Het inmiddels gesloten Café De Zwarte Kat (Archief, 2017)

Buurtschap De Zwarte Kat fel tegen drie villa’s op plek café

Amstelveen - Het buurtschap De Zwarte Kat, gelegen in Amstelveen, blijft fel tegen de bouw van drie villa’s op de plek van het voormalige café De Zwarte Kat aan de Amsteldijk en sluit een gang naar de rechter niet uit om de ontwikkeling tegen te houden.

Het buurtschap verzet zich tegen de voorgenomen aanpassing van het bestemmingsplan, die noodzakelijk is voor de bouw van de villa’s. Het buurtschap meent ook dat een wijziging van het bestemmingsplan juridisch geen standhoudt. ‘Buurtschap De Zwarte Kat ligt namelijk in het landelijk gebied. De bouw van drie grote villa’s is hier niet toegestaan,’ meldt het buurtschap in een persbericht.

Koesteren

Jan van Schaik, woordvoeder van de bewonerscommissie De Zwarte Kat, stelt dat juist in de overvolle Randstad de ruimte en het eigene gekoesterd moet worden: ‘Niet alles hoeft te wijken voor het groot kapitaal. Wel delen we de mening dat er iets moet gebeuren, want het huidige café is nu gesloten en is in slechte staat van onderhoud. Kleinschalige horeca, tiney houses, één woning in plaats van drie. Er zijn alternatieven genoeg binnen het huidige bestemmingsplan, we gaan graag in gesprek.'

Het buurtschap wil vooral voorkomen dat het  landelijke karakter van de historische en unieke plek aan de Amstel definitief verloren gaat 'met de bouw van drie grote villa’s'. ‘Dat moeten we met z’n allen niet willen’, zegt Van Schaik.

Ter inzage

Het buurtschap meldt dat de gemeenteraad van Amstelveen  nog een definitief besluit nemen en dat de voorgestelde aanpassing van het bestemmingsplan nu ter inzage ligt: ‘Belanghebbenden kunnen tot 24 december hun zienswijze geven. De verwachting is dat de gemeenteraad van Amstelveen in de zomer van 2021 een definitief besluit gaat nemen over de voorgestelde aanpassingen.

Desnoods naar de rechter

Het buurtschap meldt: ‘Wij hebben de gemeente Amstelveen leren kennen als een serieuze partij als het gaat om het groen houden van onze gemeente en het historisch besef. We zijn er dan ook van overtuigd dat het college en de raad tot een weloverwogen besluit komen. Mocht er toch verschil van inzicht blijven, dan gaan we als bewonerscommissie naar de rechter. Dit gaat immers om een uniek stukje Amstelland met een eigen karakter en historie, het beschermen waard.’


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.