Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66)

Coalitie Amstelveen verbijsterd over 'dure-villa-kritiek' GroenLinks

Amstelveen - De coalitie in Amstelveen (bestaande uit VVD, D66 en PvdA) reageert met verbazing op een persbericht van GroenLinks Amstelveen, waarin de partij zich fel uitspreekt tegen het nieuwbouwproject Oostelijke Poeloever 2, omdat daar 4 villa’s en 12 middeldure woningen onderdeel uitmaken van het geplande woningbouwprogramma.

GroenLinks gaf in het persbericht, getiteld ‘Wéér dure villa’s aan de Poel’, aan helemaal klaar te zijn met het Collegebeleid. De groene partij ziet liever dat er alleen betaalbare huur- en koopwoningen voor starters, jongeren, ouderen die willen doorstromen en alle mensen met een modaal inkomen worden gebouwd op de plek van Tuincentrum Life & Garden Amstelveen en Van Diemen Funsports. 

Middeldure koopwoningen

Wethouder Floor Gordon (D66) laat weten weinig van de kritiek van de linkse oppositiepartij te begrijpen en stelt dat het woningbouwprogramma in dit kleine project – los van de vier villa’s – in hoofdzaak voorziet in middeldure koopwoningen, waarvan 4 koopwoningen onder de 310.000 euro (2 kamers) en 8 koopwoningen tussen de 310.000 en 363.000 euro (3 kamers). Bovendien zegt Gordon dat de gemeente aan de voordeligste woningen een speciale starterslening wil koppelen, om ook starters een kans te bieden. 

Woonagenda

GL-raadslid Cheimaa Aouni noemde het in het persbericht echter een utopie dat het een goed voorstel zou zijn voor mensen met een middeninkomen. Gordon reageert en geeft aan dat Amstelveen hier, juist met driekwart middeldure woningen, voor de Amstelveense doelgroep bouwt en dat dat tamelijk uniek is op een dergelijke A-locatie waar de grond nu eenmaal duur betaald wordt.

‘Met dit project bieden we juist mensen de kans om door te stromen en bovendien bezit op te bouwen op een gewilde locatie in Amstelveen. Bovendien past dit woningbouwprogramma volledig binnen de vastgestelde kaders van de Woonagenda 2020 waar GroenLinks ook onderdeel van uitmaakt.’ Daarnaast stelt Gordon dat het politieke debat al is gevoerd en dat de plannen niet gewijzigd worden.'

Koophuis

Collega-wethouder Herbert Raat (VVD) vindt de kritiek ook opmerkelijk. ‘Een dergelijke middeldure koopwoning is in 30 jaar volledig afgelost en met de rentestand van nu betaal je maandelijks vermoedelijk niet (veel) meer dan de gemiddelde huurprijzen, die bovendien elk jaar stijgen’.

’We bouwen hier naast vier villa’s voornamelijk een aantal zeer gewilde, bereikbare koopwoningen. GroenLinks wil kennelijk liever dat we sociale huurwoningen langs De Poel bouwen, waar lange wachtlijsten voor bestaan en waar mensen vervolgens 30 jaar huur betalen en dan uiteindelijk niks hebben. Wij zien liever dat Amstelveners bezit opbouwen met een koophuis’, aldus Raat.


Meer nieuws

112 gisteren 11:16

Handhavers Amstelveen grijpen jonge straatrovers

Amstelveen - Handhavers van gemeente Amstelveen hebben vanmorgen twee jonge straatrovers weten te overmeesteren, die een leeftijdsgenoot hadden beroofd van iPods en een mobiele telefoon.

Gezondheid & welzijn gisteren 09:08

‘Hopen dat veel Amstelveners stoppen met roken’

Amstelveen - Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg, PvdA) hoopt dat dit jaar veel Amstelveners meedoen met de nationale Stoptober-actie en daarmee een steun in de rug krijgen om te stoppen met roken.

Algemeen 24 sep. 2020 16:00

Nieuwe kinderburgemeester Elina aan de slag

Amstelveen - Met het omhangen van de keten en het uitspreken van de eed is Elina gisterenavond geïnstalleerd als vijfde kinderburgemeester van Amstelveen. 

Corona Amstelveen 24 sep. 2020 13:58

Positieve coronatesten: Amstelveen grootste stijger in regio

Amstelveen - Van alle gemeenten in de regio Amsterdam-Amstelland was in Amstelveen afgelopen week veruit de grootste relatieve stijging van positieve GGD-coronatesten waar te nemen. 140 Amstelveners testten in week 38 positief, terwijl 1101 Amstelveners werden getest.