Buurtbewoners aan de Voornsehoek ervaren veel overlast van een verbouwing

Bouwoverlast mag niet de spuigaten uitlopen, anders grijpt gemeente in

Amstelveen - De gemeente Amstelveen onderzoekt momenteel of het mogelijk is om extra voorwaarden in omgevingsvergunningen (ook wel bouwvergunningen) op te nemen, om langdurige (buren-)overlast door bouwwerkzaamheden zoveel mogelijk te voorkomen. 

'Verbouwingen kunnen niet plaatsvinden zonder enige overlast voor buren. Maar als de verbouwende partij voor onnodige overlast zorgt, grijpt de gemeente waar mogelijk in,' zo meldt de gemeente in een persbericht.

Burenoverlast door bouwwerkzaamheden

Bij de gemeente komen regelmatig meldingen binnen van burenoverlast door bouwwerkzaamheden. Het gaat dan onder meer om meldingen van verbouwingen die traag verlopen en waarbij de buren niet of onvoldoende geïnformeerd worden. De buurtbewoners ervaren overlast van bijvoorbeeld geluid of rommel op straat.

'Wij begrijpen dat verbouwingen vaak enige hinder veroorzaken. Maar als wij merken dat de verbouwende partij de buren zonder goede reden en onnodig hindert, grijpen wij in, zegt wethouder Herbert Raat (Handhaving & Vergunningen, VVD). 'Als partijen huizen opkopen om op te knappen, dan kan dat. Maar dat moet wel op een fatsoenlijke manier gebeuren en niet inhouden dat aannemers de buren jarenlang met rotzooi en geluidsoverlast opzadelen. Als we dat merken, dan pakken we dat aan. We spreken de verbouwende partij aan op de situatie en bespreken een oplossing. Op dit moment onderzoeken wij hoe we in de toekomst op voorhand overlast kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld door extra voorwaarden op te nemen in de omgevingsvergunning die je nodig hebt om te mogen bouwen.'

Voorbeeld in Randwijck

Aan Voorsnehoek in de wijk Randwijck heeft de gemeente vorige week een overeenkomst gesloten met een woningeigenaar waarin is vastgelegd dat er betere communicatie met de buurt moet plaatsvinden. Daarnaast is een deadline gesteld aan de duur van de verbouwing, omdat de bouwoverlast groot is.

'De wethouder is samen met medewerkers van de afdeling toezicht en handhaving na meldingen van overlast een paar keer langsgegaan bij een huiseigenaar aan Voornsehoek in Randwijck. De verbouwing duurt al ruim een jaar', meldt de gemeente.  De gemeente had de werkzaamheden vorig najaar stilgelegd, omdat de huiseigenaar een bouwovertreding ongedaan moest maken. Omdat dit niet gebeurde, heeft de gemeente een dwangsom van 50.000 euro opgelegd.

Tijdslimiet

'Omdat het doel van een dwangsom niet is om inwoners in financiële problemen te brengen, is de dwangsom verlaagd met als voorwaarde de overlast te beperken. Er is overeengekomen dat de verbouwende partij vanaf nu actief en duidelijk communiceert met de buurtbewoners over de voortgang van de verbouwing en dat de verbouwing uiterlijk op 1 december 2020 klaar moet zijn. 'We hebben met de buren afgesproken dat we in december komen kijken of het klaar is', aldus de wethouder.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.