Burgemeester Bas Eenhoorn. [Beeld: Anko Stoffels]

Burgemeester Bas Eenhoorn spreekt joint-roker toe

Amstelveen - In zijn maandelijkse column voor AmstelveenZ Magazine beschrijft burgemeester Bas Eenhoorn hoe hij iemand aanspreekt op het roken van een joint op een familiefeestje. 

‘Kort geleden was ik op een familiefeestje. De gastvrouw, een beetje in de stress, rookte in de tuin een sigaretje. Dacht ik. Toen ik haar even gezelschap hield bleek het een ‘lichte joint’. Daar had ik wel wat over te zeggen.’ 

Wist ze wel wat voor een criminele wereld achter die aardige jongens van de ‘coffee-shop’ zat? Ik gaf haar een inkijkje in de wereld van de hennepteelt in Nederland. Mensen, die een kwekerij beginnen om thuis wat bij te verdienen. De levensgevaarlijke, vooral brandgevaarlijke situaties, die dan ontstaan. Waar, zeker als die hennepteelt ergens in een groter woongebouw plaats heeft, velen in gevaar kunnen brengen. En niet alleen het eigen gezin.

Ook vertelde ik over de mensen, die dachten zo van hun schulden af te kunnen komen met kweken van hennepplantjes en worden ‘geript’ op het moment, dat de oogst kan beginnen. Alles kwijt, enorme stress en de schulden lopen op, want de opbrengst komt bij de criminelen terecht. Of de kans dat je wordt betrapt en vervolgens de woningbouwvereniging de huur beëindigt. En je staat met je gezin op straat. Ook de burgemeester kan besluiten je woning voor een aantal maanden te sluiten met fatale gevolgen.

We weten, dat een groot deel van de drugs-productie, ook van de hennep, naar het buitenland gaat. Dat er enorme winsten worden gemaakt, dat het over heel veel geld gaat. Prof. Tops en de journalist Tromp hebben dat in hun boek over de achterkant van Nederland indringend beschreven.

Bende-oorlogen zijn aan de orde van de dag. In het zwaar-criminele circuit gaat het van kwaad tot erger. Het zwarte geld wordt wit gewassen en de onderwereld probeert zich een plaats te veroveren in de gewone maatschappij. En daar invloed uit te oefenen door in horeca en andere bedrijfstakken de macht over te nemen.

Of in business-clubs van sportverenigingen posities in te nemen, te kopen dus gewoon. En daar relaties aan te knopen, zodat de goede gang van zaken in de rechtstaat wordt ondermijnd. Daar uiteindelijk ontstaat een groot gevaar voor onze maatschappij: ondermijning, die leidt naar een maatschappij, waar het recht van de sterkste, en niet meer de wet, geldt. Met alle kracht en overtuiging moeten we ons daar tegen verzetten.

De gastvrouw van ons familiefeestje maakt bezwaar. ‘Alsof ik de schuld draag van die fatale ontwikkeling door een jointje te roken’, is haar repliek. ‘Geef de softdrugs vrij en het komt allemaal goed’.  Eerlijk gezegd weet ik dat de wereld niet zo in elkaar zit. De verwevenheid in de criminele onderwereld is te groot.

De kleine hennepkweker zullen we ook in Amstelveen stevig achtervolgen. Hij is onderdeel van het grote kwaad en veroorzaakt groot gevaar, direct voor zijn leefomgeving, indirect voor de rechtstaat. Dus waarschuw ik nog maar eens: doe er niet aan mee. Misschien komen er nog eens oplossingen bij veranderende wetgeving. Maar voor nu is er maar 1 boodschap: er is geen vrijbaan voor hennepkweken, ook niet in Amstelveen!

Bas Eenhoorn, burgemeester van Amstelveen

Bas Eenhoorn is waarnemend burgemeester van Amstelveen. In AmstelveenZ Magazine schrijft hij maandelijks over de uitoefening van zijn vak en over lokale vraagstukken, uitdagingen en ontwikkelingen. In de mei-editie (2018) over hennepteelt.


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.