Dhr. Van de Berg , Hanan Amazour, Mevr. Bouwhuis

Brentano viert 10-jarig bestaan Belmonte samen met bewoners

Amstelveen - Het woonzorgcentrum Belmonte Amstelveen van Brentano bestaat inmiddels 10 jaar. Met twee bewoners en een medewerker van het eerste uur blikt Brentano terug op het afgelopen decennium. 

“Ik zou hier nooit meer weg willen”, aldus mevrouw Bouwhuis, 91 lentes jong. 10 jaar geleden betrad zij één van de 30 nieuwbouw zorgwoningen van Belmonte in Amstelveen, nabij Groenhof en Amstelland Ziekenhuis. Bijna 2 jaar eerder, op 6 mei 2009 werd de 1ste paal van Belmonte (Brentano Amstelveen) en Belvedere (huurwoningen) geslagen. Hoe was de situatie toen in de ouderenzorg en wat is er veranderd in 10 jaar tijd?

Hanan Amazour werkt al 10 jaar als gastrouw bij Belmonte. “Ik werkte toen in Olmenhof, een verpleeghuis die op de nominatie stond om gesloopt te worden. Vanaf het begin ben ik betrokken bij de nieuwbouw van Belmonte en mocht ik meedenken over de inventaris en keukenapparatuur. Ik heb de borden en het bestek zelf uitgezocht. Ik vind het heerlijk om voor mensen te zorgen, lekker eten te bereiden en hun verhalen te horen. De keuken is mijn plek.”

Belmonte luidde een nieuwe periode in voor Brentano Amstelveen. Niet alleen een periode van afbraak of sloop, maar vooral van meer vierkante meters voor de oudere Amstelvener die graag en bovenal ‘zijn eigen leven leidt’ en hierbij ondersteuning nodig had van vakmensen. Met Belmonte werd een begin gemaakt met het realiseren van een moderne woonomgeving met gastvrije zorg en dienstverlening.

Meneer van de Berg, 96 jaar, herinnert zich nog goed de dag dat hij kwam wonen in Belmonte. “Wij gingen met de familie een dagje er op uit. Onze spullen werden in de vrachtwagen gedaan en verhuisd. Bij terugkomst was alles feestelijk aangekleed en je kamer met inloopkast ingericht en het bed al opgemaakt. De meeste bewoners kenden elkaar nog uit Olmenhof dus gingen we verder waar we gebleven waren met ons sjoel en klaverjas clubjes. Inmiddels zijn er veel van mijn maten overleden en ben ik nu nog de enige man in Belmonte. Het wordt hoog tijd dat er meer mannen hier komen wonen.”

Mevrouw Bouwhuis, toen nog fit en vitaal, wilde vanaf het begin graag helpen in het huis. “Ik ben meteen mijn handen uit de mouwen gaan steken. Ik ben heel netjes en vind het heerlijk om te helpen met het dekken en afruimen van de tafels en vouw al 10 jaar lang de servetten. Ik verzorg ook het terras en heb onlangs nog 800 tulpenbollen gepoot, geschonken door mijn zoon.” Toch zijn er door de jaren wel dingen veranderd. “Als je hier al zo lang woont zie je veel mensen om je heen wegvallen. De nieuwe bewoners zijn tegenwoordig veel ouder en minder mobiel. Er zijn nu veel meer rollators dan vroeger. Iedereen is meer op zichzelf en het is lastiger een band op te bouwen. Dat is misschien wel de grootste verandering in 10 jaar. Vroeger waren de bewoners veel minder afhankelijk”.

Volgens Hanan zijn er ook minder feestjes dan toen. Zeker nu in coronatijd worden die extra gemist. “Vroeger hadden we de thema maaltijden en kwamen mensen uit de wijk en bewoners samen, soms verkleed, om feest te vieren en lekker te eten. Er werd gezongen en gedanst met elkaar. Dat zouden we graag weer opnieuw oppakken als het weer kan.” De maaltijden zijn door de jaren heen ook gewijzigd. Vroeger was er voor het diner keuze uit 2 maaltijden. Iedereen at gezamenlijk en er luidde een bel voor een gezamenlijk bidmoment. Tegenwoordig is het vrije inloop en wordt er 1 maaltijd geserveerd. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de wensen en allergieën van mensen. Hanan: “Je buurman kan dan al aan het toetje zitten als jij net met de soep begint. Het is net als uit eten in een restaurant. Tussen de middag kan iedereen bestellen wat ze willen. Of het nu een boterham, salade of uitsmijter is. Wij bieden wat de bewoners wensen.”

Over waarom het zo fijn wonen is in Belmonte zijn onze oudste bewoners het beide eens: “Het is erg gezellig hier en we worden ontzettend goed verzorgd. Er worden altijd leuke activiteiten voor ons georganiseerd. Geregeld bakken we heerlijke cake of een aarbeienslof onder begeleiding van Hanan of ze gaan met ons wandelen buiten”. Vroeger waren er nog dagtochtjes met de bus, maar dat kan helaas nu niet. “We willen alle medewerkers bedanken voor hun inzet en hopen dat er meer hulp komt want dat verdienen ze. En wees lief voor elkaar, dan kom je het verst”

Het 10-jarig bestaan van Belmonte werd uitbundig gevierd met alle bewoners en medewerkers van Belmonte met natuurlijk taart, een speech van bestuurder Lies Zuidema, een fotowand met oude foto’s, een lekkere lunch en hapjes en een prachtige bos met 10 tulpen voor alle bewoners en medewerkers. 

10 jaar belmonte.jpeg

 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.