Burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens

Burgemeester Amstelveen: draag mondkapjes in winkels, cafés, restaurants, musea en overheidsgebouwen

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen doet in een brief aan alle Amstelveners een dringende oproep om in winkels, cafés en restaurants, musea en overheidsgebouwen mondkapjes te gaan dragen.

Poppens maakt zich grote zorgen over de huidige corona-ontwikkelingen in de regio waar Amstelveen onder valt en noemt een nieuwe ‘lockdown’ onvermijdelijk als de diverse nieuw getroffen maatregelen niet binnen enkele weken tot een daling van het aantal besmettingen leiden, zo blijkt uit een brief die hij heeft gericht aan Amstelveners:

Beste Amstelveners,

Het aantal coronabesmettingen in Amstelveen en onze regio is enorm gestegen. Ook worden steeds meer mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen. Ik hoor van mensen in de zorg dat zij bezorgd zijn over de grote toestroom van patiënten. Zij hebben dit al eens meegemaakt en gaan weer een zware tijd tegemoet. We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat met name oudere en kwetsbare Amstelveners ernstig ziek worden of zelfs overlijden.

Daarom heeft de landelijke overheid gisteren extra maatregelen aangekondigd, die in ieder geval de komende drie weken gelden. Zo zijn samenkomsten in binnenruimtes van meer dan dertig personen verboden, sluit de horeca om tien uur ’s avonds en mag u thuis niet meer dan drie gasten ontvangen. Voor onze regio, dus ook voor Amstelveen, geldt bovendien het dringende advies om in winkels, cafés en restaurants, musea en overheidsgebouwen een mondkapje te dragen. Een volledig overzicht van de maatregelen vindt u op de pagina Amstelveen en het coronavirus [*zie hier].

Als deze maatregelen niet binnen enkele weken tot een daling van het aantal besmettingen leiden, is een nieuwe ‘lockdown’ onvermijdelijk. Dat willen we beslist voorkomen, want de economische en sociale gevolgen van de maatregelen zijn nu al ernstig genoeg: voor (horeca)ondernemers, voor culturele instellingen, voor sportverenigingen, voor jongeren die ongehinderd bij elkaar willen komen en voor ouderen die weer extra moeten oppassen met bezoek en dagelijkse dingen zoals boodschappen doen. De scholen blijven gelukkig open, maar de maatregelen die we nu nemen zijn voor ons allemaal een pijnlijke stap terug. De ontwikkeling van het virus laat ons geen andere keuze.

Veel mensen houden zich aan de basisregels. We zien ook dat veel horecaondernemers, winkeliers, sportverenigingen, culturele instellingen en andere organisaties goed met de coronamaatregelen omgaan. Naarmate deze crisis langer duurt, zien we echter dat het mensen meer moeite kost zich aan de regels te houden. Vooral afstand houden vinden mensen steeds lastiger. Dat is begrijpelijk. Het is helaas wel de belangrijkste oorzaak van het oplopende aantal besmettingen. Ons gedrag bepaalt of we het virus kunnen terugdringen en een nieuwe ‘lockdown’ kunnen voorkomen. Daarom roep ik u dringend op om komende tijd de anderhalve meter en de hygiënerichtlijnen weer goed na te leven. Ook vraag ik u met klem om uw sociale contacten zoveel mogelijk te beperken.

Niemand van ons kan nog de ogen sluiten voor de gevaren van dit virus. Niemand kan zelf besluiten dat het nu wel lang genoeg geduurd heeft. En niemand kan nog zeggen: ‘het zal mij niet overkomen’. Ook u kunt besmet worden met deze nare ziekte. En uw hoestje of onoplettendheid kan iemand anders heel ziek maken of erger. Blijf dus alert. Als iedereen meehelpt, komen we ook deze tweede golf te boven. Laten we het doen voor de mensen in de zorg, voor onszelf en voor elkaar.

Hartelijk dank voor uw inzet, begrip en geduld.

Tjapko Poppens


Meer nieuws

Corona Amstelveen vandaag 12:05

Mondkapjes voor 'Schaftende Arbeiders'

Amstelveen - Nu mondkapjes steeds vertrouwder zijn geworden in het Amstelveense straatbeeld, heeft iemand ook het kunstobject 'De Schaftende Arbeiders' aan de Van der Hooplaan in Amstelveen voorzien van mondkapjes.

Horeca vandaag 11:03

Met wie zou jij willen genieten van deze Versbox?

Amstelveen - De gerenommeerde versleverancier Den Hertog BV, bekend van levering aan (horeca-)bedrijven en sterrenrestaurants, heeft sinds kort een nieuwe Versbox in het assortiment voor particulieren. De Den Hertog Versbox valt dermate in de smaak, dat AmstelveenZ.nl in samenwerking met Den Hertog drie versboxen (à 17,50 per stuk) mag verloten onder lezers.

Corona Amstelveen gisteren 14:41

Afgelopen twee weken 4 Amstelveense Covid19-patiënten overleden

Amstelveen - De afgelopen twee weken zijn vier Amstelveense Covid19-patiënten overleden. Dat meldt het RIVM in een nieuwe weekupdate, over de periode 14 tot en met 27 oktober. Er werden in de genoemde periode in Amstelveen vijf ziekenhuisopnames en 701 besmettingen gemeld.