AmstelveenZ

Burgerbelangen Amstelveen uit zorgen over bodemvervuiling Amsterdamse bos

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) maakt zich grote zorgen over de grondkwaliteit van het Amsterdamse Bos. Dit naar aanleiding van de recente onderzoeksreportage van AT5, die veel stof deed opwaaien. Namens de bbA-fractie stelt raadslid Dave Offenbach nu dat (Amstelveense) burgers zich zorgen maken over de veiligheid en de gezondheidsrisico’s die men in het Bos kan lopen. 

Burgerbelangen meldt in een persbericht: 'De vervuiling komt vanuit de Nieuwe Meer. Die werd tot 1989 gebruikt om slib uit de Amsterdamse grachten in te lozen. Daarmee zijn ook zware metalen en PFAS in de Nieuwe Meer gestort en vervolgens terechtgekomen in delen van het Amsterdamse Bos. Eerder al hebben na de publicatie in Amsterdam de partijen Volt en Partij voor de Dieren de vraag gesteld of er ander onderzoek wordt gedaan naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de bosbodem.'

Rol Amstelveen 

BbA gaat verder: 'In principe zijn tot nu toe de Provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor de sanering van de grond. Maar volgens Dave Offenbach van bbA verandert dat volgend jaar (2024) met de inwerkingtreding van de Omgevingswet: 'Dan verschuift de verantwoording naar de gemeenten. Dat is dan Amsterdam/Amstelveen. Wij vinden daarom als medegebruiker van het Bos dat Amstelveen proactief betrokken moet blijven bij het monitoren van de situatie en moet samenwerken met andere relevante instanties om de veiligheid van haar inwoners te waarborgen.

Dave Offenbach nieuw.jpg
Dave Offenbach.

Maatregelen

bbA wil weten welke informatie Amsterdam hierover met Amstelveen heeft gedeeld, hoe de gemeente Amstelveen zich voorbereidt op de nieuwe verantwoordelijkheden omtrent bodemkwaliteit en welke maatregelen worden genomen om de overgang naar nieuwe bevoegdheden onder de Ondernemingswet te faciliteren. Offenbach: "De gezondheid en veiligheid van onze inwoners is onze hoogste prioriteit. Wij zijn diep bezorgd over de mogelijke impact van de bodemvervuiling in het Amsterdamse Bos op onze gemeenschap. Het is essentieel dat we duidelijke en transparante communicatie van zowel de gemeente Amsterdam als Amstelveen hebben over deze kwestie.”

Stappen

Ook wil de partij weten welke stappen worden ondernomen om de gezondheidsrisico’s van de bodemvervuiling te beoordelen en aan te pakken en hoe de gemeente Amstelveen de veiligheid voor de gezondheid van haar inwoners op haar grondgebied waarborgt, alsmede hoe de voortgang van de maatregelen tegen bodemvervuiling worden gemonitord en geëvalueerd. 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen 1 mrt. 2024 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.