Burgemeester Poppens zwicht niet voor smeekbede We Are Here

Burgemeester Poppens zwicht niet voor smeekbede We Are Here Foto: Tjapko Poppens

Amstelveen - De burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens, blijkt eerder vandaag geen gehoor te hebben gegeven aan een laatste dringend verzoek van leden van de groep 'We Are Here' om alsnog van ontruiming van het Amstelveense kraakpand in Uilenstede af te zien.

Vandaag werd het door We Are Here gekraakte pand in de wijk Uilenstede in alle rust ontruimd, maar de groep had op het laatste moment (zondag) via een open brief aan de burgemeester een verzoek gedaan om de ontruiming vandaag alsnog tegen te houden. In dat geval hadden de We Are Here-leden in hun visie gebruik kunnen maken van het recht op hoger beroep, waarmee 'aantasting van de rechtsstaat' zou worden voorkomen. Daarmee hadden de krakers langer in het pand kunnen verblijven.

Nul op rekest

Poppens gaf echter vanmorgen nul op rekest via een retourbrief die vanmiddag openbaar werd gemaakt.  'Ik heb begrip voor uw zorg over deze situatie, maar kan niet aan uw verzoek voldoen', zo luidde het antwoord van Poppens in de antwoordbrief waarin hij het een en ander uiteenzet. Poppens stelt in zijn beslissing zorgvuldig de belangen van alle betrokkenen te hebben meegenomen, ook die van de gebouw-eigenaar.  

Aantasting van de rechtsstaat

De leden van We Are Here waren van mening dat de snelle ontruiming van het Amstelveense kantoorpand 'een ernstige aantasting van de rechtsstaat' betekende, omdat er geen spoedappel had gediend over de zaak. De groep liet in de brief aan Poppens weten te hopen dat vandaag niet de laatste dag zou zijn dat ze in Amstelveen mochten verblijven. 'U kunt daar alles aan doen, eenvoudig door de rechtsstaat te handhaven', zo vroeg de groep aan Poppens.

De rechter oordeelde vorige week dat het gekraakte pand aan Uilenstede ontruimd mocht worden. Vanmiddag vertrokken de krakers in alle rust uit het pand dat ze begin april hadden gekraakt.


Reacties