Blog: 'Een leven lang hardlopen'

AMSTELVEEN - Rik Geus, werkzaam als Mpt. sportfysiotherapeut bij Salvedo Health Clinic, schrijft met regelmaat blogs. In deze aflevering over 'een leven lang hardlopen'.

Sportkoepel NOC*NSF propageert sinds een aantal jaren de slogan: Een leven lang sporten. Voor de loopwereld kan dit eenvoudig vertaald worden naar: Een leven lang hardlopen.

Vaardigheid
Hardlopen is een sport voor jong en oud, maar men moet zich realiseren dat het een complexe vaardigheid betreft die in zekere zin monotoon van aard is. Hierdoor kan hardlopen leiden tot, zogenaamde, geleidelijk ontstane blessures. Bij het hardlopen van een Rondje Poel (± 4 kilometer) is er per been al snel sprake van zo’n 1500 landingen, waarbij bij elke landing ongeveer 2 á 3 maal het lichaamsgewicht geabsorbeerd moet worden.


Verantwoord
Ondanks dat niet iedereen het ultieme hardlooplichaam of de optimale techniek heeft kun je met het verantwoord opbouwen van het lopen heel veel plezierige kilometers joggen. Hierin spelen de factoren regelmaat, stelselmatigheid van opbouwen en variatie de hoofdrol. 
Simpelweg houdt dat in dat je je hardloopactiviteiten spreid over de week (minimaal 1 dag rust tussen de trainingen in).

Kleine stapjesRik-Geus-Salvedo-Health-Clinic-825x510
Verder moet je kleine stapjes maken in de opbouw, loop je kortere afstanden (die je eigenlijk al gemakkelijk kan lopen) op een iets hoger tempo. Natuurlijk zijn blessures niet altijd te vermijden. Je kunt een beginnende blessure meestal herkennen aan lokale stijfheid na een trainingsdag en bijvoorbeeld een zeurende pijn bij aanvang van de training. Verkort de afstand, beperk de hoeveelheid trainingen of doe wat andere activiteiten (bijvoorbeeld fietsen, wandelen).

Extra
Daarnaast is het doen van extra oefeningen rondom het hardlopen een echte aanrader. De oefeningen zijn simpel uit te voeren en hebben een groot effect; niet alleen blessures voorkomend, maar ook voor een prestatieverbeterend effect.  Voor advies omtrent preventieve oefeningen of behandeling kunnen wij u ondersteunen in uw loopactiviteit!


Rik Geus, Mpt. sporfysiotherapeut
Informatie
Salvedo Health Clinic | Maalderij 38 Amstelveen | Tel: 020 - 700 93 43 | info@salvedo.nlwww.salvedo.nl


Meer nieuws

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen 12 jul. 2024 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.