Martin Kortekaas (GroenLinks). Beeld: Katja Mali Fotografie

'Burgemeester Eenhoorn gedraagt zich als olifant in porseleinkast'

Amstelveen - De kritiek op de handelwijze van waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn van Amstelveen, om tot een fusie/samenwerking tussen Amstelland-gemeenten te komen, zwelt aan.

Nadat gemeente Ouder-Amstel gisteren al de handelwijze van Eenhoorn afkeurde, laat GroenLinks Amstelveen vandaag in een persbericht weten met verbazing te kijken naar de manier waarop interim burgemeester Bas Eenhoorn zijn notitie over bestuurlijke samenwerking met de buurgemeenten naar buiten heeft gebracht.

Afknippen

GroenLinks Amstelveen laat via fractievoorzitter Martin Kortekaas weten: 'In feite dringt Eenhoorn aan op een fusie tussen Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel. Voor het gemak knipt hij daarbij de huidige gemeente Ouderamstel in tweeën, Ouderkerk en Duivendrecht. Wat er dan met Duivendrecht en Diemen moet gebeuren laat zich raden, die moeten hun heil blijkbaar maar bij Amsterdam zoeken.

Olifant

Kortekaas: 'Wij willen dat de gemeenteraad van Amstelveen zich hierover uitspreekt, doordat burgemeester Eenhoorn als een olifant door de porseleinkast loopt, dreigt nu onze goede samenwerking met de buurgemeenten spaak te lopen.'

Ook verbazing in Diemen

Zelfs in Diemen denken ze er het zijn van, zo liet burgemeester Erik Boog van Diemen weten aan DiemerNieuws. Hij noemt de actie van Eenhoorn een noodgreep uit onzekerheid.

Rol Remkes

GroenLinks Amstelveen laat weten 'nog tal van vragen te hebben, die in de raad aan de orde moeten komen'.  'Zo is het onduidelijk of Eenhoorn hier namens het college van B&W spreekt, of dat dit idee geheel voor eigen rekening is. Wel lijkt duidelijk dat de notitie in samenspraak met scheidend Commissaris van de Koning Remkes tot stand gekomen is.'

'Slechte samenwerking Amstelveen-Aalsmeer'

Verder moet volgens GL Amstelveen de vraag op tafel of deze vlucht naar voren de goede reactie is op de blijkbaar slecht lopende ambtelijke samenwerking met Aalsmeer. 'De notitie pleit voor een fusie als enig antwoord op het machtsspel met Amsterdam en andere grote gemeenten in de regio, hoewel duidelijk is dat alle burgemeesters van de betrokken gemeentes zich hebben uitgesproken tegen gemeentelijke fusies op korte termijn.'

Analyse

'Wij willen dat er nu eerst een goede analyse wordt gemaakt waarin recht wordt gedaan aan de gezichtspunten van alle betrokken gemeenten; als een fusie al een goed idee zou zijn, dan moet er wel draagvlak zijn', aldus Kortekaas. GroenLinks Amstelveen vindt dat de inwoners van alle betrokken gemeenten zich uit moeten kunnen spreken over eventuele fusies en namens die bevolking moeten nu de gemeenteraden van zich laten horen.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.

Kunst & Cultuur gisteren 12:05

Corona-crisis in Amstelveen: Rondje Cultuur

Amstelveen - De kunst & cultuursector wordt ook in Amstelveen keihard geraakt door de coronacrisis. In een Rondje Cultuur met verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) wordt inzicht gegeven in de effecten van de coronamaatregelen op diverse instellingen en individuele kunstenaars. 

Columns 23 mei 2020 19:30

Column Geertje Visser: #BLIJFBINNEN

Amstelveen - Geertje Visser schrijft maandelijks columns voor AmstelveenZ Magazine. Ze heeft een man en drie zonen, woont en werkt in Amstelveen. In de mei-editie een stukje over thuiswerken in combinatie met thuisonderwijs.