Bijzondere ontmoetingen voor Amstelveners met een beperking

Bijzondere ontmoetingen voor Amstelveners met een beperking Foto: Wethouder Marijn van Ballegooijen opent de bijeenkomst van Stichting Prokkel. [Gemeente Amstelveen]

Amstelveen – Mensen met en mensen zonder een verstandelijke beperking hebben elkaar onlangs ontmoet in het Jan ven der Togt Museum. Ook wethouder Zorg en Werk Marijn van Ballegooijen was aanwezig tijdens de netwerkbijeenkomst van Stichting Prokkel.

Een Prokkel staat voor een prikkelende ontmoeting tussen iemand met en iemand zonder een verstandelijke beperking. Uit de hele provincie Noord-Holland waren afgelopen dinsdag meer dan 50 deelnemers naar Amstelveen gekomen voor de bijeenkomst van de gelijknamige stichting.

Leefbaarheid

“Ontmoetingen met inwoners met een beperking zorgen vaak voor verrassende inzichten en dragen bij aan een meer inclusieve samenleving”, zegt Van Ballegooijen in een persbericht van de gemeente. “En dus ook voor meer leefbaarheid. Dit kunnen ontmoetingen zijn met inwoners of werkgevers.”

In de toekomst gaat de gemeente zelf ook een Prokkel-bijeenkomst organiseren in Ons Tweede Huis. “Via deze organisatie werken ook veel mensen met een beperking”, vertelt Van Ballegooijen. “Het is belangrijk om elkaar te ontmoeten. Zo ontstaat er wederzijds begrip. Inwoners met een beperking vinden het ook heel belangrijk en leuk om te werken en zo onderdeel te zijn van onze maatschappij.”

Prokkelweek

Sinds 2007 bestaat er ook een zogenoemde Prokkelweek, die in 2019 van maandag 3 tot en met zaterdag 8 juni op het programma staat. De donderdag in de Prokkelweek is uitgeroepen tot nationale Prokkelstagedag. Op die dag kunnen mensen met een verstandelijke beperking een dag stagelopen bij een bedrijf naar keuze, maar ook vaak bij het ministerie of bij een gemeente.

Tijdens de Prokkelweek organiseren allerlei organisaties verschillende ontmoetingsactiviteiten. Zowel bedrijven en organisaties als mensen met een verstandelijke beperking of hun organisaties kunnen initiatief nemen voor bijzondere ontmoetingen. Klik hier voor meer info.

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties