CDA: Laat ouderen lenen om langer zelfstandig te wonen

AMSTELVEEN - De Amstelveense CDA-fractie wil dat oudere inwoners geld kunnen lenen voor aanpassingen aan hun woning, zodat zij langer zelfstandig én veilig in hun huis kunnen blijven wonen. 

Het CDA oppert een zogenoemde Blijverslening in het leven te roepen, een initiatief van de Landelijke Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) geeft zo’n lening uit en gemeente Amstelveen dient deze te garanderen.

Overwaarde
De lening wordt bij de verkoop van de woning afgelost uit de overwaarde. Hiermee kunnen weer andere aanvragen gefinancierd worden. De werking is vergelijkbaar met die van de succesvolle Starterslening.

Geen spaargeld
De lening is bedoeld voor ouderen met een eigen woning, maar met een bescheiden pensioen en zonder spaargeld. CDA raadslid Ferry van Groeningen licht toe: ‘Veel ouderen willen langer zelfstandig blijven wonen en dat is ook het beleid van de overheid. Daarvoor zijn soms relatief kleine ingrepen in de woning nodig, om deze levensloopbestendig en veilig te maken.’

15.000 euo
Als voorbeeld geeft Van Groeningen een veilige douche, een inloopbad of een slaapkamer op de begane grond: ‘Dankzij zulke aanpassingen kan een verhuizing naar een aangepaste woning of verzorgingshuis worden voorkomen. Meestal zijn relatief kleine bedragen nodig van 10.000 tot 15.000 euro.’

Bank
Van Groeningen tot slot: ‘Ouderen met een klein pensioen zonder eigen geld krijgen daarvoor echter geen financiering bij een bank. Geen persoonlijke lening en zeker geen hypotheek of een verhoging daarvan. Ondertussen is er vaak wel sprake van een forse overwaarde.’

Op de foto
CDA-raadslid Ferry van Groeningen


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen vandaag 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.

Sport gisteren 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen gisteren 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.