Het Keizer Karelplein in vroegere jaren. Privé-archief Evert Zuiderent

‘Burgerinitiatief kunstwerk Keizer Karelplein alsjeblieft niet politiek neersabelen’

Amstelveen – Diverse direct omwonenden van het Keizer Karelplein in Amstelveen zijn verrast dat er een politieke rel is ontstaan rond de voorgenomen plaatsing van een nieuw kunstwerk op het plein, dat deze zomer volledig opnieuw wordt ingericht en een rotonde krijgt.

Donderdag lieten de zeven oppositiepartijen in de gemeenteraad (AVA, GL, CDA, CU,SP, BBA en OCA) in een gezamenlijk persbericht weten het te betreuren dat omwonenden door het College van B en W zijn gepasseerd bij de opdrachtverlening voor de eventuele plaatsing en vervaardiging van het nieuwe kunstwerk. De kunstenares, de Zandvoortse Margot Berkman, werd al voorgedragen door het college en dat was tegen het zere been van de oppositiepartijen.

Juist zeer betrokken

Een bewoner van het plein, Sebastiaan Vierkant, laat in een reactie op de kwestie weten dat hij zich juist zeer betrokken voelt door de gemeente. ‘Een aantal bewoners heeft zich laten zien op inloopavond  in september 2018 rond de vernieuwing van het Keizer Karelplein en het initiatief gelanceerd voor een fontein op het verkeersplein, in de geest van Keizer Karel’, zegt Sebastiaan. ‘Dit is ook precies wat we graag willen meegeven aan de kunstenaar, de historische context van wat Keizer Karel voor Amstelveen betekent,’ zegt Sesbastiaan verwijzend naar bijvoorbeeld het gedicht op een flatgebouw op de hoek Van der Hooplaan/Lindenlaan in de wijk Keizer Karelpark.

Fontein

‘We dachten in eerste instantie zelf aan een fontein, maar dat bleek niet mogelijk,’ legt Sebastiaan uit. ‘Maar de gemeente is naar mijn idee met onze wensen aan de slag gegaan en ze zijn met een plan voor een kunstwerk gekomen, gemaakt door een vooraanstaande kunstenares die nota bene in nauwe samenspraak met bewoners een kunstwerk wil ontwikkelen. Volgens mij is dat een van de puurste vormen van participatie’, zegt hij. ‘De selectie van de kunstenaar is gedegen uitgevoerd door een beleidsmedewerker Kunst & Cultuur van de gemeente. De keuze is deze keer niet op een kunstenaar uit Amstelveen gevallen maar een kunstenaar uit Zandvoort, 29 kilometer verderop’.

Niet politiek neersabelen

Sebastiaan en medebewoners hopen nu vooral dat het initiatief voor het kunstwerk niet nu politiek  wordt neergesabeld. ‘Kritische vragen oké – dit is de taak van de oppositie maar dit overschaduwd het initiatief volkomen. Ik vraag me af heeft de oppositie de buurtbewoners gevraagd naar ons standpunt?’ We zien dit als kans om het Keizer Karelplein weer uitstraling te geven zoals het ooit was. Beelden van vroeger laat zien dat het ooit een mooi statig plein was.’

[Tekst gaat verder onder foto]

Allure

‘Wij zijn voorstander van het verbeteren van de verkeersveiligheid, maar het betekent wel dat het verkeer nog dichter bij onze huizen komt te rijden. Wij kijken als bewoners iedere avond recht in de koplampen van het voorbijkomende verkeer en straks komt de weg nog dichter langs onze huizen, dus het zou mooi zijn als daar iets moois tegenover staat. De bewoners van het drukste verkeersplein van Amstelveen hebben initiatief genomen, het is omarmt door de gemeente en laten we nu met zijn allen zorgen dat het plein zijn allure van weleer weer terug krijgt en veiliger wordt’.

Voor het nog te maken kunstwerk is 75.000 euro uitgetrokken. Het Keizer Karelplein wordt versneld opnieuw ingericht, omdat de huidige verkeerssituatie onoverzichtelijk is en er jaarlijks talloze ongevallen plaatsvinden.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.

Kunst & Cultuur gisteren 12:05

Corona-crisis in Amstelveen: Rondje Cultuur

Amstelveen - De kunst & cultuursector wordt ook in Amstelveen keihard geraakt door de coronacrisis. In een Rondje Cultuur met verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) wordt inzicht gegeven in de effecten van de coronamaatregelen op diverse instellingen en individuele kunstenaars. 

Columns 23 mei 2020 19:30

Column Geertje Visser: #BLIJFBINNEN

Amstelveen - Geertje Visser schrijft maandelijks columns voor AmstelveenZ Magazine. Ze heeft een man en drie zonen, woont en werkt in Amstelveen. In de mei-editie een stukje over thuiswerken in combinatie met thuisonderwijs.