De Bunker

Bunker Amstelveen volledig gerenoveerd: neem een kijkje binnen

Amstelveen - De renovatie van de veelbesproken bunker aan Wolfert van Borsselenweg in Amstelveen is afgerond.  Zowel de buitenkant als de binnenkant zijn aangepakt en binnenkort wordt de bunker opengesteld voor publiek.

De bunker zal zondag 8 mei en zaterdag 14 mei tussen 11:00 en 15:00 uur vrij toegankelijk zijn voor geïnteresseerden. Iedereen is welkom om het resultaat van de renovatie te komen bekijken. Er zal ook een expositie worden gehouden.

bunker_amstelveen_binnenzijde
De binnenzijde van de bunker voor renovatie.

bunker_binnenzijde.jpg
De binnenzijde van de bunker na de renovatie

Openstelling en expositie

Op initiatief van de Amstelveense René Kok is  in de maand mei, waarin oorlogsslachtoffers worden herdacht en de bevrijding wordt gevierd, een kleine expositie ingericht met objecten en foto’s uit zijn verzameling over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen die op 8 en 14 mei zijn te zien.

De Vereniging Historisch Amstelveen heeft geholpen bij de inrichting van de bunker en heeft onder andere vitrines beschikbaar gesteld voor de expositie. Tijdens de openstelling van De Bunker zijn VHA en Kok aanwezig om een toelichting te geven op de historie van de bunker en de expositie.

'De bunker, een gemeentelijk monument, is een van de weinige tastbare historische herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en daarom een belangrijk hulpmiddel om over deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis te kunnen vertellen aan huidige en volgende generaties, zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten', VVD). “Een expositie op deze locatie maakt extra indruk. Dit is ook de reden waarom de bunker is meegenomen in het lespakket Historisch Besef.”

Educatief gebruik

Vanaf het schooljaar 2022-2023 kunnen groepen 7 en 8 van Amstelveense basisscholen de bunker bezoeken. De historische locatie aan de Wolfert van Borsselenweg is opgenomen in het lespakket Historisch Besef en maakt onderdeel uit van de leerlijn over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen.

Tijdens een locatiebezoek aan de bunker bekijken de leerlingen de oorlog vanuit drie verschillende perspectieven: vanuit de Duitse bezetter, vanuit het verzet en vanuit de inwoner van Amstelveen. Het lespakket is in opdracht van de gemeente gemaakt door Cultuureducatie Amstelland. Vanaf half mei beginnen zij met de inrichting van de bunker ten behoeve van het educatief gebruik. Eind mei brengen twee schoolklassen een proefbezoek aan de bunker en wordt de les geëvalueerd.    


Meer nieuws

Algemeen vandaag 12:56

Slot op twee illegale bordeelwoningen in Amstelveen

Amstelveen – In de wijken Keizer Karelpark en Westwijk zijn op last van burgemeester Tjapko Poppens twee woningen gesloten omdat ze werden gebruikt voor illegale prostitutie. De gemeente en de politie kwamen de adressen op het spoor na meldingen van inwoners

Politiek vandaag 10:54

Nieuwbouw of renovatie zwembad De Meerkamp? Duidelijkheid in 2025

Amstelveen – Er komt in het voorjaar van 2025 duidelijkheid of het verouderde en energieslurpende zwembad De Meerkamp gerenoveerd wordt, of dat er een nieuw zwembad wordt gebouwd. Het College van B en W was van plan rond 2028 met een uitwerking van plannen voor De Meerkamp te komen, maar op initiatief van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en D66 wordt de beslissing over de toekomst van het zwembad naar voren gehaald.

Amstelveen van voorheen gisteren 21:00

Amstelveen van voorheen (412)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 412 een oude prentbriefkaart uit 1935 van het Oude Dorp met (links) de eerste Albert Heijn van Amstelveen. Het filiaal opende in 1924 de deuren, Albert Heijn zit dus inmiddels 100 jaar in Amstelveen.

Verkeer & Vervoer gisteren 08:00

Vandaag is de dag dat Tram 25 officieel naar Uithoorn rijdt

Amstelveen / Uithoorn - Tram 25 doet vanaf vandaag, zondag 21 juli, officieel ook Uithoorn aan. Het project Uithoornlijn is daarmee afgerond en de tramverbinding Amsterdam Zuid - Amstelveen - Uithoorn is een feit.