Dhr. Van de Berg , Hanan Amazour, Mevr. Bouwhuis

Brentano viert 10-jarig bestaan Belmonte samen met bewoners

Amstelveen - Het woonzorgcentrum Belmonte Amstelveen van Brentano bestaat inmiddels 10 jaar. Met twee bewoners en een medewerker van het eerste uur blikt Brentano terug op het afgelopen decennium. 

“Ik zou hier nooit meer weg willen”, aldus mevrouw Bouwhuis, 91 lentes jong. 10 jaar geleden betrad zij één van de 30 nieuwbouw zorgwoningen van Belmonte in Amstelveen, nabij Groenhof en Amstelland Ziekenhuis. Bijna 2 jaar eerder, op 6 mei 2009 werd de 1ste paal van Belmonte (Brentano Amstelveen) en Belvedere (huurwoningen) geslagen. Hoe was de situatie toen in de ouderenzorg en wat is er veranderd in 10 jaar tijd?

Hanan Amazour werkt al 10 jaar als gastrouw bij Belmonte. “Ik werkte toen in Olmenhof, een verpleeghuis die op de nominatie stond om gesloopt te worden. Vanaf het begin ben ik betrokken bij de nieuwbouw van Belmonte en mocht ik meedenken over de inventaris en keukenapparatuur. Ik heb de borden en het bestek zelf uitgezocht. Ik vind het heerlijk om voor mensen te zorgen, lekker eten te bereiden en hun verhalen te horen. De keuken is mijn plek.”

Belmonte luidde een nieuwe periode in voor Brentano Amstelveen. Niet alleen een periode van afbraak of sloop, maar vooral van meer vierkante meters voor de oudere Amstelvener die graag en bovenal ‘zijn eigen leven leidt’ en hierbij ondersteuning nodig had van vakmensen. Met Belmonte werd een begin gemaakt met het realiseren van een moderne woonomgeving met gastvrije zorg en dienstverlening.

Meneer van de Berg, 96 jaar, herinnert zich nog goed de dag dat hij kwam wonen in Belmonte. “Wij gingen met de familie een dagje er op uit. Onze spullen werden in de vrachtwagen gedaan en verhuisd. Bij terugkomst was alles feestelijk aangekleed en je kamer met inloopkast ingericht en het bed al opgemaakt. De meeste bewoners kenden elkaar nog uit Olmenhof dus gingen we verder waar we gebleven waren met ons sjoel en klaverjas clubjes. Inmiddels zijn er veel van mijn maten overleden en ben ik nu nog de enige man in Belmonte. Het wordt hoog tijd dat er meer mannen hier komen wonen.”

Mevrouw Bouwhuis, toen nog fit en vitaal, wilde vanaf het begin graag helpen in het huis. “Ik ben meteen mijn handen uit de mouwen gaan steken. Ik ben heel netjes en vind het heerlijk om te helpen met het dekken en afruimen van de tafels en vouw al 10 jaar lang de servetten. Ik verzorg ook het terras en heb onlangs nog 800 tulpenbollen gepoot, geschonken door mijn zoon.” Toch zijn er door de jaren wel dingen veranderd. “Als je hier al zo lang woont zie je veel mensen om je heen wegvallen. De nieuwe bewoners zijn tegenwoordig veel ouder en minder mobiel. Er zijn nu veel meer rollators dan vroeger. Iedereen is meer op zichzelf en het is lastiger een band op te bouwen. Dat is misschien wel de grootste verandering in 10 jaar. Vroeger waren de bewoners veel minder afhankelijk”.

Volgens Hanan zijn er ook minder feestjes dan toen. Zeker nu in coronatijd worden die extra gemist. “Vroeger hadden we de thema maaltijden en kwamen mensen uit de wijk en bewoners samen, soms verkleed, om feest te vieren en lekker te eten. Er werd gezongen en gedanst met elkaar. Dat zouden we graag weer opnieuw oppakken als het weer kan.” De maaltijden zijn door de jaren heen ook gewijzigd. Vroeger was er voor het diner keuze uit 2 maaltijden. Iedereen at gezamenlijk en er luidde een bel voor een gezamenlijk bidmoment. Tegenwoordig is het vrije inloop en wordt er 1 maaltijd geserveerd. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de wensen en allergieën van mensen. Hanan: “Je buurman kan dan al aan het toetje zitten als jij net met de soep begint. Het is net als uit eten in een restaurant. Tussen de middag kan iedereen bestellen wat ze willen. Of het nu een boterham, salade of uitsmijter is. Wij bieden wat de bewoners wensen.”

Over waarom het zo fijn wonen is in Belmonte zijn onze oudste bewoners het beide eens: “Het is erg gezellig hier en we worden ontzettend goed verzorgd. Er worden altijd leuke activiteiten voor ons georganiseerd. Geregeld bakken we heerlijke cake of een aarbeienslof onder begeleiding van Hanan of ze gaan met ons wandelen buiten”. Vroeger waren er nog dagtochtjes met de bus, maar dat kan helaas nu niet. “We willen alle medewerkers bedanken voor hun inzet en hopen dat er meer hulp komt want dat verdienen ze. En wees lief voor elkaar, dan kom je het verst”

Het 10-jarig bestaan van Belmonte werd uitbundig gevierd met alle bewoners en medewerkers van Belmonte met natuurlijk taart, een speech van bestuurder Lies Zuidema, een fotowand met oude foto’s, een lekkere lunch en hapjes en een prachtige bos met 10 tulpen voor alle bewoners en medewerkers. 

10 jaar belmonte.jpeg

 


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen vandaag 21:16

Amstelveen van voorheen (337)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 337 een oude foto van de Handweg.

112 vandaag 09:43

Ongeval op DDI-kruispunt Keizer Karelweg

[Update] Amstelveen - Op het DDI-kruispunt aan de Keizer Karelweg (ter hoogte van Rijksweg A9) in Amstelveen heeft zondagochtend een ongeval plaatsgevonden. 

Advertorial Winkels 3 feb. 2023 07:00

De stijlmeesters op missie

Aalsmeer - Al ruim zes jaar heeft Aalsmeer een herenmodezaak die zich, samen met klanten, leveranciers en partners, wil inzetten voor een stijlvollere wereld. De bekende stijlmeesters van Gentlemen’s Place, Peter Willemse en Christiaan Sijnen, werken al ruim een jaar met een nieuw winkelconcept.

Politiek 2 feb. 2023 13:08

Opinie: 'Voor Amstelveense kinderen moet altijd plaats zijn op een Amstelveense (VO-)school'

Amstelveen - De VVD vindt dat er voor Amstelveense leerlingen die naar een Amstelveense school voor Voortgezet Onderwijs willen, geen wachtlijst mag zijn om toegelaten te worden. De partij vindt dat er voor kinderen die in Amstelveen wonen, altijd plaats moet zijn op een (VO-)school in Amstelveen, zo schrijft raadslid Elisa de Marco in een opiniestuk.