Raadszaal

Burgerbelangen nog niet aan boord bij VVD en D66; PvdA en Goed voor Amstelveen nog in de race

Amstelveen - De eerste offciele gesprekken tussen formatiepartijen VVD en D66 en de optionele partners Burgerbelangen Amstelveen (bbA), PvdA en Goed voor Amstelveen (GvA) om tot een nieuw college van B en W in Amstelveen te komen hebben afgelopen week nog niet tot meer duidelijkheid geleid.

Hoewel Burgerbelangen Amstelveen (met 5 zetels de derde partij van Amstelveen) de meest voor de hand liggende keuze lijkt om samen met VVD (8 zetels) en D66 (7 zetels) en eventueel PvdA (3 zetels) het pluche te gaan bekleden, is ook de kleine nieuwe lokale partij Goed voor Amstelveen van Jacqueline Hocker (2 zetels) dus nog altijd in de race. Na een week onderhandelen liggen nog altijd drie opties voor een nieuw college open. 

Nog geen duidelijkere koers

Vorige week werd bekend dat VVD en D66 met informateurs Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66) aansturen op een nieuw college, waarbij drie opties op tafel liggen. In twee van de drie opties maakt bbA onderdeel uit van de nieuwe coalitie, maar het is nog niet gezegd dat de grootste en langst bestaande lokale partij van Amstelveen de verkiezingswinst (van 4 naar 5 zetels) gaat verzilveren met een plaats in de cockpit. Ook de PvdA komt in twee van de drie opties voor.

  • Optie1: VVD, D66, Burgerbelangen (20 zetels)
  • Optie 2: VVD, D66, PvdA, Burgerbelangen (23 zetels)
  • Optie 3: VVD, D66, PvdA, Goed voor Amstelveen (20 zetels) 

Meer tijd nodig

Onderhandelaar Gordon gaf vorige week maandag in een kort debat in de raadszaal nog aan de drie scenario's op korte termijn te willen verkennen, waarbij ze hoopte vandaag een eerste update te kunnen geven over het vervolg. De gesprekken stonden afgelopen donderdag en vrijdag gepland. 'Als het zo is dat die gesprekken nog niet leiden tot een duidelijkere koers dan zal de update niks meer zijn dan dat we meer tijd nodig hebben,' zei Gordon vorige week. 

Snelheid

Vandaag kwam via de Griffie een persbericht naar buiten waarin werd aangegeven dat Raat en Gordon meer tijd nodig hebben - en zelfs tot uiterlijk 25 april. De eerste gesprekken zouden volgens het bericht 'constructief' zijn geweest, maar ze hebben in ieder geval nog niet tot een duidelijke koers geleid. Ook Raat gaf in de bewuste vergadering vorige week nog aan te hopen de afgelopen week slagen te kunnen maken. Hij benadrukte daarbij overigens wel dat snelheid ondergeschikt is aan zorgvuldigheid. 'Het gaat er om een goed college neer te zetten dat de aankomende vier jaar aan de slag kan.' 

Burgerbelangen wil graag

Duidelijk is dat Burgerbelangen staat te trappelen om bestuursverantwoordelijkhied te nemen. Fractievoorzitter Ruud Kootker wond er tijdens de eerste raadsvergadering - bij de installatie van de nieuwe raadsleden eind maart - geen doekjes om. Hij stelde daarin zelfs dat het dragen van bestuurlijke verantwoordelijkheid bij de derde partij van Amstelveen hoort. 

Schaakbord

Vorige week maandag voelde Kootker Raat nog openbaar aan de tand. Hij wilde weten waarom VVD en D66 hadden gekozen om drie college-opties op tafel te leggen - en niet 1 optie, om die vervolgens uit te werken alvorens andere alternatieve samenwerkingen aan de orde komen. Hij sprak van een schaakbord en wilde weten wat de  overwegingen waren om dat zo te doen. Raat counterde dat er geen sprake was van een schaakbord, maar liet in zijn antwoord doorschemeren dat het het college van B en W vooral ook een team moet zijn. 

Voor 25 maart zal vanuit de formateurs een update volgen over de samenstelling van het College 2022-2026.


Meer nieuws

Sport vandaag 09:19

Amsterdamse Bos Golf op 27 juni: inschrijven nog mogelijk

Amstelveen - De 11e editie van de Amsterdamse Bos Golf komt er weer aan. Op dinsdag 27 juni 2023 is het Amsterdamse Bos voor één dag omgetoverd in een 18 holes golfbaan. De voorbereidingen zijn in volle gang. Inmiddels hebben zich al veel mensen opgegeven, maar er kunnen er nog een paar bij. Met een flight of individueel!

Kunst & Cultuur vandaag 08:12

Open Ateliers 2023: 60 professionele kunstenaars openen de deuren

Amstelveen - De Atelierroute komt er weer aan. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni openen 60 professionele kunstenaars tijdens de Open Ateliers 2023 van 11.00 tot 17.00 uur hun deuren om iedereen kennis te laten maken met hun werk. Voorafgaand aan dit weekend is er bij het Cobra Museum een gratis Centrale Expositie waar de deelnemende kunstenaars ieder alvast één werk laten zien. Ontdek tijdens deze dag verschillende disciplines en laat je verrassen door de gevarieerde kunstwereld.

Evenementen & Activiteiten gisteren 09:38

Tweede editie De Kegel Family Fair op zaterdag 24 juni

Amstelveen - De eerste editie vorig jaar van De Kegel Family Fair was een groot succes. Op zaterdag 24 juni vindt daarom de tweede editie plaats. Tussen 12.00 en 18.30 uur wordt het terrein van de Kegel aan de Bovenkerkerweg omgetoverd tot een heus walhalla voor jong en oud.

Kunst & Cultuur gisteren 07:25

Cobra Museum viert 75 jaar Cobra-beweging met grootschalige tentoonstelling

Amstelveen - In het naoorlogse Parijs werd 75 jaar geleden de revolutionaire Cobra-beweging opgericht. Het was een kunstenaarsbeweging die bekend stond om zijn grenzeloze en vrije ideeën. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen viert dit jubileum met een knallend tentoonstellingsprogramma met veel internationale bruiklenen. Met dezetentoonstellingen brengt het Cobra Museum actuele maatschappelijke thema’s tot leven, om samen met de bezoekers die grenzeloze vrijheid te beleven.