Raadszaal

Burgerbelangen pleit voor openbare vergaderingen Presidium

Amstelveen – Oppositiepartij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt dat  de vergaderingen van de fractievoorzitters van de gemeenteraad, het zogeheten Presidium, openbaar moeten worden.

De partij, die zich inzet voor meer openbaarheid rond raadsvergaderingen, zal daar woensdagavond 21 april 2021 in de gemeenteraadsvergadering voor pleiten.

In het Presidium worden organisatorische en huishoudelijke zaken rondom het goed laten functioneren van de gemeenteraad  besproken, alsmede de agendacommissie die de dagelijkse gang van zaken en de reguliere vergadercyclus coördineert.

Openbare inkijk

Fractievoorzitter Ruud Kootker vindt dat die vergaderingen openbaar moeten zijn, bekend moet zijn wanneer deze worden gehouden en dat de afsprakenlijsten van die vergaderingen worden gepubliceerd, zodat iedereen daar kennis van kan nemen. “Een openbare inkijk hoe en op welke wijze de raad zich organiseert draagt bij aan het creëren van draagvlak en vertrouwen bij het publiek”, zo zegt hij.

Andere stemming

Daarnaast komt bbA met het voorstel dat bij stemmingen in het Presidium niet op basis van de fractiegrootte wordt gestemd, maar dat alle leden één stem krijgen. Kootker: “Geen stemmingen op basis van omvang van de fractie, want dan worden stemmingen een afspiegeling van de politieke verhoudingen en dat is nu net niet de bedoeling als het gaat om louter niet-politieke zaken.”

Burgerraadsleden

Tot slot ligt er een voorstel dat burgerleden (dat zijn actieve partijleden, die wel deel mogen uitmaken van raadscommissies maar geen lid van de raad zijn) eerst twee jaar op de kieslijst moeten hebben gestaan voordat zij als burgerlid beëdigd kunnen worden. Ruud Kootker: “Onnodige obstakels. bbA vindt dat je zo min mogelijk obstakels moet opwerpen voor mensen die actief willen worden bij het ondersteunen van een fractie van de gemeenteraad. Het is al moeilijk genoeg mensen te vinden die tijd en energie willen stoppen in het gemeenteraadswerk.”

De voorstellen zullen woensdagavond 21 april in de gemeenteraad, in de vorm van amendementen, worden behandeld bij de wijzigingsvoorstellen voor de Reglementen van Orde van de Raad. 


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen vandaag 19:48

Amstelveen van voorheen (247)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 247 weer eens een foto van Plein 60: een prentbriefkaart uit 1974.

Sport vandaag 13:00

Schermtalent Thomas in Nederlands team

Amstelveen - Schermen doet bij velen van ons denken aan filmscènes zoals die van Pirates of the Caribbean, waar kapitein Jack Sparrow met zijn zwaard tal van avonturen beleeft. En dit is ook één van de redenen waarom kinderen getriggerd worden door de sport. Toch heeft schermen iets mystieks. Het pak, de regels en de subtiele bewegingen. Een interview met de Amstelveense Thomas Dijkstra die de sport al sinds zijn 6e beoefent en inmiddels tot het Nederlands Team behoort. 

Algemeen gisteren 11:38

Amstelveen schudt slaapstad-imago af: trendy & hip

Amstelveen - Amstelveen lijkt het imago van saaie slaapstad behoorlijk te hebben afgeschud. De Telegraaf meldt in een paginagroot lifestyleartikel in de zaterdagkrant dat Amstelveen tegenwoordig als trendy gekwalificeerd kan worden, mede door een eerdere notering in het trendy platform USE-IT EUROPE.

Algemeen gisteren 10:00

Ketting kledingruil nu ook in Amstelveen

Amstelveen - Gratis nieuwe outfits, mensen in de buurt leren kennen én kledingverspilling tegengaan. Dat zijn de ingrediënten van de ‘Ketting Kledingruil’. De 21-jarige Denise Abbel kwam dit initiatief tegen en werd direct enthousiast. ‘Het is echt een win-win-win situatie en tot mijn grote verbazing bestond dit nog niet in Amstelveen.’ Een interview met deze ondernemende jongedame die graag uitlegt hoe je mee kunt doen.