Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66)

Coalitie Amstelveen verbijsterd over 'dure-villa-kritiek' GroenLinks

Amstelveen - De coalitie in Amstelveen (bestaande uit VVD, D66 en PvdA) reageert met verbazing op een persbericht van GroenLinks Amstelveen, waarin de partij zich fel uitspreekt tegen het nieuwbouwproject Oostelijke Poeloever 2, omdat daar 4 villa’s en 12 middeldure woningen onderdeel uitmaken van het geplande woningbouwprogramma.

GroenLinks gaf in het persbericht, getiteld ‘Wéér dure villa’s aan de Poel’, aan helemaal klaar te zijn met het Collegebeleid. De groene partij ziet liever dat er alleen betaalbare huur- en koopwoningen voor starters, jongeren, ouderen die willen doorstromen en alle mensen met een modaal inkomen worden gebouwd op de plek van Tuincentrum Life & Garden Amstelveen en Van Diemen Funsports. 

Middeldure koopwoningen

Wethouder Floor Gordon (D66) laat weten weinig van de kritiek van de linkse oppositiepartij te begrijpen en stelt dat het woningbouwprogramma in dit kleine project – los van de vier villa’s – in hoofdzaak voorziet in middeldure koopwoningen, waarvan 4 koopwoningen onder de 310.000 euro (2 kamers) en 8 koopwoningen tussen de 310.000 en 363.000 euro (3 kamers). Bovendien zegt Gordon dat de gemeente aan de voordeligste woningen een speciale starterslening wil koppelen, om ook starters een kans te bieden. 

Woonagenda

GL-raadslid Cheimaa Aouni noemde het in het persbericht echter een utopie dat het een goed voorstel zou zijn voor mensen met een middeninkomen. Gordon reageert en geeft aan dat Amstelveen hier, juist met driekwart middeldure woningen, voor de Amstelveense doelgroep bouwt en dat dat tamelijk uniek is op een dergelijke A-locatie waar de grond nu eenmaal duur betaald wordt.

‘Met dit project bieden we juist mensen de kans om door te stromen en bovendien bezit op te bouwen op een gewilde locatie in Amstelveen. Bovendien past dit woningbouwprogramma volledig binnen de vastgestelde kaders van de Woonagenda 2020 waar GroenLinks ook onderdeel van uitmaakt.’ Daarnaast stelt Gordon dat het politieke debat al is gevoerd en dat de plannen niet gewijzigd worden.'

Koophuis

Collega-wethouder Herbert Raat (VVD) vindt de kritiek ook opmerkelijk. ‘Een dergelijke middeldure koopwoning is in 30 jaar volledig afgelost en met de rentestand van nu betaal je maandelijks vermoedelijk niet (veel) meer dan de gemiddelde huurprijzen, die bovendien elk jaar stijgen’.

’We bouwen hier naast vier villa’s voornamelijk een aantal zeer gewilde, bereikbare koopwoningen. GroenLinks wil kennelijk liever dat we sociale huurwoningen langs De Poel bouwen, waar lange wachtlijsten voor bestaan en waar mensen vervolgens 30 jaar huur betalen en dan uiteindelijk niks hebben. Wij zien liever dat Amstelveners bezit opbouwen met een koophuis’, aldus Raat.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Wonen vandaag 10:51

Van Oud-Zuid naar The Mayor

Amstelveen - Leo (68) en Anja (66) Bronkhorst woonden praktisch om de hoek van The Mayor aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Het was een prachtig appartement, maar het ontbreken van een buitenruimte voelde toch niet goed. Het stel was gewend aan een huis met een grote tuin, maar het onderhoud wilden ze niet meer. In The Mayor vonden ze het beste van twee werelden.

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.