Raadszaal

Burgerbelangen nog niet aan boord bij VVD en D66; PvdA en Goed voor Amstelveen nog in de race

Amstelveen - De eerste offciele gesprekken tussen formatiepartijen VVD en D66 en de optionele partners Burgerbelangen Amstelveen (bbA), PvdA en Goed voor Amstelveen (GvA) om tot een nieuw college van B en W in Amstelveen te komen hebben afgelopen week nog niet tot meer duidelijkheid geleid.

Hoewel Burgerbelangen Amstelveen (met 5 zetels de derde partij van Amstelveen) de meest voor de hand liggende keuze lijkt om samen met VVD (8 zetels) en D66 (7 zetels) en eventueel PvdA (3 zetels) het pluche te gaan bekleden, is ook de kleine nieuwe lokale partij Goed voor Amstelveen van Jacqueline Hocker (2 zetels) dus nog altijd in de race. Na een week onderhandelen liggen nog altijd drie opties voor een nieuw college open. 

Nog geen duidelijkere koers

Vorige week werd bekend dat VVD en D66 met informateurs Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66) aansturen op een nieuw college, waarbij drie opties op tafel liggen. In twee van de drie opties maakt bbA onderdeel uit van de nieuwe coalitie, maar het is nog niet gezegd dat de grootste en langst bestaande lokale partij van Amstelveen de verkiezingswinst (van 4 naar 5 zetels) gaat verzilveren met een plaats in de cockpit. Ook de PvdA komt in twee van de drie opties voor.

  • Optie1: VVD, D66, Burgerbelangen (20 zetels)
  • Optie 2: VVD, D66, PvdA, Burgerbelangen (23 zetels)
  • Optie 3: VVD, D66, PvdA, Goed voor Amstelveen (20 zetels) 

Meer tijd nodig

Onderhandelaar Gordon gaf vorige week maandag in een kort debat in de raadszaal nog aan de drie scenario's op korte termijn te willen verkennen, waarbij ze hoopte vandaag een eerste update te kunnen geven over het vervolg. De gesprekken stonden afgelopen donderdag en vrijdag gepland. 'Als het zo is dat die gesprekken nog niet leiden tot een duidelijkere koers dan zal de update niks meer zijn dan dat we meer tijd nodig hebben,' zei Gordon vorige week. 

Snelheid

Vandaag kwam via de Griffie een persbericht naar buiten waarin werd aangegeven dat Raat en Gordon meer tijd nodig hebben - en zelfs tot uiterlijk 25 april. De eerste gesprekken zouden volgens het bericht 'constructief' zijn geweest, maar ze hebben in ieder geval nog niet tot een duidelijke koers geleid. Ook Raat gaf in de bewuste vergadering vorige week nog aan te hopen de afgelopen week slagen te kunnen maken. Hij benadrukte daarbij overigens wel dat snelheid ondergeschikt is aan zorgvuldigheid. 'Het gaat er om een goed college neer te zetten dat de aankomende vier jaar aan de slag kan.' 

Burgerbelangen wil graag

Duidelijk is dat Burgerbelangen staat te trappelen om bestuursverantwoordelijkhied te nemen. Fractievoorzitter Ruud Kootker wond er tijdens de eerste raadsvergadering - bij de installatie van de nieuwe raadsleden eind maart - geen doekjes om. Hij stelde daarin zelfs dat het dragen van bestuurlijke verantwoordelijkheid bij de derde partij van Amstelveen hoort. 

Schaakbord

Vorige week maandag voelde Kootker Raat nog openbaar aan de tand. Hij wilde weten waarom VVD en D66 hadden gekozen om drie college-opties op tafel te leggen - en niet 1 optie, om die vervolgens uit te werken alvorens andere alternatieve samenwerkingen aan de orde komen. Hij sprak van een schaakbord en wilde weten wat de  overwegingen waren om dat zo te doen. Raat counterde dat er geen sprake was van een schaakbord, maar liet in zijn antwoord doorschemeren dat het het college van B en W vooral ook een team moet zijn. 

Voor 25 maart zal vanuit de formateurs een update volgen over de samenstelling van het College 2022-2026.


Meer nieuws

Sport 20 feb. 2024 12:55

YouTube elftal Creators FC komt naar RODA '23

Amstelveen - Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van voetbalclub Roda '23 komt het bekende YouTube elftal Creators FC voor het eerst naar Amstelveen. Met haar grote selectie is het elke wedstrijd weer een verassing welke grote YouTubers, influencers en Creators er aan de aftrap staan. Een groot deel van de opbrengsten gaat naar The Hunger Project.

Verkeer & Vervoer 20 feb. 2024 10:35

Dienstregeling Uithoornlijn bekend

Amstelveen - De dienstregeling van de Uithoornlijn, die vanaf 21 juli 2024 gaat rijden, is bekendgemaakt door de Vervoerregio. Ook is bekend wat het effect is van de tramlijn op de buslijnen in de regio.  De Uithoornlijn, die officieel de Amsteltram gaat heten, rijdt als tramlijn 25 van Uithoorn Centrum via Amstelveen-Westwijk naar Amsterdam-Zuid.

Algemeen 19 feb. 2024 18:34

Nel de Graaf na 47 jaar met pensioen

Amstelveen - Gemeente Amstelveen heeft vandaag afscheid genomen van bestuurssecretariaatmedewerkster Nel de Graaf, die na 47 jaar (!) werkzaam te zijn geweest voor de gemeente met pensioen is gegaan.

Verkeer & Vervoer 19 feb. 2024 14:33

Fiets- en voetpad Keizer Karelweg onder A9 dicht tot en met 24 februari

Amstelveen - Door funderingswerkzaamheden direct naast de Keizer Karelweg worden tot en met zaterdag 24 februari het fietspad en voetpad tussen de Burgemeester Rijnderslaan en De Meander overdag afgesloten. (Brom)fietsers worden omgeleid via de Ouderkerkerlaan, Keerpuntweg en Meander.