Arjen Siegmann

Bijzonder hoogleraar Arjen Siegmann treedt in voetsporen Jan Peter Balkenende

Amstelveen - De Amstelveense econoom Arjen Siegmann is in de voetsporen getreden van Jan Peter Balkenende nu hij door de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is benoemd tot bijzonder hoogleraar op dezelfde leerstoel die de  oud-premier jarenlang bekleedde. Ook vervult Siegmann - net als Balkenende vroeger - een belangrijke rol binnen het CDA Amstelveen. Wordt Siegmann straks misschien de nieuwe premier van Nederland?

'Daar moet ik nee op zeggen', lacht Siegmann in een reactie.

Bijzonder hoogleraar

De Amstelvener werd deze week officieel benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel 'Waardenvol Werk en Christelijk Sociaal-Denken' van de VU, die tussen 1993 en 2002 werd bekleed door Jan Peter Balkenende. Een parallel met Siegmann en de oud-premier is daarom vrij eenvoudig te trekken: net als Balkenende toen, vervult Siegmann nu een prominente rol binnen de lokale CDA-afdeling. Balkenende was jarenlang raadslid, Siegmann werd recent gekozen tot lijsttrekker van het CDA Amstelveen.  Bovendien staan beiden te boek als 'het slimste jongetje van de klas'. 

Geen carrièretijger

Maar daar stopt de parallel. Balkenende groeide via een lange periode in de Amstelveense  politiek (1982-1998), via de Tweede Kamer (1998-2002) uiteindelijk heel snel door naar het premierschap (2002-2010). Maar het is onwaarschijnlijk dat Siegmann diezelfde route af gaat leggen: simpelweg omdat hij het enorm naar zijn zin heeft en veel voldoening haalt uit zijn werk bij de Vrije Universiteit, als hoofddocent en nu ook als bijzonder hoogleraar.

Siegmann zal zich als bijzonder hoogleraar vooral bezig houden met de toekomst van het economisch stelsel. Als hoofddocent blijft hij onder andere met liefde vertellen over bubbles op de aandelenmarkt en cryptovaluta. Daarbij is Siegmann niet het type carrièretijger: de dingen komen op zijn pad omdat hij het liefst bezig is en nadenkt over zaken waarin hij gelooft. Dat hij lokaal lijsttrekker is, ziet hij als een eer.  

CDA Amstelveen

Balkenende was van 1982 tot en met 1998 gemeenteraadslid in Amstelveen. Hoewel de oud-premier in de periode veel voor Amstelveen en zijn partij betekende, wordt hij hier vooral politiek herinnerd door het indienen van een tikje baldadige en politiek nagenoeg irrelevante krokettenmotie, die uiteindelijk nationaal beroemd werd en in veel gemeenten navolging kreeg.

Brainstormen

Arjen Siegmann laat weten dat hij regelmatig contact heeft met Balkenende en dat de twee graag brainstormen over sociale economische vraagstukken. Siegmann promoveerde reeds in 2003 aan de VU op het gebied van financiële economie. Hij volgt als bijzonder hoogleraar Jan Jacob van Dijk op die tussen 2005 en 2020 de leerstoel ‘Waardenvol Werk en Christelijk Sociaal-Denken’ binnen de School of Business and Economics (SBE) bekleedde.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 15:23

Wind speelt werkzaamheden A9 parten: brugdek Schipholbrug nog niet ingehesen

Amstelveen - In verband met de voorspelde windverwachting is zaterdagmiddag nog altijd niet gestart met het inhijsen van het nieuwe dek van de Schipholbrug in de A9 bij Schiphol. Dit betekent in elk geval dat de A9 ook zondag 16 juni de hele dag in beide richtingen dicht blijft.   

Sport gisteren 09:00

Siem de Jong openhartig over zijn voetbalcarrière en het EK

Amstelveen - Siem de Jong (35) behoeft eigenlijk geen introductie. De aanvallende middenvelder zette vorig jaar een punt achter zijn indrukwekkende voetbalcarrière die in het teken stond van titels, maar ook zeker van blessures. In het Oude Dorp in Amstelveen blikt hij terug op de afgelopen jaren en spreekt hij over zijn hoogtepunten, uitdagingen en natuurlijk het aankomende EK.