Coalitiepartijen willen na enorme kaalslag bij A9 vooruit kijken en vooral luisteren naar omwonenden

Amstelveen – ‘Na de enorme kaalslag van bomen de afgelopen tijd, kunnen we nu eindelijk vooruit gaan kijken wat de kansen zijn en hoe schitterend het Stadshart Amstelveen in de toekomst kan gaan worden’. Dat stellen de coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA, die de wethouder oproepen om bij de planontwikkeling ‘vooral te luisteren naar de omgeving en andere belanghebbenden'.

De partijen stellen dat in een gezamenlijk persbericht nadat de gemeenteraad van Amstelveen vorige week akkoord ging met de plannen voor de overkapping van de A9 bij het Stadshart en de directe omgeving daarvan. De komende jaren zal het gebied op de schop gaan en het zal volgens de drie partijen een uitdaging worden om de overlast voor bewoners, ondernemers, verkeersdeelnemers en overige belanghebbenden zo beperkt mogelijk te houden.

Plannen nog niet geheel uitgewerkt

In het kort: de A9 ter hoogte van het Stadshart komt verdiept te liggen, met een overkapping van zo’n 250 meter er overheen. Daardoor komt er veel ruimte vrij. Aan de Noordkant wordt het busstation opgeknapt, komt er een bioscoop en is er ruimte voor een nieuwe landmark, ‘Het Baken’. Aan de zuidkant komt ook ruimte voor ontwikkeling. Hoe Het Baken en de ontwikkelingen aan de Zuidkant van de A9 er uit moeten gaan zien, is echter nog niet duidelijk.

Quote PvdA

PvdA-raadslid Arnout van den Bosch: ‘Het is logisch dat nog niet alle plannen tot in detail klaar zijn, maar onduidelijkheid leidt tot onrust bij buurtbewoners en andere belanghebbenden. En dat terwijl hun steun juist superbelangrijk is voor het succes van het project. We moeten daarom nu met ze in gesprek. Echt luisteren naar wat Amstelveners belangrijk vinden voor dit gebied.’

Quote VVD

De VVD maakt zich daarbij zorgen over de zuidzijde, de kant van de Ouderkerkerlaan. Projectontwikkelaars lopen nu al op de plannen vooruit met mooie plaatjes van grote gebouwen. VVD-raadslid Paul Feenstra is hier duidelijk over: 'Geen hoogbouw aan de zuidzijde van het stadshart en zorgvuldig overleg met omwonenden. Nu duidelijke kaders stellen moet verrassingen later voorkomen', aldus Feenstra.

Quote D66

D66 raadslid Youssef Ben Idder: 'Het is ook een uitdaging om betaalbare woningen te bouwen in Amstelveen, door de krapte op de betaalbare woningbouw voorraad is het voor vele Amstelveners onhaalbaar om een woning te kopen. Het zorgvuldig uitwerken van deze plannen en rekening houden met belanghebbenden is hierbij essentieel', aldus Ben Idder.

De motie over dit alles van VVD, PvdA, D66, gesteund door Lijst Höcker en Christen Unie, werd woensdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:13

Hinder door afgesloten A9 Amstelveen

Amstelveen - Lokaal en regionaal verkeer ondervindt dit weekeinde hinder van de afsluiting van Rijksweg A9 door Amstelveen.

Sport vandaag 10:00

Nieuwe manager zwembad: Menno Valk staat in de startblokken

Amstelveen - Kortere wachtlijsten voor de zwemles, meer aqua activiteiten, nieuwbouwplannen. De nieuwe manager van zwembad De Meerkamp, Menno Valk, staat te popelen om het avontuur aan te gaan. De gedreven manager heeft zijn sporen verdiend in de wereld van zwembaden exploitatie. Maar ook in het water is de Almeerder ervaren en heeft jarenlang op hoog niveau waterpolo gedaan. Kortom, hoogste tijd voor een kennismaking.

Horeca gisteren 19:00

Stadshart Horeca Hits (2): Speciaalbier, cocktails & fingerfood van Bar Dixie - Beer & Kitchen

Amstelveen - Nu de horeca weer open is belicht AmstelveenZ.nl in samenwerking met Shopping Centre Stadshart Amstelveen de komende periode in de rubriek Stadshart Horeca Hits diverse bestsellers en gewilde gerechten uit de horecazaken in en rond het Stadshart. In deze tweede aflevering: speciaalbier & cocktails in combinatie met fingerfood van Bar Dixie – Beer & Kitchen.