VVD-wethouder Herbert Raat, directeur Amsterdamse Bostheater Ingejan Ligthart Schenk en AVA-raadslid Jacqueline Höcker

Bostheater 'overdonderd' na schrappen subsidie door AFK

Amstelveen - Het Amsterdamse Bostheater is overdonderd door het besluit van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) om het theater plotsklaps geen subsidie meer te geven. Dat terwijl het theater de laatste jaren succesvol is gebleken en veelal lovende kritieken kreeg van publiek en pers.

'We gaan ons beraden en onderzoeken de mogelijkheden om als Bostheater verder te kunnen met onze zomervoorstellingen, Boslab Theaterfestival, jeugdprogrammering en andere projecten', meldt het Bostheater op Facebook, na het besluit van het AFK. 

Het Bostheater vroeg aanvankelijk vier ton subsidie aan het AFK. Het AFK wilde die aanvraag ook voor circa driekwart honoreren (met een subsidie van ruim 3 ton) maar kwam op het besluit terug omdat er geen budget voldoende was vanwege het grote aantal aanvragen van andere Amsterdamse instellingen.

Reactie Amstelveen

Het schrappen van de subsidie door het Amsterdamse kunstfonds was ook een verrassing voor Amstelveens wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) laat hij desgevraagd weten. Amstelveen maakte zich recent nog hard voor een Amstelveense garantiesubsidie van 45k voor het theater in verband met de coronacrisis, omdat het Amsterdamse theater voor veel Amstelveners een geliefde plek is. Maar over het AFK gaat Amstelveen niet.

'Dit is gewoon heel jammer voor het fraaie Bostheater', zegt Raat. 'Het is echt een uniek theater. Daarbij denk ik dat activiteiten in de open lucht in verband met corona steeds belangrijker worden en juist gesteund moeten worden. Ik hoop dat de Amsterdamse gemeenteraad nog iets kan doen en hartstocht toont voor het theater, zoals wij dat in Amstelveen ook hebben gedaan.'

Vooruit kijken

Het Bostheater stelt ondanks het slechte nieuws vooruit te blijven kijken. 'We zien tegelijkertijd dat wij niet de enige zijn die buiten de boot vallen. Ondanks de positieve beoordeling zitten diverse culturele organisaties en gezelschappen in dezelfde positie als wij.' 

Het AFK schreef eerder dat het Bostheater zich na het advies voor de vorige Kunstenplanperiode volgens de commissie op lovenswaardige wijze heeft omgevormd van een producerende naar een presenterende en coproducerende instelling. De afgelopen zomerproducties zijn een succes gebleken bij zowel het publiek als de pers,' aldus AFK.


Meer nieuws

112 gisteren 11:16

Handhavers Amstelveen grijpen jonge straatrovers

Amstelveen - Handhavers van gemeente Amstelveen hebben vanmorgen twee jonge straatrovers weten te overmeesteren, die een leeftijdsgenoot hadden beroofd van iPods en een mobiele telefoon.

Gezondheid & welzijn gisteren 09:08

‘Hopen dat veel Amstelveners stoppen met roken’

Amstelveen - Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg, PvdA) hoopt dat dit jaar veel Amstelveners meedoen met de nationale Stoptober-actie en daarmee een steun in de rug krijgen om te stoppen met roken.

Algemeen 24 sep. 2020 16:00

Nieuwe kinderburgemeester Elina aan de slag

Amstelveen - Met het omhangen van de keten en het uitspreken van de eed is Elina gisterenavond geïnstalleerd als vijfde kinderburgemeester van Amstelveen. 

Corona Amstelveen 24 sep. 2020 13:58

Positieve coronatesten: Amstelveen grootste stijger in regio

Amstelveen - Van alle gemeenten in de regio Amsterdam-Amstelland was in Amstelveen afgelopen week veruit de grootste relatieve stijging van positieve GGD-coronatesten waar te nemen. 140 Amstelveners testten in week 38 positief, terwijl 1101 Amstelveners werden getest.