'Bied vrouwen en meisjes steun in de rug voor succesvolle inburgering'

Amstelveen - De PvdA en GroenLinks in Amstelveen roepen de wethouder komende woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering  op om meer aandacht te geven aan de inburgering van vrouwen en meisjes.

Dat moet volgens de partijen gebeuren door hen met bestaande en nieuwe initiatieven te sterken. ‘Daarvoor moet de wethouder proactief met initiatieven voor vrouwen en meisje komen,’ zo valt te lezen in de motie Women Power die deze partijen woensdag op de agenda van de Raadsvergadering hebben gezet.

Inburgeringstraject

De nieuwe wet inburgering verplicht gemeenten om per 1 januari 2022 de regie te nemen over de inburgering. Dit houdt in dat Amstelveen verantwoordelijk wordt voor statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, en hen een passend inburgeringstraject moet aanbieden. Nu moeten nieuwkomers zelf nog hun eigen inburgering regelen.

Op de Raadsvergadering van 21 april staan de plannen van de wethouder hiervoor op de agenda. De wethouder wil met deze plannen nieuwkomers zelfredzaam maken, duurzaam aan het werk helpen en maatschappelijk betrokken krijgen. Het gaat om ongeveer 70 nieuwe Amstelveners per jaar, dus de PvdA en GroenLinks vinden het belangrijk dat dit goed geregeld wordt.

Steun voor plannen

Hoewel PvdA en GroenLinks de plannen van de wethouder steunen, vragen zij om meer aandacht voor de positie van vrouwen. En dat is nodig. In het rapport ‘Met beleid van start’ dat eerder deze maand verscheen beschrijft het Sociaal Cultureel Planbureau dat: “mannen hebben vaker werk dan vrouwen” en dat “Het hebben van een kind hangt negatief samen met werk; dit effect is groter voor vrouwen dan voor mannen.” Het rapport beschrijft vooral de leefsituatie van Syrische statushouders. PvdA fractielid Guy Muller: “Wij vragen daarom juist aandacht voor vrouwelijke nieuwkomers, omdat wij ervan overtuigd zijn dat als we vrouwen en meisjes een steun in de rug geven zij hun eigen toekomst kunnen bepalen. Wij gaan voor sterke, autonome vrouwen die hun eigen pad kunnen kiezen.”

Actief beleid

Veel vluchtelingen komen uit streken waar vrouwen niet werken of naar school gaan  “Wij willen dat ze die achterstanden niet meenemen naar Nederland. Daar is actief beleid en aandacht voor nodig,” zegt raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks. Daar willen PvdA en GroenLinks graag van het begin beleid op zien. In de motie vragen zij dan ook om werkgelegenheidsinitiatieven gericht op vrouwen te creëren en stimuleren.

Meerderheid

De stemming over de motie vindt plaats op woensdag 21 april in de Raadsvergadering, die vanaf 20:00 is te volgen via de website van de gemeente. Aangezien de motie nu al wordt gesteund door PvdA, GroenLinks, D66, bbA, CDA, Lijst Höcker, zal deze motie naar verwachting met een grote meerderheid worden aangenomen.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen vandaag 19:48

Amstelveen van voorheen (247)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 247 weer eens een foto van Plein 60: een prentbriefkaart uit 1974.

Sport vandaag 13:00

Schermtalent Thomas in Nederlands team

Amstelveen - Schermen doet bij velen van ons denken aan filmscènes zoals die van Pirates of the Caribbean, waar kapitein Jack Sparrow met zijn zwaard tal van avonturen beleeft. En dit is ook één van de redenen waarom kinderen getriggerd worden door de sport. Toch heeft schermen iets mystieks. Het pak, de regels en de subtiele bewegingen. Een interview met de Amstelveense Thomas Dijkstra die de sport al sinds zijn 6e beoefent en inmiddels tot het Nederlands Team behoort. 

Algemeen gisteren 11:38

Amstelveen schudt slaapstad-imago af: trendy & hip

Amstelveen - Amstelveen lijkt het imago van saaie slaapstad behoorlijk te hebben afgeschud. De Telegraaf meldt in een paginagroot lifestyleartikel in de zaterdagkrant dat Amstelveen tegenwoordig als trendy gekwalificeerd kan worden, mede door een eerdere notering in het trendy platform USE-IT EUROPE.

Algemeen gisteren 10:00

Ketting kledingruil nu ook in Amstelveen

Amstelveen - Gratis nieuwe outfits, mensen in de buurt leren kennen én kledingverspilling tegengaan. Dat zijn de ingrediënten van de ‘Ketting Kledingruil’. De 21-jarige Denise Abbel kwam dit initiatief tegen en werd direct enthousiast. ‘Het is echt een win-win-win situatie en tot mijn grote verbazing bestond dit nog niet in Amstelveen.’ Een interview met deze ondernemende jongedame die graag uitlegt hoe je mee kunt doen.