Davey Photography, Davey Baas
112

Burgemeester Amstelveen liet onaangekondigde corona-demonstratie ontbinden

Amstelveen - De demonstratie die vanmiddag in het centrum van Amstelveen werd gehouden tegen de corona-maatregelen is op verzoek van burgemeester Tjapko Poppens ontbonden. De demonstratie was niet vooraf bij de gemeente aangekondigd.

Vanmiddag werd Amstelveen vrij onverwacht getrakteerd op bezoek van uiteindelijk zo'n 150 demonstranten die het niet eens zijn met de corona-maatregelen. Dat leidde tot een grote politie-inzet, met onder andere flink wat ME-eenheden ⇒

me_amstelveen_dpdb2.jpg
De ME was vanmiddag paraat in Amstelveen.

Onaangekondigd

Burgemeester Tjapko Poppens laat weten dat de demonstratie niet offcieel bij de gemeente was aangekondigd en dat de eerste signalen vanmorgen pas binnenkwamen. Een relatief klein groepje dat zich aanvankelijk had verzameld op het Stadsplein breidde behoorlijk snel uit en kwam ook in beweging.

Ontbinden

De burgemeester gaf om 10 over 3 vanmiddag het signaal om de onaangekondigde demonstratie te ontbinden, waarop de politie de door het centrum wandelende groep insloot. De demonstranten gaven uiteindelijk vrij snel gehoor aan de oproep huiswaarts te keren. 

Poppens laat weten dat zich geen ernstige incidenten hebben voorgedaan of vernielingen zijn gepleegd en dat de demonstranten zich naar behoren gedroegen. Toch kan hij zich voorstellen dat inwoners zijn geschrokken van de politie-inzet ⇒

protest5_dpdb.jpg

De groep, zo'n 100 tot 150- personen groot, trok vanmiddag vanaf het Stadsplein met een protestmars met enkele spandoeken door het centrum, maar werd aan het eind van de middag tegengehouden door ME en politie, waarna de demonstratie ten einde kwam.

protest6dpdb.jpg

Stadsplein het nieuwe Museumplein?

Naast berichten van diverse demonstranten dat ze volgende week terugkomen, meldt ook de Amsterdamse stadszender AT5 'dat het er op lijkt dat Amstelveen de nieuwe locatie wordt van de wekelijkse demonstraties die de afgelopen periode (en ook vandaag) op het Museumplein werden gehouden. Op het Museumplein wordt binnenkort nieuw gras ingezaaid, waardoor het plein straks niet meer toegankelijk is voor demonstraties ⇒

prtotest_dpdb2.jpg

Burgemeester Poppens is op de hoogte van de nieuwe grasmat voor het Museumplein, maar heeft nog geen officiele signalen dat de wekelijkse Museumpleindemonstraties op zondagen,  voortaan in Amstelveen worden gehouden. Maar hij sluit dat ook niet uit. Hij laat weten dat aanvragen voor demonstraties in de gaten worden gehouden, zodat de gemeente  voorwaarden kan stellen. 'Deze demonstratie was in ieder geval niet aangekondigd', aldus Poppens. 

Foto's: Davey Photography, Davey Baas & Pieter Schilt


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Onderwijs & Educatie 26 mrt. 2024 10:52

Gezamenlijke aanleg van bloeibos bij basisschool De Bloeiwijzer

Amstelveen - Leerlingen van basisschool De Bloeiwijzer hebben samen met buurtbewoners en groenwethouder Floor Gordon onder toeziend oog van schooldirecteur Ronald Bouwman 580 bomen en struiken aangelegd in een nieuw 'Bloeibos'.