Foto: Het Van Leer-gebouw aan de Amsterdamseweg. AmstelveenZ

ChristenUnie baalt van subsidie voor Amity

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen is van plan om 1,25 miljoen euro aan subsidie te verstrekken aan de nieuwe internationale school Amity. De ChristenUnie vindt dit een slechte zaak.

Onlangs werd bekend dat De komst van de nieuwe internationale school Amity in het Van Leer-gebouw aan de Amsterdamseweg in Amstelveen Noord is vertraagd. De school had nog niet de vereiste accreditatie en er was ook vertraging ontstaan in het faciliteren van minimaal 100 leerlingenplekken. Ondertussen was ook bekend geworden dat de gemeenten Amsterdam en Amstelveen van plan zijn om de nieuwe school een subsidie van ongeveer 2,5 miljoen euro te verstrekken.

Vragen

De ChristenUnie is niet blij met deze subsidie en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan de gemeente. De antwoorden van het college op deze vragen werden vandaag enkele uren voor de vergadering van de commissie Burger & Samenleving van de gemeente over deze zaak aan de leden van de gemeenteraad toegestuurd. De gemeente legt in de beantwoording uit waarom de subsidie wordt verstrekt. Er wordt onder meer gemeld dat de aanwezigheid van een internationale school belangrijk is voor de Amstelveense economie.

De ChristenUnie lijkt nog niet overtuigd te zijn door de antwoorden van de gemeente. “Nadat de door de ChristenUnie gestelde schriftelijke vragen over de subsidie aan Amity in de publiciteit waren gekomen, hebben we veel vragen uit de samenleving gekregen over deze subsidie. Alle opmerkingen hadden de ondertoon van dit kan toch niet waar zijn”, zegt lijsttrekker van de ChristenUnie Bert de Pijper in een persbericht van zijn partij. “Voor ons was dat aanleiding om de verstrekking van deze subsidie zeer kritisch te gaan volgen.”

Voorwaarden

Amity is een internationale school die onderwijs aanbiedt voor kinderen van expats. De subsidie is door de gemeente weliswaar toegekend, maar het eerste subsidiebedrag zal pas worden betaald als Amity aan alle voorwaarden heeft voldaan. Eén van de voorwaarden is dat de school daadwerkelijk van start moet zijn gegaan. Uit informatie van wethouder Maaike Veeningen blijkt nu dat de school na de voorjaarsvakantie van start is gegaan. Er zijn op dit moment tussen de vijf en tien leerlingen die onderwijs krijgen. Vanuit de gemeenten Amsterdam en Amstelveen vindt nu een diepgaand onderzoek plaats of aan alle voorwaarden is voldaan.

“De ChristenUnie heeft aangegeven dat eerst de gemeenteraad moet worden geïnformeerd, voordat er daadwerkelijk subsidie aan Amity wordt betaald”, zegt De Pijper. “Wat ons betreft wordt er geen cent subsidie aan Amity betaald voordat echt duidelijk is dat aan alle subsidievoorwaarden is voldaan. Er is in de regio Amstelland een tekort aan onderwijsplaatsen voor kinderen van expats, maar we horen ook geluiden dat steeds meer kinderen van expats kiezen voor een school van het reguliere basisonderwijs. Deze kinderen kunnen op school goed functioneren met goede afwisseling van Nederlands en Engels in de lessen. Waarom dan toch een zo groot subsidiebedrag om een dure internationale school als Amity binnen te halen? Wat de ChristenUnie betreft, had de subsidie van Amity beter gebruikt kunnen worden om de salarissen van leraren uit het reguliere onderwijs te verhogen. De ChristenUnie blijft daarom de verlening van de subsidie aan Amity zeer kritisch volgen.”


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 19:48

Bijzonder staaltje corona-steun: BINK Fietsen schenkt hotelfietsen aan Abina

Amstelveen – Het is geen geheim dat de horeca het zwaar heeft in de huidige coronatijden. Ook Abina aan de Amsterdamseweg wordt stevig getroffen. Het inspireerde buur-ondernemer BINK Fietsen om Abina op speciale wijze te hulp te schieten met de schenking van splinternieuwe hotelfietsen, die Abina kan inzetten voor (hotel-)gasten.

Algemeen gisteren 14:31

Niet aan te slepen mini-Zwijntje levert KiKa cheque op van 3200 euro

Amstelveen - De verkoop van de tweede serie speciale 3D-minibeeldjes van het geliefde Amstelveense beeld Het Zwijntje heeft KiKa een cheque opgeleverd van 3200 euro. Stadshart-manager Ben Verheijen overhandigde de cheque gisteren bij het echte beeld aan Marijke Roskam van KiKa, die ontzettend verheugd was met de schenking.