KaWijKo Media, Roy Gerritsen

Burenoverlast rijst de pan uit: bemiddelaars draaien overuren

Amstelveen – Buurtbemiddeling Amstelland heeft een ongekend druk jaar achter de rug: er moest in 2019 opmerkelijk vaak worden bemiddeld bij burenconflicten met lange wachtlijsten tot gevolg.

Het jaar ging al direct explosief van start: er meldden zich zoveel buren aan voor bemiddeling, dat er al in januari een wachtlijst ontstond. Door de vele meldingen liep de wachtlijst op tot een periode van bijna 3 maanden aan het eind van de zomer. Dit was voor buurtbemiddeling Amstelland, dat sinds 2004 in Amstelveen actief is, een ongekende en voor iedereen een ongewenste situatie.

Overlast

Dit jaar hebben tot nu toe meer dan 245 buren zich gemeld bij Beterburen voor een bemiddeling door buurtbemiddeling Amstelland. 'Het gaat dan om een verzoek tot ondersteuning bij een overleg tussen buren die overlast van elkaar ervaren door 2 buurtbemiddelaars', meldt de organisatie in een persbericht.

Wachtlijst teruggedrongen

De buurtbemiddelaars, die dit werk onbetaald verrichten, hebben hun vrije tijd extra vaak gebruikt om iedereen tegemoet te komen. Meerdere nieuwe bemiddelaars zijn aangenomen en getraind om de vloed aan meldingen te kunnen aanpakken. Bemiddelaars die twee tot drie zaken gelijktijdig behandelden was geen uitzondering.  Nu het einde van het jaar nadert, heeft buurtbemiddeling Amstelland de wachttijd kunnen terugbrengen tot slechts twee weken.

Vaak succesvol

Het slagingspercentage heeft er nauwelijks onder geleden. 'Nog steeds blijkt 2/3 deel van de bemiddelingen naar tevredenheid te worden opgelost. Dit is niet alleen het werk van de bemiddelaars, maar zeker ook van de buren die bereid zijn geweest om met elkaar tot duidelijke en uitvoerbare afspraken te komen'.

Volgend jaar pas zullen de totaalcijfers van 2019 een exact beeld geven. 'Maar nu al is duidelijk te zien dat de inzet van de bemiddelaars en het geduld van de buren hun vruchten hebben afgeworpen. Buurtbemiddeling Amstelland biedt een kans om bij een moeilijke situatie tussen buren een nieuw en verbeterd begin een kans kan krijgen.'

Buurtbemiddeling

Amstelveners kunnen een verzoek indienen of meer informatie opvragen bij info@beterburen.nl of telefonisch: 085-9022810 of via de website www.beterburen.nl (meldformulier). Buurtbemiddeling Amstelland geeft met het uiteinde van dit jaar in het verschiet nog wel een tip mee: 'Geniet van de feestdagen en vier het samen.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:27

Amstelveen stelt 65.000 euro beschikbaar aan Urbanuskerk

Amstelveen – Gemeente Amstelveen heeft voor de restauratie van de monumentale Urbanuskerk in Bovenkerk eenmalig 65.000 euro beschikbaar gesteld: met het geld wordt in hoofdzaak nieuw voorzetglas voor de speciale glas-in-loodramen betaald en wordt de kerk bovendien fraai uitgelicht.

Politiek gisteren 16:43

Opluchting om gemeentelijke aanschaf 'HogeNood app'

Amstelveen – Met de door gemeente Amstelveen aangeschafte HogeNood app kunnen inwoners met hun smartphone tegenwoordig direct het dichtstbijzijnde opengestelde toegankelijke toilet in Amstelveen vinden. 

Algemeen gisteren 14:30

KWF haalt bijna 30.000 euro op in Amstelveen tijdens collecteweek

Amstelveen - Tijdens de collecteweek in Amstelveen is door vrijwilligers van het KWF maar liefst € 29.836,- opgehaald. 'We zijn iedereen in Amstelveen heel dankbaar voor hun gift', zegt Bas Gijsbers, secretaris van collecteteam Amstelveen.