Blog: 'Suikerloos is onmogelijk'
AMSTELVEEN - Kirsten Batavier is (sport)diëtist bij Salvedo Health Clinic. Ze blogt met regelmaat over haar vakgebied.
Bijna dagelijks is er wel iemand vanuit de kenniskring die over low carb, geen koolhydraten of geen suiker eten begint. Er zijn inmiddels tal van initiatieven waar u zich bij kunt aansluiten om geen suiker meer te eten. Ook in tv-land is suiker een hot item. Zo heeft het programma Galileo voor een van de toekomstige uitzendingen een experiment opgezet: zoveel mogelijk suiker eten. Om zo te bewijzen wat voor troep suiker kan zijn. Vergiftigen we ons lichaam inderdaad met het woord ‘suiker’?
Wat is ‘suiker’?
Suiker bestaat in heel veel vormen. Grofweg zijn ze te verdelen in eenvoudige suikers (zoals glucose, fructose) en complexe suikers (zetmeel, vezels). Eenvoudige suikers worden snel door het lichaam opgenomen en kunnen in het lichaam gebruikt worden als energie. Van de complexe suikers wordt een deel niet opgenomen in het lichaam (de vezels) en een deel wordt afgebroken naar eenvoudige suikers. Ook dat deel wordt vervolgens opgenomen.
Probleem
De meeste mensen hebben het over de eenvoudige suikers als ze zeggen: 'Ik eet geen koolhydraten meer'. Het lichaam heeft suiker alleen nodig om te overleven. Het is dé stof waar het lichaam energie uit gebruikt, zonder dat het lichaam veel energie kwijt is om energie beschikbaar te maken. Onze hersencellen sterven zelfs af als er geen suiker meer in het lichaam aanwezig is. Maar teveel suiker zorgt voor overbelasting van het lichaam. Op de lange termijn kan dat bijvoorbeeld suikerziekte (Diabetes type 2) tot gevolg hebben.
Fruit‘suiker’
Het is zoeken naar een balans tussen eenvoudige en complexe suikers. Een voorbeeld: in fruit zitten eenvoudige (fructose) en complexe suikers (vezel). Als fruit in het geheel wordt opgegeten, dan zorgen de complexe suikers ervoor dat het lichaam niet direct alle eenvoudige suikers tot zijn beschikking heeft. Een fruitsapje zorgt daarentegen wel voor een suikerexplosie in het lichaam. Die suikerexplosies zijn niet gezond. Deze kunt u vermijden door minder koek, snoep, frisdrank en taart te eten. In deze producten zitten veel eenvoudige suikers. De complexe suikers zijn meer aanwezig in volkoren brood, aardappelen, volkoren pasta en rijst, groente en fruit. In deze producten zitten relatief ook minder eenvoudige suikers.
Meer weten?
Bent u op zoek naar een volwaardig voedingsadvies? Bel dan voor een afspraak via 020-7009343 of kijk op onze website.
Kirsten Batavier, MSc. (sport)diëtist, Salvedo Health Clinic
Informatie
Salvedo Health Clinic | Maalderij 38 (gratis parkeren) | Amstelveen | Telefoon: 020 700 93 43 | www.salvedo.nl | info@salvedo.nl