten nemen in het lesprogramma. Lezen moet je aanmoedigen. Verdiep je in de interesses van jongeren en geef ze de kans om te lezen wat zij willen.’

Kinderboekenweek
Om de leesbeleving te vergroten viert de Bibliotheek de Kinderboekenweek. Dit jaarlijks terugkerend feestje duurt van 6 t/m 17 oktober en heeft dit jaar als thema ‘Worden wat je wil’. Benieuwd naar alle activiteiten die de Bibliotheek Amstelland ontplooit om het plezier in lezen en de digitale geletterdheid te bevorderen? Kijk dan op www.debibliotheek.nl/ educatie. Kijk voor alle voorstellingen, workshops én heel veel boekentips op www.debibliotheekamstelland.nl/kinderboekenweek.

* PISA onderzoek (www.vo-raad.nl/nieuws/pisa-toont-noodzaak-voor-leesoffensief)
** Lezen en Schrijven (www.lezenenschrijven.nl/wat-doen-wij/oplossing-voor-je-vraagstuk/maatschappelijke-kosten-laaggeletterdheid)


Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 07:00

De stijlmeesters op missie

Aalsmeer - Al ruim zes jaar heeft Aalsmeer een herenmodezaak die zich, samen met klanten, leveranciers en partners, wil inzetten voor een stijlvollere wereld. De bekende stijlmeesters van Gentlemen’s Place, Peter Willemse en Christiaan Sijnen, werken al ruim een jaar met een nieuw winkelconcept.

Politiek gisteren 13:08

Opinie: 'Voor Amstelveense kinderen moet altijd plaats zijn op een Amstelveense (VO-)school'

Amstelveen - De VVD vindt dat er voor Amstelveense leerlingen die naar een Amstelveense school voor Voortgezet Onderwijs willen, geen wachtlijst mag zijn om toegelaten te worden. De partij vindt dat er voor kinderen die in Amstelveen wonen, altijd plaats moet zijn op een (VO-)school in Amstelveen, zo schrijft raadslid Elisa de Marco in een opiniestuk.

Wonen gisteren 11:21

Onterecht geen woning voor zorgpersoneel en onderwijzers in Amstelveen

Amstelveen - De gemeente Amstelveen heeft vorig jaar een fout gemaakt bij de Voorrangsregeling Beroepsgroepen. De bedoeling was dat zorgpersoneel en medewerkers in het primair onderwijs voorrang zouden krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning. Dit is niet gebeurd.

Columns gisteren 07:00

Column Léoni Kok: Financiële rust in 2023

Amstelveen - Léoni Kok is Hypothecair Planner bij KOK Advies in Amstelveen. KOK Advies behoort volgens VVP tot de top 3 meest klantvriendelijke advieskantoren van Nederland. Léoni geeft via een periodieke column lezers van AmstelveenZ Magazine inzicht, tips en adviezen.

Algemeen 1 feb. 2023 12:53

Herontwikkeling Galjoen weer nadrukkelijk op de agenda

Amstelveen - De gemeente is in constructief gesprek met de eigenaar van de locatie Galjoen tussen Waardhuizen en de Nesserlaan over een nieuwe invulling van het gebied. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor een kleinschalige horecafunctie in combinatie met wonen. Zoals woon-werkateliers en bijvoorbeeld betaalbare woonruimte voor jonge starters en doorstromers op de woningmarkt.