Privé-archief Evert Zuiderent

Burgerbelangen Amstelveen wil straatnaam voor Sjoukje Dijkstra

Amstelveen - Moet in Amstelveen een straat, plein of park worden vernoemd naar de legendarische kunstrijdster Sjoukje Dijkstra? Als het aan de politieke partij Burgerbelangen Amstelveen ligt zeker  wel. De partij pleit ervoor bij het College van B en W. 

Sjoukje Dijkstra overleed op 2 mei jongstleden en was de eerste Nederlandse topsporter die in het kunstschaatsen goud won op de Olympische Spelen. Dat was in 1964 in Innsbruck. Daarvoor werd zij in Amstelveen groots gehuldigd en ontving de gouden erepenning van de gemeente Amstelveen. Zij is de eerste Amstelveense sporter, die in een individuele sport Olympisch goud heeft gewonnen. In januari 2022 besteedde de Vereniging Historisch Amstelveen aandacht aan Sjoukje Dijkstra met een tentoonstelling ter gelegenheid van haar 80e verjaardag.

Hoewel Sjoukje in het Friese Akkrum werd geboren heeft zij haar jeugd in Amstelveen doorgebracht. Haar vader Lou Dijkstra, zelf een goede langebaan schaatser, was hier ook huisarts. Als er ’s winters ijs lag trainde Sjoukje op het water van de Emmakade, maar de reguliere training was toch in de Apollohal en later in de Haagse HOKIJ.

Sjoukje werd in 1954 voor het eerst Nederlands kampioen, daarna van 1960 tot en met 1964 vijfmaal Europees kampioen en van 1962 tot en met 1964 driemaal wereldkampioen. Zij nam driemaal deel aan de Olympische Winterspelen: in 1954 (12e plaats), in 1960 won zij zilver en uiteindelijk in 1964 goud. Die finalewedstrijd werd toen bijgewoond door koningin Juliana en prinses Beatrix. Snel daarna werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Schaatsbond benoemde haar tot erelid.

Om zo ver te komen heeft Sjoukje Dijkstra zich enorme inspanningen getroost. Om te kunnen trainen onder de in die tijd befaamde trainer Arnold Gerschwiler heeft zij met name in het Engelse Richmond een Spartaans leven geleid met een hospita die vooral aan Sjoukjes kostgeld wilde verdienen en dan ook niet voor het normale eten zorgde en al helemaal niet een kachel op haar kamer toestond. Sjoukje heeft dat nooit aan haar ouders verteld, bang dat ze was dan door haar vader en moeder te worden teruggehaald.

Sjoukje Dijkstra wordt gezien als een van de legendarische topsporters, die past in het rijtje van Fanny Blankers-Koen, Anton Geesink, Ard Schenk en Johan Cruijff met dien verstande dat Dijkstra en Geesink het moesten doen in een tijd dat Olympische sport nog amateursport was en het aannemen van een beloning absoluut verboden was op straffe van uitsluiting. Pas een jaar na de Spelen van 1964 ging zij geld verdienen door zich aan te sluiten bij Holiday on Ice, waaraan zij tot en met 1972 was verbonden. Daarna zette zij met haar man Karl Kossmayer een circus op onder de naam Circus Dijkstra.

Sjoukje heeft twee dochters. Hoezeer zij zelfs in de huidige tijd nog een begrip was bleek nu 60 jaar later wel uit de enorme belangstelling voor haar uitvaart. Die moest in twee plaatsen worden gehouden. In het Limburgse Someren waar ze de laatste jaren woonde en in Hilversum al waar zij na haar trouwen met Karl Kossmayer ging wonen.

Fractievoorzitter Pieter Monkelbaan zegt: “bbA vindt dat Amstelveen, dat toch al niet overloopt van grote topsporters, de kans moet aangrijpen om zich voor altijd aan de naam Sjoukje Dijkstra te verbinden. “


Meer nieuws

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen 12 jul. 2024 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.