CDA wil 'omgevingsmanager' bij ombouw Amstelveenlijn
AMSTELVEEN - Bij de ombouw van de Amstelveenlijn moet er volgens het CDA Amstelveen een direct aanspreekpunt komen voor bewoners en reizigers die te maken krijgen met gevolgen van de werkzaamheden. Het CDA zal daarom tijdens de raadsvergadering van woensdag 11 november pleiten voor een omgevingsmanager.
De raad van Amstelveen neemt morgen een belangrijke vervolgstap bij de realisatie van de ombouw van de Amstelveenlijn (lijn 51). De werkzaamheden gaan ongeveer drie jaar duren en zullen ongetwijfeld voor veel overlast zorgen. “Een omgevingsmanager is essentieel voor acceptatie van dit project. Dat hebben we ook gezien bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam”, zegt CDA-woordvoerder Ferry van Groeningen.
'Beter dan website'
Volgens Van Groeningen werkt een omgevingsmanager als aanspreekpunt beter dan bijvoorbeeld een aparte website of Twitter-account. “Dat is en blijft toch communicatie op afstand. We weten uit ervaring dat bewoners en reizigers bij dergelijke ingrijpende werkzaamheden juist behoefte hebben aan iemand die op elk moment benaderd kan worden en eventueel gelijk handelend kan optreden bij klachten en vragen.”
Handelen
Omgevingsmanagement moet overigens niet afhankelijk zijn van één persoon. Van Groeningen “Iedereen die betrokken is bij de uitvoering van dit project, van ambtenaar tot de kraanmachinist, moet zich de impact realiseren van zijn of haar handelen voor omwonenden en is in zichzelf een omgevingsmanager.”
Afstandelijk
Van Groeningen: 'Wat we niet moeten hebben is dat als er geklaagd wordt over overlast door ingrijpende werkzaamheden en dat het antwoord van de uitvoerder is dat er een ontheffing verleend is. We moeten af van dit soort bureaucratische afstandelijke formaliteit.' Het CDA wil dat er tijdens Kadernota 2016 ook daadwerkelijk geld wordt gereserveerd voor een omgevingsmanager.