De 9229 van Centraal Nederland terug in Amstelveen [Davey Photpgraphy, Davey Baas]

Bus Centraal Nederland (9229) steelt de show in Amstelveen

Amstelveen - Een volledig gerestaureerde bus van Centraal Nederland, ofwel de 9229, was vanmorgen in Amstelveen te bewonderen.

De bus kwam in 1983 in dienst in Aalsmeer bij het Nederlands voormalig openbaarvervoerbedrijf. De  bus vervoerde tot 2001 passagiers, waarna de 9229 ook nog elf jaar dienst deed als politiebus.

Zes jaar durende restauratie

De bijna 40 jaar oude bus vertoonde aardig wat gebreken, maar oud-buschauffeurs Peter van Cootwijk en Henny Tuite vonden dat het voertuig met respectabele staat van dienst nog altijd niet klaar was voor de sloop. Zij brachten hem onder bij stichting Beheer en Restauratie van Amsterdamse Museumbussen (BRAM) en hebben de bus in zes jaar tijd in volledig oude glorie hersteld.

Centraal Nederland

Tussen de jaren 80 en begin 90 reed de CN-bus in de opvallende gele kleur, maar vanwege verschillende overnames in de jaren 90 (onder andere Midnet en Connexxion) had de bus ook andere jasjes. Zijn laatste jasje was een opmerkelijk politiejasje: de bus was zelfs uitgerust met twee 'cellen' en een verhoorruimte.

De bus is volledig in de oorspronkelijke Centraal Nederland-staat hersteld; de gele kleur (met grijze schortplaten) van de buitenzijde zijn veel mensen nog niet vergeten, maar de bus heeft ook weer het originele en mintgroene stoffen interieur van weleer.

9229 Excursies

De 9229 verzorgt sinds kort excursies in het oude vervoersgebied van Centraal Nederland, maar de bus is ook te huur voor diverse evenementen. Vandaag deed de 9229 Amstelveen aan, waar onder meer het busstation werd bezocht. De fraai gerestaureerde bus trok veel bekijks, onder andere van diverse fotografen. In september deed de bus ook al Uithoorn aan.

De bus rijdt vandaag nog tot circa 17.00 uur in de regio en eindigt de rit in Amsterdam. Meer informatie over oldtimer bus 9229 is te vinden via de website cn9229.nl (klik hier) 


Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 11:00

Optometrie onder de loep

Amstelveen - Maar liefst 80% van het aantal patiënten met milde oogproblematiek kan worden onderzocht/verholpen door een optometrist. Alleen hebben veel mensen er nog nooit van gehoord. Zelfs huisartsen zijn soms onbekend met het beroep.