Ruud Kootker (bbA)

Burgerbelangen Amstelveen is boos en teleurgesteld

Amstelveen – De lokale partij Burgerbelangen Amstelveen kan het moeilijk verkroppen dat niet bbA, maar de nieuwe lokale partij Goed voor Amstelveen (GVA) een College van B en W gaat vormen met VVD, D66 en PvdA.

In een persbericht van de partij (lees hier het volledige bericht) uiten diverse partijprominenten en raadsleden van bbA hun onvrede  over de uitsluiting van de college-onderhandelingen: VVD en D66 zijn de boosdoeners en krijgen van diverse bbA-partijprominenten behoorlijk de wind van voren. Er zit dermate veel venijn in de reacties van de bbA'ers, dat ze VVD en D66 vermoedelijk geen betere bevestiging hadden kunnen geven dat zij met Goed voor Amstelveen de juiste keuze hebben gemaakt om tot een stabiel college met onderling vertrouwen te komen. 

Twijfelende leiders

De bbA'ers uiten nu de onderhandelingen zijn stukgelopen hun kennelijk ware gevoelens over de VVD en D66: 'De VVD wil geen kritische pottenkijkers en D66 durft geen mening te vormen,' zegt bbA-oprichtster Linda Roos in het persbericht. bbA-raadslid Pieter Monkelbaan verwijt de partijen 'twijfelende leiders en weifelende achterbannen'te hebben en oud-voorzitter Paul van der Meer zegt dat D66 alleen de eigen koers wil varen en niet openstaat voor eigenwijze meningen. Dat hadden ze vier jaar in moeten slikken als VVD en D66 wel voor bbA hadden gekozen.

Verkiezingsuitslag

Burgerbelangen behaalde afgelopen verkiezingen 5 zetels (+1 ten opzichte van 2018) en werd daarmee de derde partij van Amstelveen. Een uitstekende uitslag na een solide campagne, maar wellicht had de partij - ook de grootste en langst bestaande lokale partij van Amstelveen - zich daarmee al iets te rijk gerekend. De boosheid en teleurstelling van veel bbA’ers richt zich onder andere op het feit dat bbA als  derde partij van Amstelveen is uitgesloten. Volgens bbA-raadslid Pieter Monkelbaan is gekozen 'voor partijbelangen en niet voor de verkiezingsuitslag van en het bredere draagvlak in Amstelveen'. Fractievoorzitter Ruud Kootker liet al tegen de lokale omroep RTVA weten dat kiezers daar ‘geen zak van begrijpen’.

Derde plek is geen garantie

Maar dat een derde plek tijdens de verkiezingen geen garantie is voor college-deelname weten ze bijvoorbeeld bij GroenLinks maar al te goed. Die partij was de afgelopen zestien jaar de derde partij van Amstelveen, maar kwam in die periode nimmer in het bestuurderspluche te zitten. BbA nam zelf wel acht jaar lang (2010-2014 en 2014-2018)  als vijfde partij van Amstelveen plaats in het College van B en W, terwijl GroenLinks als derde partij telkens in de oppositiebanken terecht kwam. Bij bbA vonden ze dat prima. Dat de grootste drie partijen - of het nu om inhoud of persoonlijke verhoudingen gaat - nu eenmaal niet altijd samen een college  vormen is eerder regel dan uitzondering in Amstelveen: het is helemaal niets nieuws onder de zon.

'Democarie beetje graf ingeduwd'

Maar bij bbA zit het diep. Burgerbelangen-partijvoorzitter Peter Bot gaat zelfs zo ver dat hij nu vindt dat met het passeren van bbA door VVD en D66 de democratie ‘een beetje het graf wordt ingeduwd’ en dat een hogere opkomst bij de volgende verkiezingen zo nooit haalbaar wordt. Volgens het debuterende bbA-raadslid Kitty Huisman is het ‘zeer schadelijk voor de reputatie van en het vertrouwen in de politiek dat bbA aan de kant is geschoven’. bbA-lid Dave Offenbach hoopt dat ‘mensen na deze gang van zaken het belang van een betrouwbare onafhankelijke partij nog meer gaan inzien'. En ook oud-bbA-wethouder John Levie concludeert at het skippen van bbA 'geen recht doet aan de keuze van de Amstelveense kiezers.'

Venijn

Neemt niet weg dat 2022 wel degelijk een ideaal moment was geweest om nu eens wel met de drie grootste partijen (VVD-D66-bbA) een college te vormen. Qua partijprogramma’s had dat zeker een uitstekende optie geweest; GroenLinks had wat dat betreft de afgelopen jaren bij voorbaat minder kans omdat het meer afwijkende (maar niet onoverkomelijke) standpunten heeft.

De grootste partij

Kootker concludeert dat de grootste partij worden de beste garantie geeft op College deelname. En zo is het maar net, ook al geeft dat zelfs geen honderd procent garantie: de VVD werd in 2002 als grootste partij van Amstelveen aan de kant gezet door een centrum linkse coalitie gevormd door CDA, PvdA, D66 en GroenLinks.

Kootker zegt zich in ieder geval volop te gaan inzetten om bbA over vier jaar de grootste partij van Amstelveen te laten worden: 'We moeten het vertrouwen van de kiezer behouden en zorgen dat we de  zittende macht doorbreken. We moeten proberen de grootste partij van Amstelveen te worden. Ik zou zeggen: wie doet mee? Groei in mensen, groei in kaders en groei in zetels.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Wonen vandaag 10:51

Van Oud-Zuid naar The Mayor

Amstelveen - Leo (68) en Anja (66) Bronkhorst woonden praktisch om de hoek van The Mayor aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Het was een prachtig appartement, maar het ontbreken van een buitenruimte voelde toch niet goed. Het stel was gewend aan een huis met een grote tuin, maar het onderhoud wilden ze niet meer. In The Mayor vonden ze het beste van twee werelden.

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.