De Bunker

Bunker Amstelveen volledig gerenoveerd: neem een kijkje binnen

Amstelveen - De renovatie van de veelbesproken bunker aan Wolfert van Borsselenweg in Amstelveen is afgerond.  Zowel de buitenkant als de binnenkant zijn aangepakt en binnenkort wordt de bunker opengesteld voor publiek.

De bunker zal zondag 8 mei en zaterdag 14 mei tussen 11:00 en 15:00 uur vrij toegankelijk zijn voor geïnteresseerden. Iedereen is welkom om het resultaat van de renovatie te komen bekijken. Er zal ook een expositie worden gehouden.

bunker_amstelveen_binnenzijde
De binnenzijde van de bunker voor renovatie.

bunker_binnenzijde.jpg
De binnenzijde van de bunker na de renovatie

Openstelling en expositie

Op initiatief van de Amstelveense René Kok is  in de maand mei, waarin oorlogsslachtoffers worden herdacht en de bevrijding wordt gevierd, een kleine expositie ingericht met objecten en foto’s uit zijn verzameling over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen die op 8 en 14 mei zijn te zien.

De Vereniging Historisch Amstelveen heeft geholpen bij de inrichting van de bunker en heeft onder andere vitrines beschikbaar gesteld voor de expositie. Tijdens de openstelling van De Bunker zijn VHA en Kok aanwezig om een toelichting te geven op de historie van de bunker en de expositie.

'De bunker, een gemeentelijk monument, is een van de weinige tastbare historische herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en daarom een belangrijk hulpmiddel om over deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis te kunnen vertellen aan huidige en volgende generaties, zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten', VVD). “Een expositie op deze locatie maakt extra indruk. Dit is ook de reden waarom de bunker is meegenomen in het lespakket Historisch Besef.”

Educatief gebruik

Vanaf het schooljaar 2022-2023 kunnen groepen 7 en 8 van Amstelveense basisscholen de bunker bezoeken. De historische locatie aan de Wolfert van Borsselenweg is opgenomen in het lespakket Historisch Besef en maakt onderdeel uit van de leerlijn over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen.

Tijdens een locatiebezoek aan de bunker bekijken de leerlingen de oorlog vanuit drie verschillende perspectieven: vanuit de Duitse bezetter, vanuit het verzet en vanuit de inwoner van Amstelveen. Het lespakket is in opdracht van de gemeente gemaakt door Cultuureducatie Amstelland. Vanaf half mei beginnen zij met de inrichting van de bunker ten behoeve van het educatief gebruik. Eind mei brengen twee schoolklassen een proefbezoek aan de bunker en wordt de les geëvalueerd.    


Meer nieuws

112 vandaag 08:26

Woningbrand Nijl door vlam in de pan

Amstelveen - In een flatwoning aan de Nijl in Amstelveen heeft maandagavond een woningbrand gewoed. De brand ontstond in de keuken van de woning nadat de vlam in de pan was geschoten.

112 gisteren 09:22

Forse brand in fietsenstalling Legmeerdijk

Amstelveen / Aalsmeer - In een fietsenstalling aan de Legmeerdijk, ter hoogte van bushalte NIeuw Oosteinde, heeft zondagavond een forse brand gewoed.

Amstelveen van voorheen 25 sep. 2022 20:51

Amstelveen van voorheen (318)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 318 een oude foto van Molen De (Jonge) Dikkert.