VTF, Vivian Tusveld

Boeing 747 steekt Rijksweg A9 over

Amstelveen - Rijksweg A9 is in de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 februari 2019 deels afgesloten geweest voor het transport van de Boeing 747 naar het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp. 

De Boeing moest de oversteek over de snelweg maken om uiteindelijk in de tuin van het Corendon Village Hotel aan de Schipholweg in Badhoevedorp geplaatst te kunnen worden.

Afsluitingen A9

De oversteek over snelweg A9 had behoorlijk wat voeten in de aarde. Rijkswaterstaat kondigde vooraf aan dat snelweg A9 van Utrecht/Amsterdam(/Amstelveen) richting Alkmaar werd afgesloten tussen vrijdag 8 februari 2019 23.00 uur en zaterdag 9 februari 07.00 uur (tussen de snelweg A4 en afrit S106/Amsterdamse Baan). Verkeer werd omgeleid via de A4 en de snelweg A5. 

Afsluiting A9 richting Utrecht

De andere kant op, van Alkmaar richting Amsterdam/Utrecht(/Amstelveen), waren 2 van de 3 rijstroken van vrijdag 8 februari 2019 23.00 uur tot zaterdag 9 februari 07.00 uur dicht. Er bleef (met uitzondering van het moment dat het vliegtuig daadwerkelijk overstak) 1 rijstrook beschikbaar waar met een snelheidsbeperking gereden kon worden. Ook de verbindingsweg richting de A4 werd de hele nacht afgesloten. Verkeer richting Amsterdam en Schiphol werd ter plaatse via de aansluiting Aalsmeer (afrit 6) omgeleid.

15 minuten verkeersstop

Voorafgaand aan de oversteek werden ter hoogte van de Sloterweg lichtmasten en vangrails weggehaald en rijplaten neergelegd. De feitelijke oversteek duurde zo’n 15 minuten. Tijdens de feitelijke oversteek was er ook een volledige verkeersstop van 15 minuten. Weginspecteurs van Rijkswaterstaat zetten het verkeer stil. Daarna werden rijplaten weggehaald en lichtmasten en vangrails teruggezet. De werkzaamheden werden verricht door een door Corendon ingehuurde aannemer die gecertificeerd is om aan infrastructuur te werken.

'Beperkte verkeershinder'

Rijkswaterstaat sprak vooraf van beperkte verkeershinder: 'Voor het totale vervoer van het vliegtuig heeft Corendon Village Hotel werd in totaal 3 nachten uitgetrokken. Rijkswaterstaat hecht aan beperkte verkeershinder en bovenal een verkeersveilige situatie. Daarom is er nauw samengewerkt met diverse partijen en zijn route en ‘parkeerplaatsen’ van de Boeing tijdens het vervoer nagenoeg volledig buiten zicht van de weggebruikers op de snelweg. Zo worden zij niet afgeleid.'

Kijkers

Corendon zorgde voor 3 locaties vanwaar alleen mensen met een toegangsticket het vliegtuig van redelijke afstand konden volgen. Er waren geen andere kijklocaties. Wie geen toegangsticket had, kreeg geen toegang tot het gebied waar het transport plaatsvond.

Foto bovenaan artikel: VTF, Vivian Tusveld / Foto onderaan artikel: Davey Photography, Rob Franken


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.