Pixabay.com

Burenruzies nemen toe

Amstelveen –  Het aantal meldingen van burenruzies is in 2018 met 35 procent toegenomen in vergelijking met het jaar 2017. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Buurtbemiddeling Amstelland.

Buurtbemiddeling Amstelland heeft haar jaarcijfers van 2018 verwerkt in het jaarverslag van Beterburen. 

Beterburen biedt gratis buurtbemiddelaars aan bewoners die problemen hebben met elkaar. Met buurtbemiddeling kunnen beide buren hun problemen met elkaar bespreken en een oplossing zoeken. De bemiddelaars zijn medebewoners die getraind zijn in mediationtechnieken. Zij begeleiden de bewoners op onpartijdige, onafhankelijke, vertrouwelijke en belangeloze wijze in hun gesprek.

Vluchtelingenwerk

“We merken dat er meer diensten op de hoogte raken van ons werk en aanbod”, geeft coördinator Jeanine de Koster in een persbericht van Buurtbemiddeling Amstelland als verklaring voor de toename van het aantal meldingen. “Woningcorporatie, politie en gemeenten zijn als ketenpartners altijd al in een verwijzende functie actief. Steeds vaker komen er nu ook meldingen via Vluchtelingenwerk en andere maatschappelijke diensten bij ons binnen.”

“Ook zien we een groeiend aantal meldingen van storend gedrag waar multiproblematiek een rol speelt”, vervolgt De Koster. “Bijvoorbeeld buren met beginnende dementie of buren die door verkeerd of geen medicatie zichzelf niet goed in de hand hebben. Zeker nu langer thuis wonen gewenst is en thuiszorg onder druk staat, komen deze meer gecompliceerde zaken vaker bij ons terecht. Als wij in deze zaken bemiddeling kunnen bieden, dan doen wij dat zeker.”

Advies

Steeds meer bewoners vragen telefonisch advies bij Buurtbemiddeling Amstelland. “Soms op het gebied van communicatie omdat ze niet weten hoe ze het gesprek met hun buuren aan moeten gaan en soms om te sparren over hoe ze een probleem het best kunnen aanpakken”, zegt De Koster.  “Of ze bellen alleen maar om de ergste emotie van het moment te uiten en vragen om een handvat om verder te gaan.”

Ook al worden de problemen die bij buurtbemiddeling Amstelland gemeld worden ‘lichte overlast’ genoemd, de effecten en impact op de bewoners kunnen bijzonder groot zijn. “Iedereen heeft een plek nodig waar je je veilig kunt voelen”, zegt De Koster. “Meestal is dat je eigen huis. Als dat een plek wordt waar je niet kunt ontspannen vanwege burenoverlast, dan kan dat een groot probleem worden. We horen van mensen die met slaaptekorten kampen, mensen die wachten met naar buiten gaan totdat de buur weg is en zelfs mensen die niet meer in hun huis kunnen wonen en elders zijn ingetrokken.”

Amstelland bestaat uit de gemeenten Amstelveen, Aalsmeer Ouder-Amstel en Uithoorn.

Geluidsoverlast

“Uit de meldingen die wij ontvangen blijkt dat geluidsoverlast de meest voorkomende vorm van overlast is. Ongeveer de helft van de klachten gaat hierover. Op de tweede plek staat treiteren. Hier vallen buren elkaar dus bewust lastig. Vaak zit er een heel verhaal achter en is er veel meer aan de hand. Met buurtbemiddeling kan dat verhaal  boven water gehaald worden en kan de angel uit het conflict gehaald worden. Als zaken eenmaal uitgesproken zijn en mensen het gevoel hebben erkenning en begrip voor hun situatie te hebben gekregen en gegeven, dan komt er weer ruimte om te kunnen denken aan oplossingen en andere omgangsvormen met elkaar.”

In totaal bieden 8 van de 10 gemeenten nu buurtbemiddeling aan. Mensen kunnen dankzij de website van Beter Buren kosteloos gebruik maken van buurtbemiddeling. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.