Pixabay.com

Bitcoin for dummies (Aflevering 5)

Amstelveen - Het bedrijf Bitcoin Meester biedt een platform waar iedereen, van beginners tot gevorderden, in meer dan tweehonderd soorten cryptocurrency kan handelen, waaronder de Bitcoin. In de rubriek Bitcoin voor Dummies neemt het bedrijf lezers van AmstelveenZ op transparante wijze stap voor stap mee in de wereld van de Bitcoin en de cryptocurrency. In aflevering 5: hoe wordt de prijs van Bitcoin bepaald?

Vorige aflevering gemist? Klik op deze button

De Bitcoin is bij velen bekend vanwege de grote prijsschommelingen. In 2017 toen de markt opbloeide kwamen er regelmatig berichten voorbij over de grote stijgingen, en vervolgens ook de dalingen. Momenteel staat de Bitcoin op recordhoogte. Maar hoe wordt de prijs van een bitcoin nou eigenlijk bepaald?

Zoals vrijwel iedere vorm van activa wordt ook de prijs van bitcoin bepaald door vraag en aanbod. Er is maar een beperkt aantal bitcoins in omloop en nieuwe bitcoins worden gecreëerd met een voorspelbaar en afnemend tempo, wat betekent dat de vraag dit inflatieniveau moet volgen om de prijs stabiel te houden. 

Vraag

De prijs van bitcoin stijgt wanneer de vraag naar bitcoins groeit en daalt wanneer de vraag afneemt. Deze vraag wordt gemeten op de beurzen waar bitcoin wordt verhandeld middels een orderboek, dat is een overzicht van alle koop-en-verkooporders die er op een beurs zijn geplaatst. Als de kant van de kooporders kleiner wordt, en er een hoop mensen tegelijk hun bitcoins willen verkopen dan daalt de prijs. Er is namelijk minder vraag en meer aanbod. Andersom werkt het ook zo. Wanneer een hoop mensen tegelijk bitcoins willen inkopen en er minder mensen zijn die hun bitcoins willen verkopen, stijgt de prijs. Er is namelijk meer vraag en minder aanbod. 

Nog relatief 'kleine markt'

Bitcoin is nog steeds een ‘kleine’ markt in vergelijking met bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Hierdoor kost het relatief weinig moeite om de marktprijs omhoog of omlaag te bewegen, en dus is de prijs van een bitcoin nog steeds erg volatiel.

De totale marktkapitalisatie van bitcoin bedroeg in november 2020 meer dan $200 miljard. Hoewel dit flinke cijfers zijn verbleken ze in vergelijking met de meer traditionele vermogensmarkten.

De wereldwijde aandelenmarkt heeft bijvoorbeeld een totale waarde van meer dan 90 biljoen dollar. Dit is van belang omdat dit aangeeft dat kleine markten kwetsbaarder zijn voor manipulatie dan grote markten. Bitcoin-investeerders moeten dan ook niet vreemd opkijken van een verschil van 10% in een dag. 

VOLGENDE AFLEVERING KLIK HIER

Meer info? Kijk op bitcoinmeester.nl

Over Bitcoin Meester

Bitcoin Meester is winnaar van de BCNL Community Award. Sinds de oprichting in 2017 is er ingezet op het bouwen van een klantvriendelijk, en laagdrempelig platform dat voor iedereen toegankelijk is.

Bitcoin Meester | Telefoon 085 007 60 00 | helpdesk@bitcoinmeester.nl | www.bitcoinmeester.nl

Dit betreft een partner-bijdrage. Deze rubriek is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine


Meer nieuws

Wonen gisteren 18:00

JobZ: Nes Vastgoed zoekt personeel

Amstelveen - Op zoek naar een baan in de buurt? Momenteel zijn diverse bedrijven in regio Amstelveen/Amsterdam op zoek naar personeel, zoals bijvoorbeeld Nes Vastgoed.

Politiek gisteren 11:35

BbA pleit voor spoedige renovatie 't Jagershuis

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt dat nu de Raad van State definitief heeft besloten dat ’t Jagershuis aan de Amstel een Rijksmonument blijft, snel moet worden begonnen met het herstel van het vervallen pand.