Claude Cahun en Marcel Moore. Links: I am in training don’t kiss me, 1927 Courtesy of the Jersey Heritage Collections. Rechts: Untitled (Cahun with mirror image), 1928 Courtesy of the Jersey Heritage Collections.

Claude Cahun in het Cobra Museum

Amstelveen - Met trots presenteert het museum dit najaar de eerste Nederlandse tentoonstelling over het werk van de bijzondere Franse kunstenaar, activist en schrijver Claude Cahun (1894-1954). Haar opmer kelijke oeuvre bleef lange tijd onbekend bij het brede publiek, maar voor mensen als David Bowie en bekende fotografen Cindy Sherman en Nan Goldin is zij een inspiratiebron geweest.

In de tentoonstelling worden ruim 70 foto’s en fotomontages getoond, samen met publicaties en archiefmateriaal. Conservator Julia Steenhuisen: ‘Het is niet alleen Cahuns werk dat nog steeds intrigeert, ook haar kritische blik en levenshouding zullen voor velen inspirerend zijn. Zo sprak Cahun zich uit over het hebben van homoseksuele relaties in de jaren 10 in Parijs – destijds veel minder publiekelijk toegestaan - en waagde ze haar leven in het verzet tegen de nazi’s op Jersey.’

De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in de wereld van Cahun aan de hand van belangrijke thema’s in haar leven en werk. Ze was een veelzijdige kunstenaar die publicaties uitbracht, acteerde bij verschillende Parijse theatergezelschappen en foto’s en fotomontages creëerde. Ze werd in grote mate beïnvloed door de surrealisten, zo schreef ze: ‘Al mijn hele leven ben ik in essentie altijd al surrealistisch geweest’.

Conservator Julia Steenhuisen: ‘Bijzonder aan de foto’s van Cahun is dat ze zichzelf in verschillende rollen portretteerde en je haar op elke foto opnieuw leert kennen, eigenlijk krijg je nooit echt vat op haar. Hierdoor blijft ze boeien.’ De ene keer portretteerde ze zichzelf met een kaalgeschoren hoofd en toont ze daarmee duidelijke gelijkenis met haar vader. Een andere keer staat ze op de foto in een matrozenpakje. Uiteenlopende (gender)rollen, identiteiten en seksualiteiten werden zo door haar verkend.

Ze werd voor haar werk deels geïn spireerd door haar eigen persoonlijke ervaring. Claude Cahun werd geboren als Lucy Renée Mathilde Schwob. In 1919 nam ze de gender neutrale naam Claude Cahun aan. Over zichzelf zei Cahun: ‘neuter is het enige gender dat altijd bij me past’. Dit zouden we tegenwoordig kunnen interpreteren als non-binair: niet passend in de hokjes man of vrouw. In haar tienerjaren werd Cahun verliefd op illustrator Marcel Moore (geboren als Suzanne Malherbe). De geliefden bleven hun leven lang bij elkaar en werkten samen aan publicaties, foto’s en fotomontages.

Aan de hand van foto’s die Cahun (van Joodse afkomst) op het Britse eiland Jersey maakte tijdens de Nazi-bezetting in de Tweede Wereldoorlog vertelt de tentoonstelling ook het verhaal over haar moedige verzetsdaden die ze samen met Moore ondernam.

Te zien tot en met 17 januari 2021. Meer informatie: www.cobra-museum.nl


Meer nieuws

Algemeen gisteren 13:02

Energiebesparen: Amstelveen zet vol in op Klimaatweek

Amstelveen - Gemeente Amstelveen doet ook dit jaar doet mee aan de Nationale Klimaatweek, die loopt van 27 oktober tot en met 5 november 2021. Tijdens deze Klimaatweek attendeert gemeente Amstelveen inwoners extra op diverse duurzame  acties en helpt het inwoners op weg om energie te besparen.

112 22 okt. 2021 19:46

Brandweer blust keukenbrand aan Kringloop

Amstelveen - De brandweer is vrijdagavond uitgerukt naar Kringloop in de wijk Groenelaan naar aanleiding van een keukenbrand in een bungalow.