Gemeente Amstelveen

Bijeenkomst over geestelijke gezondheidszorg in De Bolder

Amstelveen - Burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder Marijn van Ballegooijen hebben een bijeenkomst over geestelijke gezondheidszorg in de wijk georganiseerd. In wijkcentrum De Bolder werd donderdag met verschillende partijen uit zorg en welzijn, politie en met bewoners en ervaringsdeskundigen gesproken over inwoners met psychische problemen.

Het vergroten van de deelname van zelfstandig wonende inwoners met psychische problemen aan de samenleving is één van de speerpunten van het College Uitvoeringsprogramma 2018-2022 van de gemeente Amstelveen. Voor deze inwoners is meedoen en opgenomen zijn in de maatschappij, naast behandeling, een belangrijke voorwaarde voor herstel.

Ondersteuning

Daarvoor is goede samenwerking tussen gemeente, zorg, politie en de omgeving nodig. Inwoners met psychiatrische en sociaal-maatschappelijke problemen kunnen hun zelfstandigheid vaker behouden als passende ondersteuning in de thuissituatie sneller beschikbaar is.

Het doel van de bijeenkomst was daarom afspraken te maken over samenwerking. De gemeente wilde er bovendien achterkomen wat er leeft. Bij gesprekstafels werden verschillende thema’s besproken.

Dementie

Zo werd gesproken over ouderen met psychische problemen, dementie, veiligheid, samenwerken in de wijk en over vroeg-signalering en preventie. Ook werd met medewerking van Ons Tweede Thuis gesproken over samenwerken bij een combinatie van licht verstandelijk beperking en psychische problematiek. Verder werd met medewerking van gezondheidsorganisatie Participe met de verschillende partijen gesproken over samenwerken om schulden bij mensen met psychische problematiek te voorkomen of op te lossen.

“Doordat psychische kwetsbare inwoners langer thuis blijven wonen, komt er steeds meer neer op de zorgpartijen die in de wijk actief zijn”, zegt Van Ballegooijen in een persbericht van de gemeente. “De gemeente en alle andere partijen ondersteunen deze inwoners zodat ze beter kunnen participeren. Meedoen aan de maatschappij helpt namelijk het herstel en voorkomt terugval.”

Versterken

“Daarom is het goed om deze zaken met elkaar te bespreken, zodat de verschillende zorg- en welzijnspartijen en de politie elkaar kunnen versterken”, vervolgt Van Ballegooijen. “Ook is vroeg-signalering en preventie heel belangrijk. Ook buren en naasten hebben er mee te maken. Depressie en angst zijn de meest voorkomende psychische aandoeningen waar ze mee te maken krijgen. Als zij vragen hebben of dingen signaleren kunnen zij ook bij de zorg- en welzijnspartijen in de wijk terecht.”


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.