De bussluis aan Salamander in Bovenkerk

Bovenkerk: nieuwe bussluis bij St. Urbanuskerk, bussluis bij Salamander blijft

Amstelveen - Automobilisten kunnen binnenkort niet meer langs de St. Urbanuskerk door Bovenkerk rijden. Er komt een nieuwe bussluis voor de kerk om doorgaand autoverkeer op de Noorddammerlaan-Legmeerdijk te weren. De bussluis bij Salamander blijft eveneens en wordt, na protest van omwonenden, toch niet verwijderd.

Daarmee heeft het College van B en W vandaag ingestemd. Het nieuwe ontwerpverkeersbesluit voor Bovenkerk wordt op 27 oktober gepubliceerd in het Gemeenteblad, waarop vanaf 28 oktober zes weken lang nog zienswijzen kunnen worden ingediend op de plannen. 

Groot protest

Naast die nieuwe bussluis werd aanvankelijk als aanvullende maatregelen overwogen om het eenrichtingsverkeer op de Vierlingsbeeklaan uit te breiden en de bussluis aan de Salamander op te heffen. Na een extra beoordeling van de voorgenomen verkeersmaatregelen, ingegeven door groot protest van omwonenden, is besloten om dit niet te doen.

'We beperken ons tot de ‘hoofdmaatregel‘ om de verkeersveiligheid te verbeteren met de knip voor de Urbanuskerk, zegt Ellermeijer. 'De situaties op de Vierlingsbeeklaan en Salamander blijven ongewijzigd. Wij blijven de nieuwe situatie met verkeerstellingen in Bovenkerk goed monitoren om na te gaan of aanvullende maatregelen nodig zijn.'

Uitgebreide participatie

De maatregelen om Bovenkerk verkeersveiliger te maken kenden volgens de gemeente 'een uitgebreid participatietraject'. 'Er was een draagvlakonderzoek, een enquête en goed bezochte inloopsessies. Hieruit bleek dat er een groot draagvlak is voor de knip bij de Urbanuskerk. Het draagvlak voor de aanvullende maatregelen bleek lager, wat leidde tot een herbeoordeling van de plannen', legt Ellermeijer uit.

Aanleiding

'De route langs de Urbanuskerk (Noorddammerlaan -Legmeerdijk) wordt nu door autoverkeer gebruikt als doorgaande route, langs woningen en dwars door Bovenkerk, meldt de gemeente. 'Het autoverkeer gebruikt deze route samen met fietsers en bromfietsers. De weg is smal. Het is vooral op werkdagen in de ochtend- en avondspits druk. Het is wenselijk dat woon-werkverkeer, dat geen bestemming in Bovenkerk zelf heeft, gebruik maakt van de route via de Bovenkerkerweg en de Beneluxbaan, ten zuiden van de wijk Bovenkerk. De Beneluxbaan is juist ingericht voor de afwikkeling van dit doorgaand autoverkeer,' aldus de gemeente.

Aanvullend

Het gedeelte in de bocht van de Noorddammerlaan tussen de bussluis en de voetgangersoversteekplaats bij het Zwarte Pad (fiets- en wandelpad naast de Urbanuskerk) wordt opnieuw ingericht. Dit gedeelte wordt verhoogd uitgevoerd. Er komt een afwijkende bestrating. Hierdoor krijgt het gebied een verblijfsuitstraling.


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.