Pixabay.com

BVNL roept burgemeester Amstelveen op om horeca te openen

Amstelveen - BVNL Amstelveen doet vandaag een oproep aan burgemeester Poppens van Amstelveen om de horeca toestemming te geven om te openen, of de belofte te geven om niet te handhaven als men open gaat.

'Onze oproep aan Burgemeester en Wethouders is dat de horeca open moet in Amstelveen. Dat álles open moet. Ook de culturele sector bijvoorbeeld. Want alleen dan geldt dat de vermeende steun aan de Amstelveense ondernemers ook echt bewaarheid wordt, stellen Yaron van Koningsveld en Hans van Tellingen van de nieuwe parij, die in maart voor het eerst mee zal doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. 

Steuninfuus

De oproep komt na de persconferentie gisterenavond, waaruit bleek dat de horeca en culuturele sector langer dicht moet blijven. ‘Een ondernemer wil ondernemen en omzet maken, niet aan het steuninfuus van de gemeente hangen. Daarnaast zijn de steunmaatregelen bij lange na niet genoeg om te kunnen overleven. En het gaat niet alleen om de ondernemer zelf, maar ook om de medewerkers die hun baan dreigen te verliezen,' zegt lijsttrekker Yarion van Koningsveld.

'Alles kan open'

RIVM-cijfers wijzen volgens lijstduwer Hans van Tellingen uit dat er vrijwel geen besmettingen plaatsvinden in de horeca: 'De horeca is veilig. Daarbij is gebleken dat met omikron de ziekenhuizen niet in grote mate vol gaan stromen. Alles kan open. Nederland kan open. En de horeca al helemaal. Dé plek waar mensen elkaar ook kunnen en willen ontmoeten. Horeca is hét bindmiddel van de maatschappij.'

2G

Volgens BVNL kan die opening ook prima zonder coronatoegangsbewijs en 2G (of 1G/3G): 'Besmettingen worden er niet mee tegen gehouden. Dat blijkt onder andere uit onderzoek van Harvard maar ook uit de simpele praktijk,' stelt Van Koningsveld. Van Tellingen noemt het bovendien ' een discriminerend en dus onwenselijk middel.'

Winkels ook na 17.00 uur

In een opvolgend persbericht van de partij laat BVNL weten het eens te zijn met wethouder Herbert Raat, die zaterdag uitsprak blij te zijn dat de winkels weer open zijn. BVNL-lijstduwer Hans van Tellingen, volgens eigen zeggen een van de bekendste landelijke retailpecialisten, laat weten dat echter niet  genoeg te vinden. 'Winkels moeten langer open zijn, dus ook na 17.00 uur. Sterker nog, winkels zitten met een dusdanig grote onverkochte voorraad, er is immers groots ingekocht voor de kerstinkopen destijds, dat de winkels juist extra lang open moeten zijn. Zodat er weer meer klandizie ontvangen kan worden.;

Mondkapjes geen nut

'Daarbij', vult Van Koningsveld aan, 'zijn winkels doorstroomlocaties waar ook volgens RIVM nagenoeg geen besmettingen plaatsvinden. Mondkapjes en  een maximaal aantal mensen in de winkel hebben geen nut. Dat hoeft dan ook niet gehandhaafd te worden, durf ik te melden aan onze wethouder Herbert Raat, die onder andere over de handhaving gaat.'

'Niet meer handhaven'

Van Tellingen: 'Aangezien de wethouder Handhaving niet heeft gehandhaafd bij het pannenkoekenrestaurant dat zaterdag open ging, stel ik voor dat hij ook niet gaat handhaven bij andere horeca-uitbuiters die open willen. Datzelfde geldt voor de culturele sector, deze kan ook open. Ik stel voor dat de heer Raat ook kenbaar maakt dat hij niet meer gaat handhaven. Want ook hij laat doorschemeren dat hij eigenlijk vindt dat de regels niet meer uit te leggen zijn. Handel er dan ook naar, want alleen door ‘open’ te mogen, steun je de ondernemer pas echt.'

Onzinning

Van Koningsveld beweert daarnaast dat de partij die Herbert Raat vertegenwoordigt (VVD) 'openlijk voor vaccinatieplicht is en voor het coronatoegangsbewijs (CTB) en 2G (alleen gevaccineerden mogen naar binnen). 'Terwijl nu duidelijk is dat al deze maatregelen geen besmettingen tegen houden. Dat zegt Harvard (geen enkele besmetting, misschien zelfs meer besmettingen), maar dat zegt ook de TU Delft (heel weinig besmettingen worden tegengehouden). De maatregelen zijn onzinnig en discriminatoir, dat laatste is zelfs nog erger,' aldus Van Koningsveld.

Omzetverlies door 2G

Van Tellingen: 'Als laatste wil ik toevoegen dat 2G in Duitsland heeft geleid tot 50% omzetverlies bij winkels en bij horeca. 2G zorgt voor faillissementen, niet alleen van individuele ondernemers, maar ook van de totale retail-, horecasector alsook de culturele sector. Van Koningsveld vindt dat Raat 'visie moeten tonen': 'Zeg dat de gemeente niet gaat handhaven op horeca die open wil. En spreek u uit tegen CTB en 2G.

Het minste

BVNL kwam deze week lokaal in het nieuws omdat de partij vindt dat het College van B en W zich onvoldoende inzet voor Amstelveense ondernemers, met name richting Den Haag. Wethouder Gordon pareerde de kritiek. De BVNL-oproepen aan de burgemeester en wethouder Raat om de horeca nu open te doen noemt BVNL 'het minste wat de gemeente kan doen, als de gemeente, zoals geclaimd door wethouder Floor Gordon, het inderdaad goed voorheeft met de ondernemers van Amstelveen', aldus de partij.


Meer nieuws

Politiek gisteren 15:51

Burgerbelangen Amstelveen (bbA) wil bestuurlijke vernieuwing

Amstelveen - De lokale politieke Burgerbelangen Amstelveen (bbA) is van mening dat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een onafhankelijke formateur moet worden aangesteld, om zo het beste brede college voor Amstelveen te vormen. Nu werden de onderhandelingen gevoerd door de twee grootste partijen (VVD en D66), in de personen van Herbert Raat en Floor Gordon.

Politiek gisteren 14:37

Dit zijn de komende vier jaar de wethouders in Amstelveen

Amstelveen - De gemeenteraad heeft woensdagavond vijf wethouders benoemd voor de bestuursperiode 2022-2026: Herbert Raat en Adam Elzakalai (VVD), Floor Gordon en Frank Berkhout (D66) en Marijn van Ballegooijen (PvdA) zitten - als alles goed gaat - de komende vier jaar in het pluche.

Algemeen gisteren 10:36

Amstelveen heeft weer nieuwe kinderburgemeester en kinderraad

Amstelveen - De 10-jarige Lode, leerling van De Triangel, wordt de nieuwe kinderburgemeester van Amstelveen. Lode werd gekozen uit een groep van 24 kinderen van verschillende basisscholen tijdens de jaarlijkse verkiezing voor kinderburgemeester.