Dhr. Van de Berg , Hanan Amazour, Mevr. Bouwhuis

Brentano viert 10-jarig bestaan Belmonte samen met bewoners

Amstelveen - Het woonzorgcentrum Belmonte Amstelveen van Brentano bestaat inmiddels 10 jaar. Met twee bewoners en een medewerker van het eerste uur blikt Brentano terug op het afgelopen decennium. 

“Ik zou hier nooit meer weg willen”, aldus mevrouw Bouwhuis, 91 lentes jong. 10 jaar geleden betrad zij één van de 30 nieuwbouw zorgwoningen van Belmonte in Amstelveen, nabij Groenhof en Amstelland Ziekenhuis. Bijna 2 jaar eerder, op 6 mei 2009 werd de 1ste paal van Belmonte (Brentano Amstelveen) en Belvedere (huurwoningen) geslagen. Hoe was de situatie toen in de ouderenzorg en wat is er veranderd in 10 jaar tijd?

Hanan Amazour werkt al 10 jaar als gastrouw bij Belmonte. “Ik werkte toen in Olmenhof, een verpleeghuis die op de nominatie stond om gesloopt te worden. Vanaf het begin ben ik betrokken bij de nieuwbouw van Belmonte en mocht ik meedenken over de inventaris en keukenapparatuur. Ik heb de borden en het bestek zelf uitgezocht. Ik vind het heerlijk om voor mensen te zorgen, lekker eten te bereiden en hun verhalen te horen. De keuken is mijn plek.”

Belmonte luidde een nieuwe periode in voor Brentano Amstelveen. Niet alleen een periode van afbraak of sloop, maar vooral van meer vierkante meters voor de oudere Amstelvener die graag en bovenal ‘zijn eigen leven leidt’ en hierbij ondersteuning nodig had van vakmensen. Met Belmonte werd een begin gemaakt met het realiseren van een moderne woonomgeving met gastvrije zorg en dienstverlening.

Meneer van de Berg, 96 jaar, herinnert zich nog goed de dag dat hij kwam wonen in Belmonte. “Wij gingen met de familie een dagje er op uit. Onze spullen werden in de vrachtwagen gedaan en verhuisd. Bij terugkomst was alles feestelijk aangekleed en je kamer met inloopkast ingericht en het bed al opgemaakt. De meeste bewoners kenden elkaar nog uit Olmenhof dus gingen we verder waar we gebleven waren met ons sjoel en klaverjas clubjes. Inmiddels zijn er veel van mijn maten overleden en ben ik nu nog de enige man in Belmonte. Het wordt hoog tijd dat er meer mannen hier komen wonen.”

Mevrouw Bouwhuis, toen nog fit en vitaal, wilde vanaf het begin graag helpen in het huis. “Ik ben meteen mijn handen uit de mouwen gaan steken. Ik ben heel netjes en vind het heerlijk om te helpen met het dekken en afruimen van de tafels en vouw al 10 jaar lang de servetten. Ik verzorg ook het terras en heb onlangs nog 800 tulpenbollen gepoot, geschonken door mijn zoon.” Toch zijn er door de jaren wel dingen veranderd. “Als je hier al zo lang woont zie je veel mensen om je heen wegvallen. De nieuwe bewoners zijn tegenwoordig veel ouder en minder mobiel. Er zijn nu veel meer rollators dan vroeger. Iedereen is meer op zichzelf en het is lastiger een band op te bouwen. Dat is misschien wel de grootste verandering in 10 jaar. Vroeger waren de bewoners veel minder afhankelijk”.

Volgens Hanan zijn er ook minder feestjes dan toen. Zeker nu in coronatijd worden die extra gemist. “Vroeger hadden we de thema maaltijden en kwamen mensen uit de wijk en bewoners samen, soms verkleed, om feest te vieren en lekker te eten. Er werd gezongen en gedanst met elkaar. Dat zouden we graag weer opnieuw oppakken als het weer kan.” De maaltijden zijn door de jaren heen ook gewijzigd. Vroeger was er voor het diner keuze uit 2 maaltijden. Iedereen at gezamenlijk en er luidde een bel voor een gezamenlijk bidmoment. Tegenwoordig is het vrije inloop en wordt er 1 maaltijd geserveerd. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de wensen en allergieën van mensen. Hanan: “Je buurman kan dan al aan het toetje zitten als jij net met de soep begint. Het is net als uit eten in een restaurant. Tussen de middag kan iedereen bestellen wat ze willen. Of het nu een boterham, salade of uitsmijter is. Wij bieden wat de bewoners wensen.”

Over waarom het zo fijn wonen is in Belmonte zijn onze oudste bewoners het beide eens: “Het is erg gezellig hier en we worden ontzettend goed verzorgd. Er worden altijd leuke activiteiten voor ons georganiseerd. Geregeld bakken we heerlijke cake of een aarbeienslof onder begeleiding van Hanan of ze gaan met ons wandelen buiten”. Vroeger waren er nog dagtochtjes met de bus, maar dat kan helaas nu niet. “We willen alle medewerkers bedanken voor hun inzet en hopen dat er meer hulp komt want dat verdienen ze. En wees lief voor elkaar, dan kom je het verst”

Het 10-jarig bestaan van Belmonte werd uitbundig gevierd met alle bewoners en medewerkers van Belmonte met natuurlijk taart, een speech van bestuurder Lies Zuidema, een fotowand met oude foto’s, een lekkere lunch en hapjes en een prachtige bos met 10 tulpen voor alle bewoners en medewerkers. 

10 jaar belmonte.jpeg

 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 12:32

Koninklijke onderscheiding Renske Peters stichting Beschermers Amstelland

Amstelveen - Op 4 juni ontving Renske Peters uit handen van burgemeester Tjapko Poppens een koninklijke onderscheiding tijdens de opening van de 15e Amstellanddag op Wester-Amstel. Renske Peters kreeg dit lintje vanwege haar jaarlange, onvermoeibare inzet voor de bescherming van de natuur in het Amstelland. 

Kunst & Cultuur gisteren 11:00

Kaartverkoop Schouwburg Amstelveen vliegend van start

Amstelveen - Het nieuwe theaterprogramma van Schouwburg Amstelveen valt in de smaak bij het publiek. Op zaterdag 3 juni ging de voorverkoop voor het nieuwe seizoen vliegend van start. Vooral voor cabaret was de belangstelling groot, maar ook de rest van de programmering valt in goede aarde; met bijna 20.000 verkochte kaarten op de eerste dag van de verkoop spreekt het theater van een heel mooie start van de voorverkoop.

Politiek gisteren 10:28

Drie (oud-)burgemeesters luiden jubileumjaar (30) Burgerbelangen Amstelveen in

Amstelveen - Met de overhandiging van een klein walnotenboompje aan drie (oud-)burgemeesters van Amstelveen (Jan van Zanen, Miriam van ’t Veld) en Tjapko Poppens heeft de politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) gisteren het jubileumjaar van bbA geopend. De lokale partij bestaat 30 jaar.

Verkeer & Vervoer gisteren 09:43

Werkzaamheden A9-viaduct: Beneluxbaan medio juni weekend afgesloten

Amstelveen - VeenIX is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van het oude en bouw van het nieuwe A9-viaduct over de Beneluxbaan. Vanaf vandaag is de wegindeling onder het viaduct aangepast, van vrijdag 16 juni tot maandag 19 juni zijn de Beneluxbaan en de Ouverture afgesloten, ook rijdt tramlijn 25 dit weekend niet.