Arjen Siegmann

Bijzonder hoogleraar Arjen Siegmann treedt in voetsporen Jan Peter Balkenende

Amstelveen - De Amstelveense econoom Arjen Siegmann is in de voetsporen getreden van Jan Peter Balkenende nu hij door de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is benoemd tot bijzonder hoogleraar op dezelfde leerstoel die de  oud-premier jarenlang bekleedde. Ook vervult Siegmann - net als Balkenende vroeger - een belangrijke rol binnen het CDA Amstelveen. Wordt Siegmann straks misschien de nieuwe premier van Nederland?

'Daar moet ik nee op zeggen', lacht Siegmann in een reactie.

Bijzonder hoogleraar

De Amstelvener werd deze week officieel benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel 'Waardenvol Werk en Christelijk Sociaal-Denken' van de VU, die tussen 1993 en 2002 werd bekleed door Jan Peter Balkenende. Een parallel met Siegmann en de oud-premier is daarom vrij eenvoudig te trekken: net als Balkenende toen, vervult Siegmann nu een prominente rol binnen de lokale CDA-afdeling. Balkenende was jarenlang raadslid, Siegmann werd recent gekozen tot lijsttrekker van het CDA Amstelveen.  Bovendien staan beiden te boek als 'het slimste jongetje van de klas'. 

Geen carrièretijger

Maar daar stopt de parallel. Balkenende groeide via een lange periode in de Amstelveense  politiek (1982-1998), via de Tweede Kamer (1998-2002) uiteindelijk heel snel door naar het premierschap (2002-2010). Maar het is onwaarschijnlijk dat Siegmann diezelfde route af gaat leggen: simpelweg omdat hij het enorm naar zijn zin heeft en veel voldoening haalt uit zijn werk bij de Vrije Universiteit, als hoofddocent en nu ook als bijzonder hoogleraar.

Siegmann zal zich als bijzonder hoogleraar vooral bezig houden met de toekomst van het economisch stelsel. Als hoofddocent blijft hij onder andere met liefde vertellen over bubbles op de aandelenmarkt en cryptovaluta. Daarbij is Siegmann niet het type carrièretijger: de dingen komen op zijn pad omdat hij het liefst bezig is en nadenkt over zaken waarin hij gelooft. Dat hij lokaal lijsttrekker is, ziet hij als een eer.  

CDA Amstelveen

Balkenende was van 1982 tot en met 1998 gemeenteraadslid in Amstelveen. Hoewel de oud-premier in de periode veel voor Amstelveen en zijn partij betekende, wordt hij hier vooral politiek herinnerd door het indienen van een tikje baldadige en politiek nagenoeg irrelevante krokettenmotie, die uiteindelijk nationaal beroemd werd en in veel gemeenten navolging kreeg.

Brainstormen

Arjen Siegmann laat weten dat hij regelmatig contact heeft met Balkenende en dat de twee graag brainstormen over sociale economische vraagstukken. Siegmann promoveerde reeds in 2003 aan de VU op het gebied van financiële economie. Hij volgt als bijzonder hoogleraar Jan Jacob van Dijk op die tussen 2005 en 2020 de leerstoel ‘Waardenvol Werk en Christelijk Sociaal-Denken’ binnen de School of Business and Economics (SBE) bekleedde.


Meer nieuws

112 vandaag 08:26

Woningbrand Nijl door vlam in de pan

Amstelveen - In een flatwoning aan de Nijl in Amstelveen heeft maandagavond een woningbrand gewoed. De brand ontstond in de keuken van de woning nadat de vlam in de pan was geschoten.

112 gisteren 09:22

Forse brand in fietsenstalling Legmeerdijk

Amstelveen / Aalsmeer - In een fietsenstalling aan de Legmeerdijk, ter hoogte van bushalte NIeuw Oosteinde, heeft zondagavond een forse brand gewoed.

Amstelveen van voorheen 25 sep. 2022 20:51

Amstelveen van voorheen (318)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 318 een oude foto van Molen De (Jonge) Dikkert.