Archieffoto (Gemeente Amstelveen hees drie dagen de vlag na de gebeurtenissen op 7 oktober]

CIDI beschrijft in jaarlijkse Monitor diverse antisemitische incidenten in Amstelveen

Amstelveen - Uit de Monitor Antisemitische Incidenten 2023 van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) blijkt dat zich vorig jaar ook in Amstelveen een behoorlijk aantal antisemitische incidenten heeft voorgedaan.

In de monitor worden diverse gemelde incidenten beschreven die zich in 2023 Amstelveen voordeden. Zo belde op 4 mei vorig jaar in Amstelveen een groepje van 6 tot 8 jonge jongens aan bij een huis met een mezoeza tijdens de 2 minuten stilte van 20.00 uur. Bij het openen van de deur vroeg het Joodse echtpaar dat daar woont waarom er werd aangebeld. De groep reageerde hierop met: 'Wat moet je nou, kankerjood?

LEES OOK: Solidariteitsverklaring gemeenteraad tegen Jodenhaat en discrimniatie in het algemeen

Op 5 mei werd bij de synagoge in Amstelveen een Joodse man uitgescholden door een voorbijganger uit een onbekende auto, waarbij de dader "kankerjoden" riep voordat hij wegreed. In juli werd aan de Saskia van Uylenburglaan een Joodse man met een keppeltje op, die zijn dochter leerde fietsen, uitgescholden voor vuile kankerjood door een passerende Uber Eats-koerier

Eind augustus kreeg een Joodse familie in Amstelveen te maken met buren die hen uitschelden voor “kankerjood” en “Yehudi”. Daarnaast wordt vaak gezegd dat ze het jammer vinden dat Hitler zijn werk niet heeft afgemaakt.

Medio november werd tijdens een wedstrijd van de Joodse sportvereniging Maccabi Nederland in Amstelveen  een van de spelers hard tegen zijn been geschopt. Nadat hij vroeg waarom hij werd geschopt, was de reactie: “Jij bent Jood, daarom schop ik jou”.

In oktober - na de gebeurtenissen op 7 oktober steeg het aantal incidentmeldingen flink - zijn er ook  meerdere incidenten in Amstelveen geweest.  Op een lift in Amstelveen staat met viltstift geschreven: "Fock Israel, kkr Israel, kkr Joden" en tijdens een verbouwing in Amstelveen schrijven een paar werknemers op de muur naast het huis van een Joodse man een Davidster met daarin het woord 'Jood'. Het is duidelijk een imitatie van de Jodenster uit de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt op een muurtje in Amstelveen een graffiti ontdekt met de teksten 'Heil Hitler’, ‘ Nazis safe me’ en ‘West coast kill mf Jews’.

LEES OOK: Joodse vrouw in Amstelveen lastiggevallen

Vorig jaar werden bij het CIDI landelijk 379 incidenten gemeld, een stijging van 245% ten opzichte van 2022 toen er 155 incidenten werden geregistreerd. Vooral op scholen nam het antisemitisme schrikbarend toe. Het CIDI spreekt van een historisch dieptepunt in de meer dan 40 jaar dat de Joodse organisatie het rapport uitbrengt. 


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 15:01

A9 bij Amstelveen komend weekend in beide richtingen afgesloten, maar Schipholbrug-hijsklus uitgesteld

Amstelveen - De A9 bij Amstelveen is komend weekend (van vrijdag 31 mei 20.00 uur tot maandag 3 juni 05.00 uur) in beide richtingen afgesloten. In het weekend zou eigenlijk het noordelijke brugdek van de Schipholbrug worden ingehesen, maar die klus is uitgesteld door verwachte windstoten. De weekendafsluiting blijft echter in stand, omdat er nog meer werkzaamheden worden uitgevoerd.

Evenementen & Activiteiten vandaag 10:41

Maak kennis met T.A.T. Nature: kom naar de open dag op zondag 2 juni

Amstelveen / Ouderkerk - Aan de Rondehoep West in Ouderkerk aan de Amstel vind je het Mind Emptiness Center. Hier kun je terecht voor het revolutionaire programma The Alignment Technique in de natuur (T.A.T. Nature), dat jou weer helemaal terug in contact brengt met de natuur om zo innerlijke rust te ervaren.  Maris en Rik geven jou handvatten (Moves) om snel en op een unieke wijze weer tot jezelf te komen. Kom naar de gratis kennismaking op zondag 2 juni.

Algemeen gisteren 09:47

Patisserie Prenger ernstig gedupeerd door diefstal van koelbus

Amstelveen – Patisserie Prenger is ernstig gedupeerd doordat autodieven er vannacht vandoor zijn gegaan met de grote (koel-)bestelbus van het bedrijf. Eigenaar Steve Bouman is er ziek van: ‘De bus is de drijvende factor van onze onderneming. We hebben de bus hard nodig om onze bestellingen uit te kunnen rijden.'