Coalitiepartijen willen na enorme kaalslag bij A9 vooruit kijken en vooral luisteren naar omwonenden

Amstelveen – ‘Na de enorme kaalslag van bomen de afgelopen tijd, kunnen we nu eindelijk vooruit gaan kijken wat de kansen zijn en hoe schitterend het Stadshart Amstelveen in de toekomst kan gaan worden’. Dat stellen de coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA, die de wethouder oproepen om bij de planontwikkeling ‘vooral te luisteren naar de omgeving en andere belanghebbenden'.

De partijen stellen dat in een gezamenlijk persbericht nadat de gemeenteraad van Amstelveen vorige week akkoord ging met de plannen voor de overkapping van de A9 bij het Stadshart en de directe omgeving daarvan. De komende jaren zal het gebied op de schop gaan en het zal volgens de drie partijen een uitdaging worden om de overlast voor bewoners, ondernemers, verkeersdeelnemers en overige belanghebbenden zo beperkt mogelijk te houden.

Plannen nog niet geheel uitgewerkt

In het kort: de A9 ter hoogte van het Stadshart komt verdiept te liggen, met een overkapping van zo’n 250 meter er overheen. Daardoor komt er veel ruimte vrij. Aan de Noordkant wordt het busstation opgeknapt, komt er een bioscoop en is er ruimte voor een nieuwe landmark, ‘Het Baken’. Aan de zuidkant komt ook ruimte voor ontwikkeling. Hoe Het Baken en de ontwikkelingen aan de Zuidkant van de A9 er uit moeten gaan zien, is echter nog niet duidelijk.

Quote PvdA

PvdA-raadslid Arnout van den Bosch: ‘Het is logisch dat nog niet alle plannen tot in detail klaar zijn, maar onduidelijkheid leidt tot onrust bij buurtbewoners en andere belanghebbenden. En dat terwijl hun steun juist superbelangrijk is voor het succes van het project. We moeten daarom nu met ze in gesprek. Echt luisteren naar wat Amstelveners belangrijk vinden voor dit gebied.’

Quote VVD

De VVD maakt zich daarbij zorgen over de zuidzijde, de kant van de Ouderkerkerlaan. Projectontwikkelaars lopen nu al op de plannen vooruit met mooie plaatjes van grote gebouwen. VVD-raadslid Paul Feenstra is hier duidelijk over: 'Geen hoogbouw aan de zuidzijde van het stadshart en zorgvuldig overleg met omwonenden. Nu duidelijke kaders stellen moet verrassingen later voorkomen', aldus Feenstra.

Quote D66

D66 raadslid Youssef Ben Idder: 'Het is ook een uitdaging om betaalbare woningen te bouwen in Amstelveen, door de krapte op de betaalbare woningbouw voorraad is het voor vele Amstelveners onhaalbaar om een woning te kopen. Het zorgvuldig uitwerken van deze plannen en rekening houden met belanghebbenden is hierbij essentieel', aldus Ben Idder.

De motie over dit alles van VVD, PvdA, D66, gesteund door Lijst Höcker en Christen Unie, werd woensdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 19:23

Verkeersdrukte rond scholen Sportlaan: Amstelveen overweegt aanpassing schooltijden

Amstelveen - De verkeersveiligheid bij de grote scholen in de omgeving van de Sportlaan is dermate in het geding dat gemeente Amstelveen in overleg is met het Amstelveen College, het Hermann Wesselink College (HWC) en de International School of Amsterdam over aangepaste starttijden van de scholen.

112 gisteren 16:20

Tesla in de sandwich bij kettingbotsing

Amstelveen - Aan de Schipholdijk (N232) heeft donderdagmiddag een botsing plaatsgevonden tussen meerdere voertuigen. Een vrachtwagen botste achter op een personenauto (Tesla), die vervolgens weer achter op een bestelbusje botste. 

Politiek gisteren 13:38

SP Amstelveen overhandigt nieuw zwartboek aan wethouder

Amstelveen - De SP Amstelveen heeft de afgelopen periode klachten over de behandeling en bejegening van kwetsbare inwoners zoals minima en statushouders verzameld in een zogenoemd zwartboek. Het zwartboek is gepresenteerd aan de gemeenteraad en overhandigd aan wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA).