Ewa Petiet (Burgerbelangen Amstelveen)

Burgerbelangen Amstelveen pleit voor ‘wachtverzachter’

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) pleit ervoor om jongeren die moeten wachten om ggz-hulp te ontvangen vanwege oplopende wachtlijsten, te ondersteunen met een zogenoemde 'WachtVerzachter'.

De wachtverzachter wordt al met succes ingezet in onder andere gemeente Utrecht en gemeente Eindhoven. Tijdens het wachten op professionele hulp bieden ervaringsdeskundigen (ofwel wachtverzachters) de jongeren en hun ouders/verzorgers belangrijke ondersteuning aan.

Zeker voor de jongeren die kampen met (ernstige) mentale klachten, verslechtert de situatie vaak tijdens dat wachten op professionele hulp. ‘Het kan fijn zijn om dan contact te hebben met anderen die dit uit eigen ervaring kennen. Mensen die weten wat dat wachten met je doet,’ zegt bbA-raadslid Ewa Petiet.

Motie wachtverzachter

Ze zal vanavond (woensdag 8 november)  tijdens de begrotingsraad in het raadhuis een motie indienen, waarin andere partijen wordt gevraagd om jongeren die moeten wachten op ggz-hulp, te ondersteunen met een wachtverzachter. In Amstelveen zijn er ongeveer 1900 jeugdigen (<18 jaar) die gebruik maken van zorg. Dat gaat zowel om lichte (en vaak snelle) vormen van zorg als de zwaardere zorg, waarvoor vaak wachtlijsten zijn.

Wachtlijsten ggz Amstelveen

Kinderen die opgroeien in een instabiele thuissituatie, of kampen met psychische problemen, hebben vaak hulp nodig. Maar de wachttijden voor jeugdzorg zijn soms lang. 'Door de lange wachtlijsten duurt wachten op jeugdhulp vaak langer dan we willen en dan goed is,'zegt Petiet.

Ze vervolgt: ‘De wachtlijsten zijn een landelijk probleem en gemeente Amstelveen onderneemt al allerlei acties om de wachttijd te verkorten. Maar soms ben je niet meteen aan de beurt om hulp te krijgen en kom je op de wachtlijst. Wij willen voor die momenten graag iets aan toevoegen in de vorm  de wachtverzachter, een heel concrete tool waarbij door middel van ervaringsdeskundigen ondersteuning wordt geboden aan wachtende jongeren, én aan hun ouders.'


Meer nieuws

Kunst & Cultuur vandaag 15:32

Amstelveen Triënnale 2024: Amstelveense kunstenaars kunnen zich nu aanmelden

Amstelveen - Elke drie jaar organiseren drie Amstelveense culturele instellingen een tentoonstelling met en voor Amstelveense kunstenaars. In 2024 vindt de negende editie van de Amstelveen Triënnale plaats, georganiseerd door het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Museum JAN en Platform C.

Horeca vandaag 13:02

Silversant doet weer mee aan Nationale Snertdag

Amstelveen - Op zondag 10 december vindt alweer de zesde editie plaats van de nationale snertdag. Ruim tweeduizend 50-plussers maken op honderd locaties van een snertdag een feestdag. Ook in Amstelveen wordt er snert gegeten en wel bij Silversant, dat zestig ‘snert-eters’ zal ontvangen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:48

Amstelveen van voorheen (379)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 379 een oude foto van Plein 60.

Zakelijk gisteren 12:06

Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota Van Ekris Mijdrecht!

Amstelveen / Mijdrecht - Wij nodigen u graag uit op 9 december voor een bijzondere gelegenheid. Kom langs bij Toyota van Ekris in Mijdrecht en ontdek de volledig nieuwe Toyota C-HR, een toonbeeld van innovatie en stijl. Met zijn futuristische design, efficiënte hybride motoropties, en een luxueus, technologisch geavanceerd interieur, zet de nieuwe C-HR een nieuwe standaard in zijn klasse.

Verkeer & Vervoer gisteren 09:23

Tram 25 valt midden op kruispunt stil

Amstelveen - Tram 25 is zondagochtend in Middenhoven op een ongelukkige plek stilgevallen, namelijk midden op het kruispunt Dr. Willem Dreesweg/Melkweg. Daardoor raakte het kruispunt volledig geblokkeerd voor al het verkeer. Nadat de tram weer in beweging was gekomen, werd de 25 vervolgens gestremd door een defecte bovenleiding.