Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66)

Coalitie Amstelveen verbijsterd over 'dure-villa-kritiek' GroenLinks

Amstelveen - De coalitie in Amstelveen (bestaande uit VVD, D66 en PvdA) reageert met verbazing op een persbericht van GroenLinks Amstelveen, waarin de partij zich fel uitspreekt tegen het nieuwbouwproject Oostelijke Poeloever 2, omdat daar 4 villa’s en 12 middeldure woningen onderdeel uitmaken van het geplande woningbouwprogramma.

GroenLinks gaf in het persbericht, getiteld ‘Wéér dure villa’s aan de Poel’, aan helemaal klaar te zijn met het Collegebeleid. De groene partij ziet liever dat er alleen betaalbare huur- en koopwoningen voor starters, jongeren, ouderen die willen doorstromen en alle mensen met een modaal inkomen worden gebouwd op de plek van Tuincentrum Life & Garden Amstelveen en Van Diemen Funsports. 

Middeldure koopwoningen

Wethouder Floor Gordon (D66) laat weten weinig van de kritiek van de linkse oppositiepartij te begrijpen en stelt dat het woningbouwprogramma in dit kleine project – los van de vier villa’s – in hoofdzaak voorziet in middeldure koopwoningen, waarvan 4 koopwoningen onder de 310.000 euro (2 kamers) en 8 koopwoningen tussen de 310.000 en 363.000 euro (3 kamers). Bovendien zegt Gordon dat de gemeente aan de voordeligste woningen een speciale starterslening wil koppelen, om ook starters een kans te bieden. 

Woonagenda

GL-raadslid Cheimaa Aouni noemde het in het persbericht echter een utopie dat het een goed voorstel zou zijn voor mensen met een middeninkomen. Gordon reageert en geeft aan dat Amstelveen hier, juist met driekwart middeldure woningen, voor de Amstelveense doelgroep bouwt en dat dat tamelijk uniek is op een dergelijke A-locatie waar de grond nu eenmaal duur betaald wordt.

‘Met dit project bieden we juist mensen de kans om door te stromen en bovendien bezit op te bouwen op een gewilde locatie in Amstelveen. Bovendien past dit woningbouwprogramma volledig binnen de vastgestelde kaders van de Woonagenda 2020 waar GroenLinks ook onderdeel van uitmaakt.’ Daarnaast stelt Gordon dat het politieke debat al is gevoerd en dat de plannen niet gewijzigd worden.'

Koophuis

Collega-wethouder Herbert Raat (VVD) vindt de kritiek ook opmerkelijk. ‘Een dergelijke middeldure koopwoning is in 30 jaar volledig afgelost en met de rentestand van nu betaal je maandelijks vermoedelijk niet (veel) meer dan de gemiddelde huurprijzen, die bovendien elk jaar stijgen’.

’We bouwen hier naast vier villa’s voornamelijk een aantal zeer gewilde, bereikbare koopwoningen. GroenLinks wil kennelijk liever dat we sociale huurwoningen langs De Poel bouwen, waar lange wachtlijsten voor bestaan en waar mensen vervolgens 30 jaar huur betalen en dan uiteindelijk niks hebben. Wij zien liever dat Amstelveners bezit opbouwen met een koophuis’, aldus Raat.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:38

Amstelveen schudt slaapstad-imago af: trendy & hip

Amstelveen - Amstelveen lijkt het imago van saaie slaapstad behoorlijk te hebben afgeschud. De Telegraaf meldt in een paginagroot lifestyleartikel in de zaterdagkrant dat Amstelveen tegenwoordig als trendy gekwalificeerd kan worden, mede door een eerdere notering in het trendy platform USE-IT EUROPE.

Algemeen gisteren 10:00

Ketting kledingruil nu ook in Amstelveen

Amstelveen - Gratis nieuwe outfits, mensen in de buurt leren kennen én kledingverspilling tegengaan. Dat zijn de ingrediënten van de ‘Ketting Kledingruil’. De 21-jarige Denise Abbel kwam dit initiatief tegen en werd direct enthousiast. ‘Het is echt een win-win-win situatie en tot mijn grote verbazing bestond dit nog niet in Amstelveen.’ Een interview met deze ondernemende jongedame die graag uitlegt hoe je mee kunt doen.