Carola Plantjé (Sr. Manager Finance) in de Beweegbox

Carola Plantjé: iedereen binnen AmstelveenSport is enorm kostenbewust'

Amstelveen - Met tientallen sportlocaties inclusief een zwembad, 80 personeelsleden en een jaaromzet van ruim 8 miljoen euro is AmstelveenSport de belangrijkste speler in sportief Amstelveen. De afgelopen jaren is de organisatie niet alleen veel zichtbaarder geworden voor de buitenwereld met grote evenementen (o.a. Amstelveen Beach, On Wheels, Poeldag), maar toont het achter de schermen ook al jaren stabiele cijfers. Carola Plantjé, de financiële duizendpoot van AmstelveenSport, legt uit dat de credits daarvoor grotendeels bij de medewerkers kunnen worden neergelegd. ‘Iedereen binnen AmstelveenSport is enorm kostenbewust.’

Carola kwam drie jaar geleden in dienst als controller en kon al snel doorgroeien naar haar huidige functie, Senior Manager Finance. Ze is hoofdverantwoordelijk voor de financiën en voelt zich goed op haar plek in een fijn, sportief team met korte lijnen. Ze kan met gerust hart stellen dat AmstelveenSport er de afgelopen jaren financieel solide voor staat: ‘We komen met alles uit en we zijn een gezonde organisatie. Dat moet ook, want we zijn een B.V. en moeten de continuïteit waarborgen. We hebben een verantwoordelijkheid naar al onze medewerkers.’

Veel speelvelden

Carola is zelf ook sportief en houdt van roeien en wandelen, maar balsporten daar hoef je haar niet voor te vragen. ‘Daar ben ik niet zo goed in,’ lacht ze. Toch weet ze op financieel gebied veel ballen in de lucht te houden, want AmstelveenSport is een grote organisatie en er speelt van alles. Ze begeeft zich op tal van speelvelden tegelijk: ‘Het is een zeer brede functie en dat maakt het leuk en uitdagend.’ In feite doet Carola - samen met een financieel collega - werkelijk alles op het gebied van financiën voor AmstelveenSport: ‘Van facturen inboeken tot het opstellen en deponeren van de jaarrekening,’ zegt ze. ‘Maar we hebben ook te maken met diverse fiscaliteiten, het informeren van de Raad van Commissarissen en natuurlijk gemeente Amstelveen met wie we zeer nauwe contacten onderhouden. Daarnaast heb ik veelvuldig overleg met de directeur (Heleen van Ketwich Verschuur, red.) én de collega-managers van andere afdelingen, om ze te voorzien van financiële informatie en zo de bedrijfsvoering gezond te houden en te verbeteren.’

Maatschappelijk belang

Hoofdfinancier van AmstelveenSport is gemeente Amstelveen. Carola legt uit dat AmstelveenSport een meerjarige dienstverleningsovereenkomst heeft met de gemeente. ‘Dat is toch even wat anders dan jaarlijkse subsidie,’ zegt ze. ’Je kan moeilijk een organisatie met 80 medewerkers draaiende houden als je ieder jaar moet afwachten of je wel of niet subsidie krijgt, dus een structurele financiering is echt noodzaak. Dat maakt de afstemming met de financiële afdeling van gemeente Amstelveen ook heel belangrijk,’ zegt ze.

AmstelveenSport heeft een sterk maatschappelijke verantwoordelijkheid en hanteert overwegend maatschappelijke tarieven. Een groot goed, als het aan Carola ligt. ‘Als de gemeente zou besluiten ons minder te betalen, dan betekent het dat wij de tarieven moeten verhogen. Maar sport moet natuurlijk voor een brede groep betaalbaar blijven. Daarom is het belangrijk dat we zaken structureel en strategisch met de gemeente afstemmen.’

Carola let uiteraard streng op uitgaven. ‘Met een gat in de hand zou ik niet graag op deze plek zitten. Het is net als thuis een kwestie van inkomsten en uitgaven afstemmen en vooral niet meer uitgeven dan je hebt.’ In dat verband prijst ze alle medewerkers binnen de organisatie: ‘Kostenbewustheid leeft enorm binnen AmstelveenSport en alle collega’s denken altijd goed na. Mede daarom kunnen we al jaren een gezonde bedrijfsvoering neerzetten. En het maakt mijn werk een stuk prettiger, dan hoef ik niet altijd de strenge juf te zijn,’ besluit ze.

Dit artikel verscheen eerder in de december editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 84.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.