Het Keizer Karelplein in vroegere jaren. Privé-archief Evert Zuiderent

‘Burgerinitiatief kunstwerk Keizer Karelplein alsjeblieft niet politiek neersabelen’

Amstelveen – Diverse direct omwonenden van het Keizer Karelplein in Amstelveen zijn verrast dat er een politieke rel is ontstaan rond de voorgenomen plaatsing van een nieuw kunstwerk op het plein, dat deze zomer volledig opnieuw wordt ingericht en een rotonde krijgt.

Donderdag lieten de zeven oppositiepartijen in de gemeenteraad (AVA, GL, CDA, CU,SP, BBA en OCA) in een gezamenlijk persbericht weten het te betreuren dat omwonenden door het College van B en W zijn gepasseerd bij de opdrachtverlening voor de eventuele plaatsing en vervaardiging van het nieuwe kunstwerk. De kunstenares, de Zandvoortse Margot Berkman, werd al voorgedragen door het college en dat was tegen het zere been van de oppositiepartijen.

Juist zeer betrokken

Een bewoner van het plein, Sebastiaan Vierkant, laat in een reactie op de kwestie weten dat hij zich juist zeer betrokken voelt door de gemeente. ‘Een aantal bewoners heeft zich laten zien op inloopavond  in september 2018 rond de vernieuwing van het Keizer Karelplein en het initiatief gelanceerd voor een fontein op het verkeersplein, in de geest van Keizer Karel’, zegt Sebastiaan. ‘Dit is ook precies wat we graag willen meegeven aan de kunstenaar, de historische context van wat Keizer Karel voor Amstelveen betekent,’ zegt Sesbastiaan verwijzend naar bijvoorbeeld het gedicht op een flatgebouw op de hoek Van der Hooplaan/Lindenlaan in de wijk Keizer Karelpark.

Fontein

‘We dachten in eerste instantie zelf aan een fontein, maar dat bleek niet mogelijk,’ legt Sebastiaan uit. ‘Maar de gemeente is naar mijn idee met onze wensen aan de slag gegaan en ze zijn met een plan voor een kunstwerk gekomen, gemaakt door een vooraanstaande kunstenares die nota bene in nauwe samenspraak met bewoners een kunstwerk wil ontwikkelen. Volgens mij is dat een van de puurste vormen van participatie’, zegt hij. ‘De selectie van de kunstenaar is gedegen uitgevoerd door een beleidsmedewerker Kunst & Cultuur van de gemeente. De keuze is deze keer niet op een kunstenaar uit Amstelveen gevallen maar een kunstenaar uit Zandvoort, 29 kilometer verderop’.

Niet politiek neersabelen

Sebastiaan en medebewoners hopen nu vooral dat het initiatief voor het kunstwerk niet nu politiek  wordt neergesabeld. ‘Kritische vragen oké – dit is de taak van de oppositie maar dit overschaduwd het initiatief volkomen. Ik vraag me af heeft de oppositie de buurtbewoners gevraagd naar ons standpunt?’ We zien dit als kans om het Keizer Karelplein weer uitstraling te geven zoals het ooit was. Beelden van vroeger laat zien dat het ooit een mooi statig plein was.’

[Tekst gaat verder onder foto]

Allure

‘Wij zijn voorstander van het verbeteren van de verkeersveiligheid, maar het betekent wel dat het verkeer nog dichter bij onze huizen komt te rijden. Wij kijken als bewoners iedere avond recht in de koplampen van het voorbijkomende verkeer en straks komt de weg nog dichter langs onze huizen, dus het zou mooi zijn als daar iets moois tegenover staat. De bewoners van het drukste verkeersplein van Amstelveen hebben initiatief genomen, het is omarmt door de gemeente en laten we nu met zijn allen zorgen dat het plein zijn allure van weleer weer terug krijgt en veiliger wordt’.

Voor het nog te maken kunstwerk is 75.000 euro uitgetrokken. Het Keizer Karelplein wordt versneld opnieuw ingericht, omdat de huidige verkeerssituatie onoverzichtelijk is en er jaarlijks talloze ongevallen plaatsvinden.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.